Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2014 17:58 - Банковият бандитизъм
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3984 Коментари: 8 Гласове:
22

Последна промяна: 18.10.2014 19:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

​Адв. Веска Волева: Петима магистрати крият 300 милиона в КТБ, от какви доходи са? Последна редакция на 16/10/14 12:25       image

Веска Волева

   
В България банките определят кой да живее и кой да умре – в буквалня смисъл

 

 

Иван Искров е или тотално некадърен, или тотално зависим

 

 

С какви очи Янаки Стоилов преговаря за правителство, след като прие мракобесния Гражданско процесуален кодекс, който разсипа икономиката и остави хиляди хора без дом, казва пред Faktor.bg адвокатът, който защитава гражданите от банките

 

 

Интервю на Мая Георгиева

 

 

- Г-жо Волева, от няколко години се занимавате с банковите измами и защитавате правата на ощетени вложители, очаквахте ли, че цяла голяма банка като КТБ може да се окаже далавера, чрез която да се отмъкнат над 6 млрд. пари на вложители?

 

 

- Винаги във всички мои публични изяви съм казвала, че банковата система в България е една пиявица, създадена да източи жизнените сокове на държавата ни. Банките не само източват парите ни по непознат в цивилизования свят начин – чрез лихвени нива на ръба на здравия разум. Но те управляват и живота ни – чрез противопоставянето на групи от населението едни на други. В България те определят кой да живее и кой да умре – в буквалния смисъл. Лихвените нива по депозитите, противно на обмисления търговски риск, счупиха всички световни рекорди – те могат да се сравнят само със стойностите, които се предлагаха от пирамидалните структури, от които бе пропищял българинът. С нашите пари те заплатиха на измислените ни политици, които промениха Гражданско-процесуалния кодекс по начин, докарващ до васални позиции на банките всеки, който е имал неблагоразумието да опре до тях.

 

 

Някои измислени български банкери нагло пуснаха в публичното пространство мантрата, че те защитавали вложителите. Само че те са търговски субекти, а не Комисия за защита на потребителите. Целта е - разделяй и владей. Лошото е че голямата част от обществото се хваща на всичките плитки глупости, които му се говорят. Това е защото няма кой да ги обори. Политиците са също в кюпа. Медиите са платени – срещу Пеевски ли да говорят, или срещу Цветан Василев, които са собственици на медии. Тези пък медии, които не са в групировката им, получават суми за реклама, размера на която оправдава всяка цензура.

 

 

Раздаването на кредити при различни условия за отделните клиенти е другото нагло противопоставяне. Виждала съм кредити с 1 % лихва за привилегировани персони и такива с 20 % лихва за обикновени хора. За да влезеш в кастата на богоизбраните трябва да имаш власт и влияние, които да представляват интерес за тези, като раздават порциите и услужливо да им предоставиш това влияние - власт. Всички усещаме тази реципрочност, но не смеем да я дефинираме и изречем. Аз виждам как съдът услужливо тълкува закона в полза не на потребителите, а на банките. Не стига това, че всички закони, касаещи този материя, се промениха или измениха в полза на банките, но и тълкуването на съдилищата, интересно по каква логика, е все в полза на банките. Как би се приела държавна такса по дело, определена от съда, да е в пъти по-голяма от цената на иска и не е ли това отказ от правосъдие. Каква сила стои зад тези видимо несправедливи актове на съда? Мачкането на по-слабия се превърна в стил на настоящето ни. Как човек да не си зададе тогава въпроса: Каква невидима сила управлява тези процеси? Всичко това може да се сравни единствено със смешния отказ да се приложи европейската директива за изплащане на гарантираните влогове с мотива, че нашият закон не го предвижда и ние тепърва трябва да измисляме закон, т.е. ние да сме капака на европейската директива.

 

 

Банките се превърнаха държава в държавата. Накрая няма да има държава, но няма да има и банки. Пружината се пренави. Нито една спирачка не бе поставена пред безогледния ламтеж. Като няма коректив - мярката се губи.

 

 

- Вие бяхте един от първите критици на шефа на БНБ Иван Искров, когато авторитет му изглеждаше непоклатим, обвинявахте го в безхаберие и заиграване за определени интереси. Какво стана със сигналите, които изпращахте до него, как си обяснявате бездействието му?

 

 

- Нито един сигнал до БНБ не бе разгледан обективно. Контролната функция на БНБ бе сведена до това в отговорите да повтарят това, което са отговорили банките до тях по отношение на всяка жалба. По горния сценарий Искров се превърна в законодателя в държавата, чиито наредби стягат примката около българина и бизнеса - справка - Наредба № 9, която отмени забраната да се трупа лихва върху лихва, поради което задълженията на длъжниците растат в геометрична прогресия.

 

 

Въпреки задължението на БНБ да публикува стойностите на ЮРИБОР и СОФИБОР от 19.06.2014 година,  такива данни на сайта на Централната банка липсват.

 

 

Кой даде на този несъстоятелен човек Искров такава огромна власт, та дори и законодателна? Чие протеже бе той и кой сега ще си измие ръцете с него?

 

 

- Носи ли Искров вина и за КТБ, как да си обясним думите на Цветан Василев, че е зависим?

 

 

- Разбира се, има вина и е зависим. Котерията, която определя всичко в държавата, му е вменила задължения, срещу което си получава лептата. Но той е бушонът, чрез който ще се прекъсне връзката с големите крадци, които се надяват да останат отново ненаказани. От началото на допуснатата именно от него криза в банковия сектор той се крие като мишка и досега не е казал две ясни думи по въпроса. От това следва, че този човек е или тотално некадърен, или тотално зависим. Това също е част от установилият се през целия преход принцип - на важни държавни постове да се назначават хора без професионални качества, имащи единствено политически покровители и зависимости. Между впрочем, това с пълна сила важи и за банките и банкерите. Явно банковата криза от миналия век по времето на Виденов не доведе до никакви изводи за никого, от когото зависи тази сфера. Разбра се само, че в банките има много пари и може да се краде.

 

 

- Твърди се, че в закъсалата КТБ кътат милиони магистрати, политици, висши държавни служители, вие каква информация имате?

 

 

- Неофициално съм разбрала, че петима магистрати имат 300 милиона в КТБ. Ако това е така, какъв е произхода на тези пари – от заплати ли са спестени? Аз питам – следва ли тогава гражданите чрез бюджета на държавата да спасяват тази банка? Двадесет години сме заложници на досиетата на ДС и не може да се разбере кой взема решение по вътрешно убеждение, и кой е изнудван с досието му и други зависимости. Значи ли, че отново ще се завъртим в същата спирала и сега с банковите досиета в КТБ? Докога? Имаше едно решение, с което Конституционният съд прие, че текстът, който дава безконтролни права на банките, не е противоконституционен. Толкова елементарно правно творение не съм срещала в практиката си. Само, че в публичното пространство се завъртя и темата, че депозитите на конституционните съдии са с преференциални лихви в същата тази банка. Сами си направете извода за безпристрастността на въпросното решение.

 

 

Считам, че докато не минем през чистилището на истината, никакви депозити извън гарантираните не следва да се връщат. Дълг на честния елит е да говори по тази тема. В никакъв случай не трябва да плащаме именията и яхтите на крадците на бедния ни народ. А на който парите му са чисти и ясни - няма от какво да се страхува.

 

 

- Възможна ли е версията, че тази банка е била касичката, в която за свършена корупционна сделка, вместо да взимаш кеш пари, ти откриват тлъста сметка, която после се олихвява по специални тарифи?

 

 

- Разбира се. Нали помните как функционираха пирамидите в началото на прехода. Първите, които бяха на върха на пирамидата и мозъкът на схемата, получаваха всичко. Всички пари отиваха към тях. Основата на пирамидата, т.е. баламите, каквито сме всички българи, влагаме парите си в тази схема. Залъгват ни, че защитават правата на едните срещу другите. Ние вярваме и търчим там с парите си. Пирамидата накрая се пръска и масата вложители остава с пръст в устата. Е, сега пирамидата КТБ се пръсна. 99 % са с пръст в устата. Кои са единият процент - е загадка. Завеса.

 

 

- Трябва ли да се отворят и прочетат всички досиета в КТБ, може ли от тук да започне разплитането на Октопода?

 

 

- Да – непременно. Дори нещо повече – не трябва да се счита, че кризата е само с КТБ. Кризата е за цялата банкова система. В нея са вплетени всички останали банки и институции, включително и парламентът. Не забравяйте останалите спасени от държавата банки – защо именно те и защо отново с нашите пари? Чии пари са там, за да ги спасяваме? Не забравяйте дъщерните банки (например Виктория - тя с какви пари е закупена). Не забравяйте БНБ – каква е причината за провала и, с какво е свързан? Не забравяйте как изтичат парите ни от другите банки и заминават за чужбина – те кого облагодетелстват? Не забравяйте парламента – защо не обсъди нито едно разумно предложение за овладяване на тези процеси? Защо не възприе нито един добър европейски закон в областта на банковото законодателство? Какво именно го спря, та не видя признаците на тази задаваща се апокалиптична за държавата ни криза? Кой там дърпаше конците и защо и къде са парите му? Никой не е невинен. Всички пари – на светло.

 

 

- Защо мълчат шефовете на другите банки, сякаш са доволни, че конкурентът им КТБ бе потопена, изрядно ли е всичко при другите финансови институции, има ли рискови?

 

 

- Всичките ни банки са под един знаменател. Затова котерията, за която до сега говоря, толкова бързаше да ни затвори устите с промени в закона, които ни забраняват да говорим под страх от наказания. Следващият етап е да ни забранят и да мислим.

 

 

Нали всички банки действат в тази законова среда, т.е. това, което се прави в КТБ се прави и във всички останали банки. Закона не забранява да се правят странични фирми от банкерите, те не попълват за това дори и една елементарна декларация. Те нямат никакви отговорности и не са задължени да спазват никакви правила. Но за сметка на това по привилегии са приравнени с държавата, с общините. Всички банки са вписали безброй дъщерни фирми, безброй такива на името на физическите лица от ръководството им. Това е лесно проверимо в Търговския регистър. По схемата на КТБ те прехвърлят средства към свързани с тях фирми, издевателстват над нас чрез колекторските си фирми, консултират ни в техен интерес чрез консултантските си фирми, застраховат ни чрез застрахователните си фирми, „съхраняват” парите ни чрез фирмите, стопанисващи сейфове и в крайна сметка по всички тези канали ни крадат префинено и изнасят парите ни извън България.

 

 

Колкото до шефовете на другите банки - те бяха повярвали във величието и незаменимостта си. Спомнете си ордените, кръстовете - малтийски и други символи на тщеславието, между другото платени с нашите пари. Цветан Василев също се накичи с тях. Чуждите пари, непостигнати с труд, са като въшка на челото - не можеш да ги скриеш. Те дотолкова развращават, че вече не можеш да мислиш адекватно. Губиш почва под краката и всеки, който оспорва величието ти, е враг. Тогава започваш публично да ядеш хайвер за 50 бона килограма пред тези, които си окрал.

 

 

- Говори се само за банкерите, но се мълчи за депутатите и тяхната отговорност за банковия разгул, голямо ли е банковото лоби сред политиците, не е ли скандално, че зам. председателят Янаки Стоилов на инак представящата се за социална БСП благослови като шеф на правната комисия изключителни права на банките?

 

 

- Всичко това е вярно. Не знам с какви очи Янаки Стоилов, участващ в преговорния екип за съставяне на новото правителство, говори за социални линии. Та именно под негово ръководство и с активно негово участие се прие мракобесният Гражданско процесуален кодекс, който разсипа икономиката и потребителите на банкови услуги, остави хиляди хора без дом. При това редовни платци по банковите си заеми, с ненормално високи лихви и без да имат никаква вина. Този закон и свързаните с него изгониха голяма част от българите в чужбина, други направи убийци самоубийци, трети клошари. Сега иска да ги направи просители на държавни помощи, след като всичко им е отнето. Но пък банкерите са добре...

 

 

Същото поведение демонстрираха всички политици, до които успях да се добера.

 

 

В същото време Виктор Орбан със закон върна 2.5 милиарда надвзети от банките суми. Но него го преизбират, а нашите самозванци си купуват срещу 50 лева избиратели, докараха ни до просешка тояга.

 

 

- Какви законодателни промени трябва да се направят, за да се предпазят и вложителите на другите банки, имам предвид, че сега при фалит няма краен срок за изплащане на гарантирания минимум, вноски във валута се изплащат в лв. и т.н.?

 

 

- Законодателството ни, уж регулиращо банковата дейност, е под всякаква критика. За банките няма никаква регулация. За вложителите – никаква защита. За кредитополучателите - също. Трябва да се изоставят високопарните фрази за банкова стабилност и да седнат юристи, които се занимават с тази материя, както и юристи депутати и да анализират безбройните предложения за законодателни промени, направени досега и оставени от Парламента без последствия. И не само това, демонстративното пренебрежение към тези предложения говори за по-дълбоки причини. В тези групи не следва да участват банкери и финансисти. От досегашният ми опит се убедих, че единствената задачата на тези хора е да лобират за банките. Всяко тяхно действие започва с предварително допитване до Асоциацията на банките в България (сдружение в частна полза) и съответно разрешение от там за всичко. Всяко тяхно изречение започва със запазване на стабилността на банките, което виждаме докъде ни доведе. Тази материя е изключително сериозна и важна, за да бъде оставена в ръцете на банкерите и политиците. Тя изисква знания, професионализъм, а не политическо фризьорство. А и не вярвам бат Сали да може да се произнесе професионално.

 

 

Още повече, че банковото законодателство не е измислено в България. Имаме примера на всички развити страни – там, където лихвата не унищожава, а е цената на услугата. В България след туземното ни законодателство трева не никне. И по каква логика лихвата по света е 2-3 процента, а у нас 15 – 20 процента, с изключение на богоизбраните клиенти.

Това наистина е последният ни шанс.

www.faktor.bg/mnenia/intervyu/30410-adv-veska-voleva-petima-magistrati-kriyat-300-miliona-v-ktb-ot-kakvi-dohodi-sa.html%7D

ПП: Явно България "изпреварва" САЩ и редица западни страни по банков и политически бандитизъм, по съдебен проституционализъм, по кримиАнален неолиберализъм, по антисоциализъм, по народен непукизъм и идиотизъм...
М. Тачков


"Вътрешна афера" -

vbox7.com/play:fadd02900f




Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - България "изпреварва" по още много негативни показатели...
18.10.2014 18:21
за съжаление... За лихвата се говори и пише отдавна,
както се оказва нищо не се променя за обикновения
данъкоплатец. Има шанс винаги, стига да има желание
и решение за промяна.
Поздрави !
цитирай
2. mt46 - Да, благодаря!...
18.10.2014 19:30
stela50 написа:
за съжаление... За лихвата се говори и пише отдавна,
както се оказва нищо не се променя за обикновения
данъкоплатец. Има шанс винаги, стига да има желание
и решение за промяна.
Поздрави !

Посоченият най-долу линк е към документалния филм "Вътрешна афера". От него разбираме, че висши политици и банкери в САЩ са предизвикали световната банкова и икономическа криза, от която 1 % забогатяват, а средната класа обеднява. Извършени са доста мошеничества, машинации /чрез кредити, чрез облигации/, но никой не е изправен пред съда и не е наказан...
цитирай
3. emi1ts - Дано,
18.10.2014 19:32
при огласяване публично на тези проблеми с тяхното разрешаване да се заемат
специалисти!
Поздрави!Лека вечер!
цитирай
4. mt46 - Благодаря ти!...
18.10.2014 20:35
emi1ts написа:
при огласяване публично на тези проблеми с тяхното разрешаване да се заемат
специалисти!
Поздрави!Лека вечер!

Ами нали специалисти създават тези проблеми...
Лека вечер!...
цитирай
5. syrmaepon - Тотално некадърен едва ли, всички ...
19.10.2014 10:10
Тотално некадърен едва ли, всички са кадърни и много, много повече зависими, което определя техния морал.
цитирай
6. mt46 - Да, зависимостта е определяща...
19.10.2014 13:40
syrmaepon написа:
Тотално некадърен едва ли, всички са кадърни и много, много повече зависими, което определя техния морал.

Де юре БНБ е независима институция, а де факто не е... Така е и с други банки и институции...
цитирай
7. dimat - Кратко,ясно и ...ужасно /от блогъра "krutata" /
21.10.2014 00:31
Частното акционерно дружество "БНБ",(филиал на частното предприятие "Банкова консолидационна компания",с акционери,като Иван Костов,Емил Хърсев,Добри Жотев и др.),напечатва едни пъстри хартийки и ги дава като заем на несуверенното българско правителство,но срещу съответната лихва.В действителност,акционерите много добре знаят,математическата невъзможност,за изплащане ,на така създаденитре държавни дългове,но те не държат на връщането им,а на изплащането на лихвите по тях.Те нямат интерес държавата да съумее да си изплати дълговете,за да могат вечно банкерите да получават лихви, от своя длъжник.И се стига до едно положение,поданиците на една държава,с несуверенно правителство,да работят като роби,за частни акционери,от едно частно предприятие, в случая,БНБ.

В тази връзка,една поучителна мисъл от блогъра "Karaborun::
Глупаците са като бурените.Тях никой не ги сее,никнат сами."

Ние,всички булгаристанци,се вместваме в тази мисъл и си заслужаваме участта.
цитирай
8. mt46 - Така е... Но не всички участваме в аферите, в далаверите...
21.10.2014 21:45
ОТНОВО ЗА КТБ – ТОЗИ ПЪТ С ТРЕВОГА И ВЪПРОСИ

Стана ясно, че Европейският банков орган (ЕБО) отново е посъветвал БНБ да осигури на вложителите в Корпоративна търговска банка и ТБ „Виктория” достъп до парите им. Всичко това се е случило на 17 октомври, когато в специален документ ОТНОВО е констатирано нарушение на европейското законодателство от страна на централната банка и на Фонда за гарантиране на влоговете в България.

Дали това е препоръка, закана за нови санкции, за нова наказателна процедура или просто констатация, че се държим като наблюдатели, които съзерцават от високо или някакви лекомислени веселяци, е все едно. Даже не е важно в коя хипотеза на проблем се намира КТБ.
Най-важното е да се прецени какви ще бъдат последиците за държавата, за всички нас. И тези последици не се изразяват в отговор на въпроса откъде ще се вземат липсващите 1,2 милиарда лева във фонда за гарантиране на влоговете. Защото тези пари държават трябва да ги намери. Това е нейно задължение, от което няма как да се измъкне. Дали ще има нов заем, дали ще се търсят вътрешни резерви, а дали ще се търси помощ от банките – това са въпроси, които онези, така наречени управляващи трябва да решат.
По важно е обаче да получим отговор на няколко въпроса, защото от тези отговори ще стане ясно до къде ще достигнат метастазите на изкуствената и измислена болест наречена „Казусът КТБ”. Въпросите са както към квесторите, така и към управителите на БНБ и те са:
1. Колко държавни фирми имат пари в КТБ над гарантирания минимум. Важно е да се знае колко са на брой и какъв е размерът на тези пари. Не е важно кои точно са фирмите, защото всички те са ползвали БЪЛГАРСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА. Всички те са управлявали правилно парите, като са се доверявали на месечните отчети и данни на БНБ. Кой ще поеме отговорност за дупките в тези фирми, които при добра работа следва да предоставят пари на държвата ни под формата на дивидент. Ше има ли съкращения в тези държавни фирми. Колко от тях няма да се справят и ще фалират?
2. Колко са частните фирми, които имат пари в КТБ над гарантирания минимум. Отново е важно да се знае колко са на брой и какъв е размерът на тези пари. Някой провери ли колко хора работят в тези фирми. За разлика от първите, в тези няма да има държавна подкрепа. Колко от тях ще фалират? Колко работещи от тях ще останат без работа.
3. Същите въпроси следва да се зададат и за бюджетните организации – учреждения, общини, съдебни органи, училища....Колко пари има в банката по съдебни дела, които някой чака в някой бъдещ законов момент да получи.
4. И на последно място са физическите лица с пари над минимума.

Едва, когато някой се престраши да отговори на тези въпроси, ще можем да преценим дали решенията са на ниво държава или просто са в полза някому, за сметка наистина на всички нас.
И ако си мислите, че това е много работа, просто ще отговоря, че само мързелив или някому услужлив чиновник ще се опрадава така. Всичко може да се провери за няколко дни – за броя на депозантите по групи и за парите - от банката, за броя на работещите в тези фирми – от НОИ.
Това са въпросите, на които следва да си отговорят така наречените управляващи. Защото на тях законът е вменил отговорността за взетите решения. И повярвайте ми, това, което тази вечер тече в електронните медии, че фалитът на КТБ ще остави над 80 000 безработни е детска играчка в сравнение с онези метастаи, които ще се отрязат навсякъде, включително и над банките у нас, които нямат куража дори и като обединение наречено асоциация да имат мнение. Спасяването по единично, или изгодата по единично е решение за днес, а не за утре. Помислете си само колко семейства ще бъдат ударени от тая зловеща далавера?
И още нещо, след толкова големи загуби, кой ще повярва на красивите и едновременно с това лъжливи до цинизъм банкови реклами? „Платихме 1 млрд. За един ден...”

Любо КОЛЬОВСКИ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19167776
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148931
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031