Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2019 22:54 - Тайните планове на Германия спрямо света след брексита, които с посещението на Джонсън вчера стават все по-явни
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тайните планове на Германия спрямо света след брексита, които с посещението на Джонсън вчера стават все по-явни

Премиерът Борис Джонсън се срещна вчера с германската канцлерка. Посещението мина с прекрасни военни почести, но не донесе никаква яснота относно Брексита. Но ... в Германия независимо от това отдавна вървят „подготвители работи“:

Северен Рейн - Вестфалия и Бавария имат своя собствена тактика.

Думите на британския министър на отбраната Гевин Уйлямсън не отминаха драматиката. „Светът може да стане по-мрачен и по-опасен от когато и да било след падането на Берлинската стена преди 30 години“, каза той в края на февруари в най-голямата английска военнo-въздушна база  Брайз Нортън,  Оксфордшир. С него тогава се съгласи и немската му колежка по служба Урзула фон дер Лайен. Двамата се срещнаха там заедно с група немски и английски офицери. Няколко седмици преди това Уйлямсън беше посетил Фон дер Лайен на територията на танковия батальон 130 в Минден, Източна Вестфалия, където двете правителства подписаха политическа декларация за засилване на двустранното сътрудничество.

Вярно е,че сега и двамата вече не са на този пост, но останалите почти незабелязани от обществеността срещи показват ясно, че германското правителство отдавна мисли за времето след Брексита.

Официално преговорите относно британското напускане на ЕС буксуват. В Брюксел и Берлин някои може би все още се надяваха, че премиерът Джонсън, след срещата си с Меркел вчера, ще се провали със своите планове за Брексит. Но политиката, икономиката и гражданското общество отдавна започнаха да търсят и да изграждат нови пътища за сътрудничеството. „Британците ще установят колко много канали загубват, когато напуснат ЕС. Ето защо ние трябва да съберем немската и британската страна сега много по-силно за двуистранни действия. Това беше пренебрегвано дълго поради очевидни причини“, казва Аня Рихтер, която ръководи Бюрото на близката до Християнсоциалния съюз на Бавария фондация „Ханс Зайдел“ в Лондон.

Досега баварците за разлика от други политически фондации нямаха никакво представителство във Великобритания и се бяха концентрирали върху „изграждането на демокрацията“ в Централна и Източна Европа.  Да се поддържат добри отношения с държавите от Западна Европа се считаше за естествено от само себе си.

Но излизането на Великобритания от ЕС означава и загуба на една институционална рамка, която засяга всички области от живота. Регулярни срещи на министерските съвети в Брюксел, неформални Съвети и конференции в ЕС по икономиката, културата и политиката гарантираха непрекъснатата обмяна между Острова и Континента. А поради Брексита в бъдеще такива ще има все още само в по-малък обхват.

Министърпредседателят на Бавария Маркус Зьодер предвижда вече някои неща.

Що се отнася до планирането за бъдещето, Германия еднозначно стои пред Британците. Докато спорът около Брексита парализира целия политически апарат в Лондон от 3 години, то германците се активизираха.

Провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която живеят 30.000 британски граждани, направи още през ноември 2017 г. политикът на ХДС Фридрих Мерц пълномощник по проблемите на Брексита. В  СРВ имат седалища 1500 британски фирми, а търговският им обмен от над 22 млрд евро е най-големият в сравнение с този на всички останали провинции.

Когато британският престолонаследник принц Чарлз през май 2018 г. официално посети Мюнхен, баварският министър-председател Маркус Зьодер съобщи за откриването на едно бюро на баварския Министерски съвет в Лондон. Големи фирми като БМВ и Сименс с десетки хиляди работещи и имащи централни производствени филиали на Острова, имат голям интерес от възможно най-безпрепятствени взаимоотношения. Но и контактите межсу университети, изследователски и културни учреждения баварците искат да бъдат подсигурени. „Всичко това не трябва да бъде заплащено от един възможен Брексит“, каза Зьодер.

Видният християндемократ Фридрих Мерц е на мнение: Брекситът ще промени статиката на Европа!

В самата Великобритания германци се ангажират доброволно да направят огромното предизвикателство Брексит в известна степен по-безболезнено. Живеещата в Бристол, но родена в Северна Германия Майке Боон например  представлява със своята организация „Трите милиона“ десетки хиляди европейски граждани, които  се страхуват за правата си в страната, в която са се настанили. В бъдеще те няма да могат да се ползват вече като „обикновени граждани“ от  някаква толерантност, която гарантира неограничено право на фирмено седалище и на работа. Организацията на Боон изследва по този въпрос и с правителствени представители в Берлин юридическите капани, които заплашват гражданите на ЕС в Кралството след Брексита.

Юридически капани очакват също и фирмите. По традиция много от британските фирми са организирани много по-малко от немските, членуването в търговски камари или гилдии не е задължително. Групите по интереси в британската икономика също изостават. Преди всичко много от малките и средни предприятия са неподготвени за бъдещата търговия извън правилата на ЕС.

Конфронтационната стратегия на Борис Джонсън по отношение на ЕС би могла да се окаже фатална за британската валута. Анализаторите вече говорят за един възможен „срив на лирата“.

„Господства една голяма загуба на ориентация, Много фирми във Великобритания се чувстват в празно пространство“, казва Александър Алтман, вицепрезидент на Британската търговска камара в Германия. eutschland. Поради това тази камара предлага в интернет на британски фирми, които развиват бизнес в Германия помощ по Брексита. Камари и други представителства на бизнеса ще станат по този начин един допълнителен канал между Кралството и Германия, който в бъдеще ще играе една много по-голяма роля.

          Най-малкото поне в северната част на Обединеното кралство политиката и бизнесът разсъждават за времето след Брексита. В тази връзка шотландското правителство открива скоро в Берлин един „Бизнес-хъб“. От него то иска да упражнява лобиране, което раздялата с ЕС ще направи необходимо. При което, забележете, това са точно шотландците, които въобще не искат Брексита.

Един призрак броди из Европа – Призракът на какафонията! Докога – ще видим съвсем скоро ...

 



Тагове:   ес-брексит-криза,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261124
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031