Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2020 22:24 - Какви акции притежава Бил Гейтс
Автор: lvm Категория: Бизнес   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0



 Какви акции притежава вторият най-богат човек на планетата в портфолиото си?   Доста често, за да вземете конкретно финансово решение, особено когато става въпрос за закупуване на акции, е много полезно да разгледате портфейлите на финансово успешни хора.

Само помислете: те вече са свършили цялата работа, намерили са компаниите в които да инвестират, може би са следвали съветите на най-добрите финансови съветници и други приятели- милиардери, разпределяли са рисковете, като са диверсифицирали портфолиото си и са получили прилична възвръщаемост от своите инвестиции като дивиденти и ръст на стойността на активите.

Реших да споделя с вас един от най-големите портфейли, със сигурност ще ви помогне в бъдеще при избора на акции за вашето собствено портфолио.

Акционерното портфолио на Бил Гейтс Знам, че често се публикуват дълги статии и не всеки има сили да ги прочете докрай, така че ще се опитам да бъда възможно най-кратко и по същество.

 Berkshire Hathaway
Мисля, че досега малко читатели ще могат да закупят акции на Berkshire Hathaway, чиято стойност е 299 185 долара към момента на писането на този текст.
Нека се спрем на този актив по-подробно, тъй като Бил Гейтс доверява на тази компания над 50% от инвестиционния си капитал.
Ако погледнете акциите, на които Berkshire Hathaway притежава значителен дял, ще намерите много компании, които също са на разположение за закупуване. Популярни сред тях: Coca cola, IBM, Bank of America, General Motors, Kraft Heinz, American Express и разбира се Apple. Отделете време за научите повече за акциите на тези компании, повечето от тях са показали значителен растеж през последните няколко години. Те растат, капитализацията им нараства, следователно капитализацията на Berkshire Hathaway нараства и от това нараства стойността на портфейла на Бил Гейтс.
Бил Гейтс е един от най-известните филантропи, той се стреми да направи света по-добро място. Радвам се, че имайки много пари, той не просто ги разпилява, но се опитва да промени нещо. Мисля, че затова портфолиото му съдържа акции на компании като Waste Management (10,9%) и Ecolab (4,5%). Първият се занимава с разпределението и рециклирането на отпадъци, вторият е доставчик на технологии в областта на водата, хигиената и енергетиката. Между другото, през последните 5 години акциите на двете компании се удвоили. Което се равнява на среден ръст от 14,5 годишно в щатски долари.

Доставки В този сектор портфолиото на Бил Гейтс включва UPS и FedEx, всеки в почти еднакви пропорции от 2,5% и 2,6%. Между другото и двете  компании сега струват също както преди 5 години. Единственото предимство да ги притежавате може да се смята постоянно получаваните дивиденти съответно в размер на 2,8% и 1,7% годишно. FedEx. Мисля да добавя тази компания към моя списък за наблюдение)
Със сигурност знаете за Walmart (6,6%) и Caterpillar (7,8%) и без мен, а компанията CrownCastle се занимава с доставката на комуникационно оборудване за мобилни комуникации. През последните 5 години стойността му се е увеличила със 75%.   Между другото, Бил Гейтс има по-малко от един процент акции на Microsoft в портфолиото си, той продаде повечето от тях в началото на 2000г

Какви изводи да направим? Както можете да заключим от това портфолио, отново виждаме потвърждение на фразата, че богатите стават все по-богати. Но смея да твърдя, че това не се случва с помощта на вълшебна пръчица и парите сами по себе си не отиват в джоба на милионерите (сега говоря за добрите милионери). Всичко е в правилното разпределение на активите.

Ние можем да се научим как да съставяме подобни работещи портфейли, освен това избираме сред тях онези, които бихте искали да добавиме към портфолиото си, и ги добавяме в списъка за наблюдение и изчакваме цената на акциите да стане привлекателна (искам да кажа, стойността на акциите да падне) и след това можете да го добавите към портфолиото си и да забогатеете заедно с най-богатите хора на планетата.   Знам, че парите ни са стотинка в сравнение с милиардите им долари, но всичко започва малко. И не забравяйте, че всичко е във вашите ръце.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 942179
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963