Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2017 08:32 - На българският народ много успешно му се налага „шоковата терапия“ дори и днес, и наистина не се вижда някаква перспектива за излизане от това тресавище.
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 942 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

Известно е, че след като приключи „Студената война“ между Съединените щати и Съветския съюз беше активирана от първите т.нар. „Шокова доктрина“, и във всички социалистически републики в Европа след 1989 г.


 

Тази доктрина е програма за прокарване, инсталирането на американските корпорации чрез употребата на измисления от тях „Свободен пазар“, който се налага в страните-жертви с приватизация, дерегулация на цените и свиване на социалните разходи. Прилагането на тази програма води до масовото обедняване на населението и бързото забогатяване на местни и чужди спекуланти, създавайки и поддържайки за целите си олигархията в управлението. По този начин икономиката изпада в тежка криза и местните са потискани. За да бъде крито това от световната човешка сцена, контролираните от същите западни телевизии, печат, книги, кино, университети, икономисти и др. го представят всичко за „голям успех“. Но понеже не могат да разчитат, че измамените човешки маси няма да се разбунтуват и ги изгонят, започва да им се представя кризата като резултат от „неизменимите“ последици от предходният им начин на живот и управление. Дори за онези години след разпада на СССР това не е било нищо ново в Света, защото тези схеми се прилагаха успешно още от 70-те в Южна Америка – в Чили, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Боливия. Навсякъде резултатите са били същите – обедняване, корупция, мизерия, неспираща манипулация, лъжи. В повечето от засегнатите държави се случваше след провеждането на кървави преврати. Примерно в Чили САЩ създават условията за преврата1 през 1973-та над демократично избраното социалистическо правителство на президента Салвадор Алиенде и слагат на власт диктаторския режим на Аугусто Пиночет. Това се случва като преди това Ричард Никсън нарежда на ЦРУ да съсипе икономиката на страната.2 Чак след 27 г. ЦРУ признава, че са имали връзки с потисническия режим в Чили.3

Тези схеми се прокарват успешно и сред местните населения дори в западните страни. Примерно в Британия откачената Маргарет Тачър пусна полицията и други държавни сътрудници да бият и убиват стачкуващи работници4, което срива авторитета й, като това я кара да създаде със съдружниците си конфликта на Фолкландските острови5 за да я превърнат изкуствено, същите помощници на тези схеми, в световен „герой“6. Не е за пренебрегване, че днес същата тази „желязна лейди“ и диктаторът Пиночет са любимци на български политици и чиновници в различни НПО.7

След такива кървави преврати, където може се избягва упоменаването им и се лъже, че всеки икономически растеж е благодарение на тези схеми, като в Боливия примерно, където след това действаше по програмата Джефри Сакс под формата на държавен съветник. Същото правеше този и в Аржентина, Венецуела, Полша, Югославия, Русия, и в други страни.8 Много може да се прочете и в книгата на Наоми Клайн „Шоковата доктрина“. Там се споменава за същите схеми в Южна Африка и след Апартейда, за Полша, където дори от „Солидарношч“ не са искали да бъдат превръщани в капиталистическа държава, но и там Сакс като професионален икономически убиец9 ги изнудва по същите схеми.

Идеята на шоковата доктрина е следната. Когато се случи някакво голямо бедствие на определено място, хората изпадат в шок, тогава се използва момента, че са дезориентирани за да прокарат нежеланите и в последствие необратими за тях мерки. Мерките, разбира се, са изброените по-горе приватизация, дерегулация на цени, свиване на разходите, създаване на лесно-управляема олигархия, НПО-та, манипулативни медии, пропагандни документални филми и т.н. и т.н. Това разрушава тотално съпротивата на обществото. Както го описват някои, това е нещо като да предизвикаш автомобилна катастрофа и да окрадеш бързо от джобовете на пострадалите техните принадлежности преди да са се съвзели.

Много от западните висши държавници изказват открито задоволството си от разрушаването на чужди страни.

Тази доктрина продължава и днес в засегнатите страни от Европа, дори и в тези от западната част на континента. Преди няколко месеца Джефри Сакс беше при социалистите в Испания10. Също е бил и икономически съветник на Петър Стоянов11.
През 1989 г., използвайки момента и промените около отношенията на САЩ и СССР, се създават бързо Независимите студентски дружества (НСД) в България за да започнат тези със старта на „шоковата терапия“. Участващите, волно или не, бързо са организирани да събират млади и недоволни от тогавашната система на управление за да предадат „топката“ в полето на икономическите убийци, служби и департамента на САЩ. Не след дълго от НСД стават и съучредители на СДС. През 1990-та организацията се преструктурира и й променя името слагайки отпред думата „федерация“, ставайки ФНСД. През 1991 г. се слага за председател депутата Стилиян Стойчев, а Стойчев е изпълнителен директор на фондация „Ресурсен център“, финансирани основно от САЩ и „Отворено общество“ на Джордж Сорос12.

 

Както споменах, документалните филми, сред другите машинации също играят важна роля за да поддържат измамата и грабежа. Някои много деликатно изменят посоката от Руската Империя към тази на САЩ. Така примерно един преподавател в института на Сорос в България, Нов български университет (НБУ), започна преди няколко години да записва поредицата от документални филми „Българите“. Неслучайно е един от най-скъпоструващите телевизионни проекти в страната. Този човек по някаква „случайност“ е и съучредител на НСД през 89-та и през 90-та на ФНСД. Същият предаваше на живо за бТВ през 2004-та цветната революция на Сорос в Киев, т.нар. „Оранжева революция“. Същият водеше репортажи за Югославската война, организирана от службите на САЩ. Освен на „Българите“ Петков е автор и на филма „Подмяната 10-ти“, който сме споменавали с колегите и преди, че за него са използвани архиви на Найо Тицин и Анжел Вегенщайн. Прави впечатление и филма му „Освободителите на България“, в който популяризира американския журналист Джанюариъс Макгахан, който най-вероятно се прекатурва в гроба си заради това, което правят днешните американски власти.

На българският народ много успешно му се налага „шоковата терапия“ дори и днес, и наистина не се вижда някаква перспектива за излизане от това тресавище. Дори напротив. Важното е, че може и късно, но истината винаги излиза, а тя променя всичко и всеки. По един или друг начин.

 

 

 

Anony, 22.6.2017

Бележки:

  1. Winn, Peter (2010). Grandin & Joseph, Greg & Gilbert, ed. A Century of Revolution. Duke University Press. pp. 239–275.
  2. Economic warfare ordered by US President Richard Nixon
  3. Report to Congress Reveals U.S. Accountability in Chile
  4. Strike: 358 Days that Shook the Nation. London: Sunday Times. p. 214 и Winterton, Jonathan; Winterton, Ruth. Coal, Crisis, and Conflict: The 1984–85 Miners’ Strike in Yorkshire. Manchester University Press. p. 164 и Douglas, David John. Pit Sense versus the State: A history of militant miners in the Doncaster area. London: Phoenic Press. pp. 58–59
  5. PROVOKING WAR, the Belgrano Inquiry и „Falklands war was Tory plot – and jobless men died for Thatcher“, says Jeremy Corbyn
  6. Falklands war 30 years on and how it turned Thatcher into a world celebrity
  7. Светът е малък, публикувано в Сайт за Антипропаганда
  8. The long, strange career of Jeffrey Sachs, Left Business Observer
  9. Изповед на един икономически убиец – Джон Пъркинс, тук видео и тук същото – Говорейки свободно, Джон Пъркинс.
  10. Jeffrey Sachs: “Necesitamos vuestra ayuda”, el Blog de Jose Carlos Diez
  11. Sachs Urges Bulgaria to Lure Investors Actively, com
  12. ФРЦ, партньори и донори

 

 

 

 

 

 



Гласувай:
2



1. vladtepes - За шоковата терапия
27.06.2017 11:50
Лошото е, че нямаше истинска шокова терапия - между 1991 и 1997г. държавните предприятия се разграбваха вместо да се търсят сериозни инвеститори, които да закупят дялове и да извършат нужните модернизации.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1747204
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031