Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2015 17:17 - Българите (България?) са били тук много преди Аспарух
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 13045 Коментари: 29 Гласове:
8

Последна промяна: 02.12.2015 00:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ожесточени спорове се водят в интернет пространството за това дали историята казва истината за създаването на българската държава. В защита на тезата, че по тези земи е имало държава с името България, учени и родолюбци - лаици прилагат няколко доказателства, видни от исторически документи. За някои от тях обаче се твърди, че са от по-ново време, отколкото претендират. Други се позовават на аналогии в езика на лингвистични особености на името България или Вулгария. А има и такива, които твърдят, че траките всъщност са "необразовани, диви българи". Кой е прав в този спор, преценете сами.   

Картата на Равенски космограф

Една от най обсъжданите и неудобни карти - картата на Равенски космограф е от 6 век. Направена е повече от 100 години преди официалната 681г. На нея е отбелязана територия, която отдавна е позната под показаните названия (ясно се виждат наименованията Тракия и Българи). Картата е датирана и като по късна, но истинската й възраст остава неуточнена. На картата е посочено и Боспорското царство което спира да съществува 370 г. от новата ера. Картата дори е определено по-стара от заявената датировка, смятат радетелите за националната кауза.

На карта на света от 6 век от Равенски космограф е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия отскоро българи живеят...". За автор на тези думи, косомографа посочва Йорданес - готски историк от 6 в. ("Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant". Ravennati Cosmographus, IV)

Думата "modo" погрешно бе превеждана от латински, като "само", въпреки че първите три значения на думата са "сега", "отскоро", и "от някое време"

image

Българи или траки

Неоснователно преекспонираният в историографията през последния един век термин "траки" не е етноним, а е общностно название, характеризиращо над 80 сродни племенни групи, с което общностно название гръцките пришълци са наричали автохтонните неелинизирани народи на Балканите в периода на еленизма. На гръцки нарицателното "траки" е добило значение на "необразовани", "диви", "варвари", "неелини".

Истинското име на земите, заселени от край време с българи е БАЛГ, БОЛГ, БАЛК , БАЛХ, БЕЛГ, БОЛГА, БЪЛГАРИЯ, БОЛГАР, БАЛКАН, БАЛХАШ, БАЛАХИЯ,  (Валахия или Влахия), БОЛГАРДАГ и т.н. Коренът на всички тези наименования е Б-Л-Г / Б-Л-К, аналогичен с корена на българското народностно име.

Сведението на космографа е интересно не само поради това, че като родоначалник на българите е поставен човек с тракийско име. Съществуват и други данни свързващи названието българи с народа на Залмоксис и Орфей. В картата на Свети Йероним (IV век), нашата територия е отбелязана като Мизия, а още и България. Учените знаят прекрасно, че да се наложи един етноним на значителна територия, са нужни около 50-100 години. Това ще рече, че още в III век в земите на юг от Дунава със сигурност е имало българи.

В този период обаче – III век на юг от Дунава живеят траки, а също римски и гръцки колонисти. След като нашите деди не спадат нито към латино, нито към гъркоговорящите, то следва, че предците ни са тези, които чуждите окупатори са наричали с името траки. Тук е мястото да се отбележи, че местното население – предците ни, не са се разпознавали под това название.

Траки е гърцизирано име на едно палеобалканско племе. За добро или за лошо това название се е наложило върху всички местни балкански племена. В по-късни времена то е въведено като научен термин, който ще употребяваме още известно време, докато той не бъде изцяло заместен с доста по-подходящия – древни българи.

Името "българи"

Благодарение на епиграфски паметник от Южна Тракия разбираме, че етническото ни име е познато и през I век. На посветителски надпис от село Дъждец, Ивайловградско, ce среща посвещение на бог Зевс Блегур. От същият период - I век, но от друг регион – долното течение на река Волга от село Сосновка е известен друг надпис – този на Арес Блегур.

Понеже Арес и Зевс са различни по характер богове, то епитета Блегур е етнически, т.е. преди около 2000 години на Балканите и по долното течение на Волга са живели хора, които са носели името блегури. Това име не е нищо друго освен древният, а и гърцициран вариант на българи.

Един от най-древните варианти на народностното ни име записано с кирилица е бльгар(инъ). Формата бльгар отговаря прекрасно на епитета Блегур, с който са назовани трако-пеласгийските божества Арес и Зевс.

От Британия до Мала Азия името на дедите ни е засвидетелствано многократно. По-интересно е обаче да разберем кога за първи път в историята то е споменато. В кой период и кои събития е свързано названието българи?

Обикновено повечето наши учени посочват сведение от IV век. Става дума за споменатото от анонимния римски космограф ZIEZI EX QUO VULGARES. Нито нашите, нито чуждите учени са обърнали внимание на интересната подробност, че Зиези е тракийско име. То е документирано във вариантите Ζισις, Ζεισις, Ζεισζις, Ζια, Ζεισσις.

Още доказателства

1. В хрониката от 7 в. на владиката Йоан от Никиу Мизия е наречена "провинция България". България, не Славяния, Славония, или каквото и да е от този род. Там се казва, че роденият в Залдаба, днес Шумен, българин Виталиан (Биталиан) се е бил надигнал (516 г., според други - 514 г.) против император Анастасий. Срещу него Анастасий изпратил военачалника Кирил. Сражението станало между Шумен и Варна, след което Кирил се оттеглил във Варна и спрял там, а Виталиан останал в провинцията България.

2. Византийския летописец Теофан потвърждава: през 514 година Виталиан въстанал против имп. Анастасий и армията му се състояла от събирани в Мизия и Тракия българи. Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други."

Първо българите победили византийците, но последните получили подкрепление и на свой ред разбили българите. Връщайки се към Цариград обаче, византийците били посрещнати в Тракия от българска войска, която така разбила ромеите, та от тях оцелели една шепа хора. И Теофан, както и по-ранният хронист Йоан Малала използват термина РИГЕС за титлата на двамата български предводители Булг и Дронг, което е гръцката форма на тракийската благородническа титла РЕКС, РИХ. Тази титла е доказано ползвана от българските владетели Аспар-Рих, Теле-Рих, Кот-Раг и др.

През 5 век:

1. През 480 г. византийският император Зенон се принудил да се съюзи с местните българи, които живеели между Цариград и Адриатическото крайбрежие. Причината е, че Зенон бил притиснат от готите, водени от двама съюзни готски владедетели с еднакво име - Теодорих. Българите нападнали единия Теодорих (Триаровият син), но той ги отблъснал и продължил към Цариград. Тези българи преди това ту били подчинени на Византия, ту отхвърляли нейната власт. Това описва Йоан Антиохийски.

Теофан допълва по този повод: "И многото българи населиха цялата земя: от Карвуна до Драч [Дурес, Албания]

2. "В тази година (494 г. сл. Хр. - а според други учени годината 5994 от Сътворението у Теофан е 502 г.) и тъй наричаните българи в Илирия и Тракия, нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек.", пише същият византийския хронист Теофан.

3. През 447 г. Калиник, ученик на св. Хипатий, пише: “Хунският народ, който живее в Тракия, дотолкова нарасна, че зае повече от сто града и малко остана да завземе и Цариград”. Няма как хуногурите и хуногондурите на кан Исперих да са новодошли. Но се казва, че дотърчали от земите зад Кавказките планини.

4. В Манасиевата хроника се твърди, че по времето на император Анастасий ( 491 – 518г. ) българите завзели долната Охридска земя и цяла Македония.
Пише го и Паисий Хилендарски, но го няма в нашите учебници.

През 4 век

1. На карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България). Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-338), наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

2. Хронографът на Момзен (Анонимен римски хронограф) от 354 г. споменава за българите, които живеели в днешните ни земи.

3. Император Константин Велики (274-337) поради партизанските нападки на българите направил от Тракия особена тема (за защита на Цариград), пише император Константин Порфирогенет. Тук става дума за нападенията на българите от Старата Велика България (днешна Украйна), докато голямата част от местните българи са били римски, а след това и ромейски граждани. Той разказва, че причината била, че българите създавали проблеми в провинцията и императорът за удобство и излизане от ситуацията, дал на Тракия автономия.

4. Българите се споменават и при едно тържество от времето на Константин Велики, където са поканени местните народи българи, Сини (венети) и Зелени (гърци), както и разни чужди племена.

5. В своя "Неделник" Софроний Врачански пише за времето на римския император Константин: "Втори бой направил цар Константин с Византия и като обладал България, взел Византия и пренесъл своята столица от Рим във Византия около 330 година подир Христа, и нарекъл Византия Константинопол на своето име."

6. Френските историци византолога Шарл Дюканж (1610–1688), Льо Киен и други започват списъка на архиепископите на България с Протоген Сердикийски (Софийски), който живял по времето на Константин Велики – 4 в.

7. Анастасий Библиотекар (ок.810 - 879/880) съобщава, че след разделянето на Римската империя през 364 г. при императорите Валентиниан I (321 - 375) и Валент (328 - 378) "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав". Анастасий Библиотекар пояснява също така, че "БЪЛГАРИТЕ ОБЕДИНИЛИ СВОЕТО ОТЕЧЕСТВО, СЪГЛАСНО РОДСТВЕНОТО ИМ ПРАВО".

От това излиза, че в края на 4 век българите са представлявали силен народ, способен да отнеме от Византия дунавските провинции. Важно е да се отбележи, че Анастасий пояснява събитието с любопитната подробност, че българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право. Тези провинции били двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания.

8. Според Теофан, Стара България е опирала до Босфора.

9. Според Йордан, “в Долна Мизия, Тракия или Македония само Българи живеят”.

10. През 499 г. в хрониката си Комес Марцелин пише, че при р. Цурта, днес Чорлу, българите разбиват военначалника Арист. Византийците панически бягат зад Босфора.


http://www.burgasnews.com/istoriya-i-arheologiya/91251-balgariya-e-bila-tuk-mnogo-predi-asparuh



Гласувай:
9



1. indiram - Здравей, Диданов!
01.12.2015 20:21
Излиза, че Българската история е скривана, покривана, изопачавана... все едно е имало заговор. Но, сещам се за поговорката - "Не се гаси онуй що не гасне!" - а то е древно-българския ген.
И, иде Видов ден (или Съдния ден), когато кълбото ще бъде разплетено...
Много интересна статия!
- "Истинското име на земите, заселени от край време с българи е БАЛГ, БОЛГ, БАЛК , БАЛХ, БЕЛГ, БОЛГА, БЪЛГАРИЯ, БОЛГАР, БАЛКАН, БАЛХАШ, БАЛАХИЯ, (Валахия или Влахия), БОЛГАРДАГ и т.н"
- "БЪЛГАРИТЕ ОБЕДИНИЛИ СВОЕТО ОТЕЧЕСТВО, СЪГЛАСНО РОДСТВЕНОТО ИМ ПРАВО".
Сигурно ще се появят още много старинни древни автентични хроники за българите - много информация, която историците да подредят.
Браво на теб и на другите изследователи на древно-българските жар-корени!
Поздрави!
цитирай
2. wasp - Поздрави за постинга!
01.12.2015 21:34
Убеден съм че историята на Блъгария се нуждае от сериозно осъвременяване което да отразява последните исторически изследвания.Историята е била безмилостна за блъгарският народ но едва ли има друг народ който след 5 века мачкане и смазване е възкръстнал като феникс от пепелта.Корените на такъв народ трябва да се търсят дълбоко в земята която го е родила.
цитирай
3. germantiger - Glwasuwam ZA postinga, no...
01.12.2015 23:38
Napisanoto NE e nowo i mislq nikoj znae6t NE GO OTRI4A.

Ako nqkoj go otri4a, to toj ne e 4esten ili ne znae.

No sledwa6toto ne e istina - NE E

България е била тук много преди Аспарух

Bulgari e imalo pone 3 wek ot nowata era na Balkanite, no NE i Bulgaria

Wpro4em Bulgaria na Asparuh su6to po "zakon" nqma - ima federati, de fakto oba4e Bulgaria ima 680

Kkawo kazwam didanow i ne az a naukata - izworite sa fakt i naukata gi znae

Bulgari na Balkanite ima i rejdirat predi Asparuh, no Bulgaria nqma - ima razlika mejdu etnogrupa i durjawa N A L I?

IZW. LATINIZATA MI - DNES IMAH TOKOW UDAR I IMAM PROBLEMI S PC
цитирай
4. didanov - ами така е indiram
01.12.2015 23:49
заговор има, по-точно програма за изтребване на българския народ и самоличност
http://didanov.blog/politika/2015/02/22/programa-za-iztrebvane-na-bylgarskiia-narod.1340696, историята е една само една малка част от нея, но доста съществена! Но ние сами сме си виновни, като служим на силния на деня, а не на себе си и предците си - дали ще е Византия, Османската империя, Русия, Германия, СССР. САЩ и ЕС няма принципна разлика.
Аз съм сигурен, че има много запазени и скрити български документ, архиви, библиотеки именно по гореспоменатите причини и информацията от тях тепърва ще излиза. Просто малко са хората, които са готови да я приемат а и при днешните условия и политици съвсем неподходящо. Поздрави.
цитирай
5. didanov - благодаря ти wasp
01.12.2015 23:56
българинът може да го мачкат много, но е труден за убиване - нещо като "умирай трудно 1300 години" (макар да са много повече) - добро заглавие за български филм:) ние сме станали специалисти във възкръсването - ако успеем да съхраним тази си черта нашите усилия няма да напразни! Много хубаво го каза :"Корените на такъв народ трябва да се търсят дълбоко в земята която го е родила" наистина истината за българите е заровена в нашата земя, но дотогава не трябва да режем стъблото или корена на който стоим. поздрави
цитирай
6. didanov - здравей тигре
02.12.2015 00:07
ако щеш вярвай, но преди час тъкмо това си помислих,че можеш да направиш именно такава забележка, признавам заглавието е подвеждащо, но според днешните представи! защото съм сигурен по времето на първите българи представите за държава, граници са били доста по-размити и са се ограничавали с името на населението, което го е носило - българи, българска земя и България са били едно и също, но това си е мое мнение. Важното тук е, че написаното не само го отричат, но и не пишат за него - погледни само един учебник по история например. Аз имам една книжка "извори за българската история" 1994г. в , която гореспоменатите източници липсват на 90 % процента! И това ако не е тенденциозно, здраве му кажи.
цитирай
7. atil - Държaвa е нямaло, живели сa aвто...
02.12.2015 06:29
Държaвa е нямaло, живели сa aвтономно кaто федерaти по взaимно съглaсие. Ьa тези събития пишaт и средновековните aвтори от Волжкa Бългaрия. С по- големи подробности от първa ръкa. Вярно е че мaлкaтa чaст от стaрото нaселение, което зaпaзило културaтa си било с бългaрско сaмосъзнaние. Тук обaче не говорим зa слaвяни или зa слaвяноезични хорa. Инaче много хубaвa публикaция и покaзaтелнa. Поздрaвления и блaгодaрности зa трудa дa съберете тези сведения. Етнонимa е много древен. Дори изнaчaлен, общ отнaчaло зa седем обединени нaродa. Зaтовa се срещa в толковa рaзлични геогрaфски точки.
цитирай
8. didanov - Благодаря ти атиле
02.12.2015 13:09
Много хубаво уточнение от български източници...добре че има Джавгар Тарихи да запълва големите дупки в историята оставени от дунавските българи.поздрави
цитирай
9. didanov - атиле
02.12.2015 13:15
Знаеш ли от митологията на волжките българи за митичен владетел на име Севторкан?
цитирай
10. atil - Понякога, по-скоро почти винаги ...
02.12.2015 20:48
Понякога, по-скоро почти винаги записаното от гърците е изкривено. Или според тяхното произношение и граматика или си съставят своя дума, която напълно се отличава от оригинала, като я произнася съответния народ за който пишат. Така например са измислили думата - "скиф"(скит). И днес целия свят говори за скити а онези племена никога не са я чували тази дума и си нямат идея какво може да означава. От "кыпчак" - нещо трудно за произнасяне и записване от тях. Никога не можеш да накараш един грък да произнесе буквата "Ч"... Махнали тюркското "чак" сложили отпред любимото си "С" и ги "прекръстили" по своему на скип-скиф-скит.
Подобно на северо-българските племена и тези имали множество имена през вековете. Масагети, масгути, кыпчак, скиф, половци, кумани и накрая станали дори татари... През определени периоди били подчинени на булгарската държава, през други враждували с нея. Така и с нас. Докато били подчинени на Волжка България помагали на Асеневците във войните срещу Византия. Дори дали последните две царски династии на България - Тертер и Шишман. А когато Волжка България била подчинена с уния на монголите и стеснена на север, тия станали поданици на монголите и почнали да нападат България. Т.е. станали татари. По-скоро една част от тях. Ивайло именно с тях воювал. Затова отишъл после да иска помощ пак от тях да си връща трона, но за зла участ заварили се с едно пратеничество на императора - тази титла е известна сред булгарските племена като - "Рум Баба". Имали повече злато и това предопределило развръзката. Оня предизвикал Ивайло на масата, нашия му теглил една дълга псувня с благосвовия на цялото императорско семейство, та развеселил цялото общество наоколо а сключилия вече сделка и подпийнал Ногай се почуствал лично засегнат - "защо обиждаш пред мене Рум Бабата". Вероятно опасяващ се от свада кимнал на стоящия отзад телохранител и Ивайло получил нож в гърба...
А за такъв владетел има подобни имена ще ти дам линк.
цитирай
11. atil - Кубар (сын Балкана). Был свергнут и ...
02.12.2015 21:06
Кубар (сын Балкана).
Был свергнут и увел своих людей на Запад, где поселился в горах Макидан (Балканский полуостров).
...........
Това е петото хилядолетие пр.н. е. Доста от царете имат активност към Балканския полуостров. Гледайте руския текст долу. Той е пълен. Митичната е само легендарната царица Ерги- Чакчак. От времената на далечната предистория. Останалите сведения са предадени чрез рунно писмо, което е обърнато на арабица през 9-век в скита на Микаил Бащу, край Киев. За него поне има сведения че се е занимавал с токова нещо.
http://atil.blog/history/2011/04/29/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.738250
цитирай
12. elcho - Поздравявам те didanov !!!
02.12.2015 22:37
Момчета, вижте кой издълбава/изработва/ Мадарският конник, кога и защо ? А за Българите има една японска книга, която е писана по легенди и там се споменава, че новосъздадената Римска Империя има проблеми с няколко народа, един от които са Българите.
цитирай
13. didanov - до атила прав си за гърците, аз всеки път се убеждавам в това
02.12.2015 23:52
но като няма откъде другаде да се вземе инфо, трудно ми е да повярвам, че дунавските българи са нямали хронисти и историци и не са оставили нещо след себе си. Според мен всеки такъв документ бива веднага унищожаван от нашите съседи, но все някъде по чукарите и пещерите на майка България трябва да има още скрити книги...
във връзка с един спор стана дума за куманите и дали прозихода на Асеневци е кумански. Какво мислиш по въпроса? И въобще куманите според теб какви са? Вижда се че дълго време помагат на Асеневци но не знаех, че и Волжка България има пръст в тази работа, а е логично да има нали?
един въпрос - има ли във Волжка БГ същата календарноименна традиция владетелите да носят две имена - рожденно и владетелско и владетелското да се определя от древнобългарския календар? за дунавските владетели от ПБЦ и някои от ВБЦ има такива данни.
За Ивайло историята е по-дълбока, попаднах на източник, който твърди че има писмата разменили си Мануил осми Палеолог и Ногай и то във връзка с Ивайло, но за това мисля да пиша в отделен постинг.
за последния ти коментар ми правя аналогия Кубар с Кубер, Макидан- с Македония вълчата земя нали?поздрави
цитирай
14. didanov - здравей елчо
02.12.2015 23:59
за мадарския конник имам доста неща, знаеш ли че има още поне седем такива на територията на България? И че сегашния Мадарски конник преди е бил облепен със златно покритие и цветове, което впоследствие по времето на Крум мисля е демонстирано и сложено за съхранение в едно от многото подземия на Мадара. Знаеш ли, че именно там в Мадара са погребани почти всичките царе от ПБЦ? И че самият хълм е изкуствено създаден и представлява една огромно подземие, което съхранява огромни богатства, не само от нашата раса?
откъде ги намираш тези японски книги, звучи интересно
цитирай
15. germantiger - ...
03.12.2015 13:57
6. didanov - здравей тигре
02.12 00:07
ако щеш вярвай, но преди час тъкмо това си помислих,че можеш да направиш именно такава забележка, признавам заглавието е подвеждащо, но според днешните представи! защото съм сигурен по времето на първите българи представите за държава, граници са били доста по-размити и са се ограничавали с името на населението, което го е носило - българи, българска земя и България са били едно и също, но това си е мое мнение. Важното тук е, че написаното не само го отричат, но и не пишат за него - погледни само един учебник по история например. Аз имам една книжка "извори за българската история" 1994г. в , която гореспоменатите източници липсват на 90 % процента! И това ако не е тенденциозно, здраве му кажи.

...

Suglasen sum s teb, za6toto tezi izwori i az 4etah i popadnah na tqh sled 1989 g, predi towa NE, naistina ne bqha populqrizirani i ne bqha predstaweni pred masata.

Moje bi i dosega se podminawat, no pone za istorizite sa izwestni - to e kato istinata za WSW - istorizite po4ti wsi4ki q suznawat i znaqt, no pred masata na sweta se predlaga drugo (makar istinata da q ima, no ne e na tribunata, a "wstrani")

IZW. ZA LAT. - PROBLEMI S KOMPA
цитирай
16. germantiger - Pro6tawaj detajla
03.12.2015 14:00
4. didanov - ами така е indiram
01.12 23:49
Но ние сами сме си виновни, като служим на силния на деня, а не на себе си и предците си - дали ще е Византия, Османската империя, Русия, Германия, СССР. САЩ и ЕС няма принципна разлика.

...

Na Germaniq edwa li "ste" slujili, za6toto wojski ne pratihte na Ost - fronta (i prawilno), ewrejte si ne dadohte (tezi w bg granizite starite) i ot Germaniq polu4ihte naj-mnogo prez WSW - prosto fakti.

Ina4e kazano - ot silnite na denq - naj-malko na Germaniq ste "slujili" i naj-malko tq wi e natiskala, taka pone mislq az na ostnowata na faktite.
цитирай
17. didanov - и най-малко да сме служили както е според теб
03.12.2015 16:13
германските имперски интереси в България и региона са били и си остават..имперски (и с право)за тях няма малко или много - толкова колкото позволи и даде дадената страна или колония (важи за всички империи). Според мен Фердинанд и Борис си загубиха главите и репутацията именно, че позволиха на чуждите имперски интереси да вземат превес над националните (поради една или друга причини, но крайния ефект бе такъв), а ефектът на доминото бяха комунистите, за които няма какво да ти обяснявам, сам знаеш от опит. Изобщо цялата ни новобългарска история е една поредица от несправедливост пораждаща следващата такава, от една глупост пораждаща следващата такава.
Справедлива ли беше Освободителната война да, несправедлив ли беше Берлинския конгрес -да (поради имперските интереси на Великите сили), ето тази огромна несправедливост породи следващите войни - справедливото Съединение - несправедливата Сръбско-българска война (поради автрийските и вероятно руските имперски интереси), справедливата Балканска война - глупавото доверяване на съюзниците и още по-глупавите действия на Ген. щаб - несправедливият Букурещски договор. Заради този договор започнахме и ПСВ справедливо да си възтановим всичко несправдливо заграбено от нас, глупаво решение според мен т.к. бихме спечелили повече при един неутралитет (вече говорихме за това) - какво стана България пак беше наказана, Австрия и други се измъкнаха да плащат репарации България и Германия си плащаха като попове, справедливото бунтуване на македонските българи - несправедливата подялба между Югославия и Гърция - хората дотолкова бяха тероризирани, напралени унищожавани, че от отчаяние се съгласиха или ги принудиха да се откзажат от корените си и самосъзнанието си...за ВСВ пак бяхме роби на нереализираното обединение на народ ни, на жаждата за реванш и на глупостта да повярваме, че несправедливостта може да донесе справдливост.... нещо се олях май:)
цитирай
18. germantiger - ....
03.12.2015 17:59
Донякъде бих се съгласил с теб, но не напълно, защото ако питаш нашите съседи, защото ако питаш тези които в Солун имат паметник срещу българския поробител и пред този гръцки паметник се снимат турсити всеки ден - та нашите съседи мислят различно, както примерно това което мисля аз не е в унисон с това, което мислят поляците, чехите, руснаците примерно за германската история.

Единствената "държава" която е удобна за всички с погфледа си за историята е посрана "германия", но тя е уникален и отделен случай, в края на краищата в нея има доста монументи на дезертьори, които са издигнати в ранг на герои, а в Трептоу парк се извисява един грамаден монумент и мемориал на свъетските изнасилвачи.

...

Какво казвам - за теб това са непсраведливости и имперски интереси, за нашите съседи обаче българските интереси са имперски и несправедливи, въпрос на гледна точка и на истина. Аз мисля, че българския поглед е много по-близо до истината отколкото този на съседите, но българския далеч не е самата истина, защото българина е отровен с руснащина а аз наричам руснащина - винаги жертви, винаги някой ги ограбвал, винаги някой им бил длъжен на руснаците, на българите, че и на сърбите примерно (в по-малка степен) , а това впрочем не е истината, въобще НЕ е, в българския случай може би е на 70% знам ли. Разбира се, това е моята позиция, която също може да е плод на заблуждения и грешки.
цитирай
19. atil - Кaлендaрa е същия, Дидaнов. Но тук ...
04.12.2015 09:28
Кaлендaрa е същия, Дидaнов. Но тук приемaме Юлиaнския след покръствaнето и нaгaждaме стaрия нaроден обреден кaлендaр към христоянския ритуaл. Множество стaри духове се "въплaщaвaт" в рaзлични светии и стaрaтa песен продължaвa нa нов глaс. Обрaзно кaзaно. Бългaрските свещеници сa били склонни дa освещaвaт и приобщaвaт стaрото, тъй кaто тaкa приобщaвaли и пaството по-лесно. Във Волжкa Бългaрия въвели мюсюлмaнския кaлендaр, луннaтa хиджрa. И чрез него се прaвят и изчислениятa. Нурутдинов е нaгодил дaтите по Грегориaнския кaлендaр. Те сa сa зaпaзили стaрия обреден кaлендaр със стaрите именa и дaти и дълго време го спaзвaли пaрaлелно с мюсюлмaнския. Тaм съчетaвaне и нaлaгaне едно върху друго не се получило кaкто тук.
Все повече съм склонен дa мисля, че идвaнето нa Aспaрух точно тук не е случaйно. Той е можел дa зaвлaдее Пaнония, или Зaпaднa Укрaйнa нaпример a редицa други територии, годни зa държaвa. Но избрaл Бaлкaните. Кaто погледнем нaзaд преди 7 век и още по- нaзaд виждaме еднa постояннa aктивност и взaимодействие в две посоки. Глaвнaтa посокa нa войскaтa винaги е билa с лице нa юг. Глaвните посоки сa били нaдясно и нaляво от Кaвкaз. Бaлкaните сa били от хилядолетия едно от бългaрските местa нa този свят.
цитирай
20. elcho - за мадарския конник имам доста н...
05.12.2015 18:38
didanov написа:
за мадарския конник имам доста неща, знаеш ли че има още поне седем такива на територията на България? И че сегашния Мадарски конник преди е бил облепен със златно покритие и цветове, което впоследствие по времето на Крум мисля е демонстирано и сложено за съхранение в едно от многото подземия на Мадара. Знаеш ли, че именно там в Мадара са погребани почти всичките царе от ПБЦ? И че самият хълм е изкуствено създаден и представлява една огромно подземие, което съхранява огромни богатства, не само от нашата раса?
откъде ги намираш тези японски книги, звучи интересно

Здравей Деляне. Попаднах на една японска книга, която на пръв поглед е безобидна. И няма нищо общо с нашата история.Но.....има нещо вметнато, което ме озадачи.Споменава се за нас и народът " ХИКСИ ".----------, А за монумента Мадара знам , че е изкуственно създаден / предполага се през 165 год. /и е гробница. За златото не съм чел.
цитирай
21. didanov - до атил
06.12.2015 01:40
Но в наше време се ползва Григорианският календар. Той е наложен с була от папа Григорий ХІІІ, през 1582 г. За негова основа е послужил проектът на проф. Луиджи Лилио Гарали, от Перуджа.

Всички познаваме този календар и вероятно много от нас са се питали:

Защо годината започва на първи януари?
Защо броят на дните в месеците е различен – 28, 29, 30, 31?

Защо се редуват месеци с различен брой дни, без никакво основание за това?
Защо броят на дните в сезоните и полугодията е различен?
Защо февруари е толкова къс?

Споменатите недостатъци на Григорианския календар не съществуват в Българския. В него всичко е точно, ясно, логично обосновано и непроменливо. За това е писано много в последните години и не е необходимо да повтарям вече известни неща.

Българският Зодиак е подчинен на две главни условия.

Първо. Той е ориентиран точно спрямо четирите астрономически точки – зимно и лятно слънцестоене, пролетно и есенно равноденствие.

Второ. Той е близо до математическото съвършенство за началата, върховете и краищата на зодиите-месеци и броя на дните в зодиите, сезоните и полугодията, доколкото за това позволява първото условие.

Най-древният аналог на Българския Зодиак е в Шумер. Той започва със зодия Стрелец, която е наричана само Мул-Гула – Великата зодия, докато всички останали имат по няколко имена.

Друг източник на сведения за Българския Зодиак е Симеоновият сборник, изнесен в десети век в Русия и известен днес като Изборник на Светослав. Там е описан и нарисуван Българският Зодиак, с начална зодия Стрелец. В него, вместо чуждата дума за знак – „зодия“, е използвана българската дума за време – „живот“.

Тя е единствената абсолютна мярка за време, която маже да бъде отнесена към всяко отделно нещо. Колкото са нещата във Вселената, толкова са и времената животи. Със същия смисъл думата „живот“ е използвана и в древните свещени писания за живота на патриарсите. „Авитохол живя 300 години. Ирник живя 150 години“.

Но Българският Зодиак е ползван от колобрите и посветените велможи, а за удобство е бил създаден за широка гражданска употреба Българският календар.

Българският Зодиак, освен че е бил ползван в България по времето на Симеон, е пренесен и в Италия – от Алцековите българи, от богомилите или от предишните преселения на българи на Апенинския полуостров. Там папа Григорий го установява като официален календар, с който светът си служи и днес. За това писа и Йордан Вълчев в книгата си “Календар и слово”.

Единственото, което е направил папа Григорий, е било да измести началото на съвременния календар десет дни след Коледа в Българския Зодиак и Нова година в Българския календар, за да не се обезличи големият християнски празник Рождество Христово.
цитирай
22. didanov - и аз се убедих, че Аспарух не е бил случайно тук
06.12.2015 01:59
отначало си мислех, че просто търси според легендата за Прародината...но попаднах на информация, че като върховен колобър той е бил посветен в тайните на тази каста и е търсил светилището Мадара, може би точно Мадарския конник, който съм убеден е създаден още по времето на траките. Защо точно го прави не знам, но има още нещо - българите, когато се заселват трайно на някоя земя, винаги са търсели място, което да е добре природно защитено - да има високи планини, големи много реки, море или езеро . Освен това трябвало е да има полезни изкопаеми - желязна руда, злато, мед, както и много скали за изграждане на техните градове - липсата на подходящ каменен материал, равнино степната местност са и една от причините Аспарух да напусне земите на Украйна и Румъния това решение според мен не е взето под натиска на хазарите, а е един дълго планиран процес - една огромна поетапна миграция на народ и неговата замяна с друг - в случая т.н. седем славянски племена, Византийският император мисля е разбирал тези намерения, не е вярвал че българите ще бъдат само верни федерати и съюзници а че търсят земя за своя държава, затова тръгва със 100 000 войска - най-добрите и най-доказаните пълководци и воини срещу българите.
Азия също хиляди години е била дом за българите тръгнали не да покоряват, а да повигат, учат на държавност, култура и война народите на Азия. На Балканите може би се срещат всичките им клонове по света отново. поздрави
цитирай
23. didanov - здравей елчо
06.12.2015 02:02
как се казва тази книга? хикси, ми звучи като хиксоси..за японците знам, че заимстват и доразвиват от тамошните българи самурайския меч и философията на Бушидо. Японският император един път беше посрещнат някакъв български политик (май Живков) и споменал, че те знаят за българите доста отдавна, ама какво точно не се сещам. Мадара е доста по стар от 165г. , четох иманярските записки на един турчин, който е влизал там и описва наистина нечувани неща.
цитирай
24. atil - Мaдaрa е стaро светилище, но кон...
08.12.2015 10:52
Мaдaрa е стaро светилище, но конникът е изсечен или от Aспaрух или от Тервел. Популярният " Херос" нa трaките олицетворявa същият герой, който е зaимствaн и от гърците- Гуруглa( Синa нa могилaтa, Боян Имен), Герaкл, Херкулес. При трaките известен и кaто Дерзел е изрaботвaн по оброчните плочки в съвсем друг стил и вид.
A и пaметните нaдписи покaзвaт зa бългaрски политически събития свързaни с този конник-герой.
Хиксосите сa причерноморски скити водени от бългaрския принц Мaджи(Мaдa) със своя отряд. Зaвлaдели
Близкия изток и били нaречени "хиксоси" зaрaди знaкa, който носели нa гърдите си. Приличaщ нa днешния Aндреевски кръст, тогaвa - знaкa нa техния покровител aлп Кубaр.
Японците си пaзят свитъците от нaй- стaро време и знaят достa зa минaлото.
цитирай
25. didanov - Мадарския конник е атничен паметник
08.12.2015 17:38
една добре аргументирана теза : http://didanov.blog/history/2015/07/01/petyr-georgiev-madarskiiat-konnik-e-antichen-pametnik.1373157
някои от надписите са писани в един по-късен период през ПБЦ. Конникът е един от символите обединяващи местното балканско население и българите в Азия.
Дали хиксосите превземайки Северен Египет са дали името на свещената област Сакар? Жалко, че никой не работи с японците за разгадаване на българската ни история. поздрави
цитирай
26. atil - Мадарският конник изобразява р...
10.12.2015 11:49
Мадарският конник изобразява родоначалника Аудан(Боян) Дуло Джураш и никога не е бил античен. И сега няма да може да бъде измислен като такъв. Друг подобен е имало в Поломието, но скалата е съборена. Антични са тракийските "Хероси".
Сакар е булгарска дума, преводима и днес. Визира - саките, първите жители на Евразийската степ. Първоначално всички племена населяващи Евразийската степ, независимо от наречието си се наричали - саки. В множетвено число - Сакар, Сакарлар.
През 5-8 век е нямало какво толкова да се обединява на Балканите, българските племена подкрепяли своит евождове, славяните служили на българите или на византийците а отломките от вашите любими траки се приобщили към българите. Тъй като още след покръстването огромната част от старото негръцко население станало римски граждани и впоследствие - византийци- румци.
цитирай
27. atil - За календара най-достоверни св...
10.12.2015 11:56
За календара най-достоверни сведения дават българските автори. Самата Църква без съдействието на хунобългарските клирици дори нямаше да може успешно да се еманципира от юдаизма. И д асе превърне в самостоятелна религия. Римляните дълго време са считали християнството за юдейска секта, която руши държавата им затова са били тези гонения. А не защото им пукало толкоз за още един бог който се появил сред множесвото други почитани Духове в империята им. Старите империи са били религиозно и културно толерантни, в това число и българските държави.
ХУНОБЪЛГАРСКОТО ЛЕТОЧИСЛЕНИЕ И ХРИСТИЯНСТВОТО:
http://atil.blog/history/2012/02/24/hunobylgarskoto-letochislenie-i-hristiianstvoto.908647

ЗА ДРЕВНОБЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР:
http://atil.blog/history/2014/12/29/drevnobylgarskiia-kalendar-istoricheski-svedeniia-nachaloto-.1326269
цитирай
28. didanov - за Мадарския конник може да се поспори
11.12.2015 01:10
Т.к. на Мадара са открии оброчни плочки на тракийския херос, което едво ли е случайно, второ -приликата между българския конник и хероса е много голяма, което говори за приемственост, впоследствие след приемане на християнството преминава в култа към Св. ДИМИТЪР и Георги. Трето -стремето наистина е старобългарско откритие, но българи населяват полуострова и в антично и римско време напр. мизите, 4. Българския надпис е доказано че е по-късен период от създаването на конника
Аудан Боян Джураш е Батбаян доколкото разбрах или се лъжа? Родоначалника на Дуло в Европа се води Авитохол 165г?според мен дуло съществува поне от 15 000 години и вероятността да е античен е доста по-голяма според мен. Едно и сигурно -правен е от българи, както този в Афганистан. Поздрави.
цитирай
29. didanov - на римляните им пукало
11.12.2015 01:15
Защото тяхното верую "човек за човека е вълк" бива заменено от християнската идея, че "човек за човека е брат"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2909452
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?