Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 11:21 - Коя е реалната Независимост?
Автор: lyuliak Категория: История   
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.09.2017 12:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо ни е още един национален празник? Ето че на шести септември празнуваме Съединението на България, смела и неподкрепена от великите сили стъпка. Но какво е смелостта нещо да се започне, ако я няма решителността същото това нещо да се довърши? Макар пред погледа ни да е знамето, развято от  четите, революционните комитети и опълченците, истината е, че в края на деветнадесети век съдбата на Европа се движи преди всичко от политиците.     

Младата съединена държава изгражда своята икономика и войска, като учудва Европа с бързия си растеж и изключителната стабилност при външни вмешателства като организирания отвън преврат и отвличане на княза й. Но преди обявяването на Независимостта през 1908г., България все още е единствената държава в Европа - васал на турската империя.
 

Железниците на българска територия са чужда собственост. България не може сама да подписва международни договори. Стоките, произведени от Великите сили влизат без мито и сриват неукрепналата ни родна индустрия. Нито един поданик на Великите сили не може да бъде осъден на наша територия, дори да е извършил убийство…    

Въпреки, че заради ентусиазма и интелекта на доста от българските политици, младата държава взема много успешни решения и преживява възход, дори в морално отношение прекалено дългото оставане в положение на независимост, е унизително. 
   

Както е известно, за добрите решения никога няма идеален момент. Правителството на Александър Малинов поема ангажимент да се пребори за назрялата независимост, и избира ключовия момент когато няколко страни едновременно нарушават берлинския договор. Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, в Турция избухва революция, а Гърция завладява част от остров Крит. В същия момент персоналът на барон-Хиршовата железница решава да стачкува, и започва да я обслужва български персонал. След края на стачката България национализира железницата и отказва повече да я върне на чужденците. Да, това е дръзка стъпка на правителството. Но тя има успех и очевидно респектира. 
   

До признаването на Независимостта от великите сили следват дълги месеци на заплахи и преговори. Военните сили на Турция, Русия и Европа се раздвижват и мобилизират. Българската войска също е на своите позиции, закупуват се патрони. Започват преговори за огромни суми. В крайна сметка Русия изкупува дълга на България към Османската империя, като дава огромен заем с ниска лихва. Някой ще каже, че никога не постигаме финансова независимост– щом новият дълг остава към Русия. Но това е така дори и в наши дни, дори за държавите – гиганти в световната икономика. Реалната независимост на една страна е преди всичко правото да бъде себе си, със своята култура и ценности, със своето достойнство. 
   

В първите дни след обявяването на Независимостта, на Фердинанд – за цар и на България – за царство, може да очакваме появата на ново българско знаме. Но реално още от Княжество България лъвът в нашия герб носи неизменната царска корона. Впечатляващо и не много известно е, че българите се възприемат като общност със собствен герб около 100 години преди Освобождението, като коронованият лъв от хералдическия сборник „Стематография“ на Христофор Жаферович /1741г./ украсява всички тайни революционни документи. А роденото духом, рано или късно се ражда и на дело.

image


image





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212195
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031