Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2020 15:05 - Позоренето на България от Бърнард Шоу през годините 1894; 2000; 2010 и 2018
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1635 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 03.07.2020 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 През 1894г. Бърнард Шоу публикува гнусна КОМЕДИЯ за нашата блестяща победа в Сръбско-българската война. Толкова лъжи и гаври има в тая творба, че тя НЕ Е ПУБЛИКУВАНА НА БЪЛГАРСКИ цели 106 (сто и шест) години, до 2000. През 2010 е поставена на сцена в Ню Джърси, САЩ, и в 2018 излиза второ издание на български. Кому е било нужно това?

Да започнем по ред, като включим и предишни коментари по темата.

След блестящата ни победата в сръбско-българската война от 1885г. Бърнард Шоу, едва ли без държавна поръчка, пише за войната... комедия. Творбата не е издадена на български, толкова са груби лъжите и гаврите. В чужбина обаче комедията има успех и току-що изгрялата ни слава  е опетнена. По-важно е, че е поставено началото на антибългарска традиция, докарала по-късно, май и сега, нелепи обвинения срещу България и несправедлив съд над българи.   Някои оправдават комедията като антивоенна. Ако беше такава, защо се гаври с отбраняващите се българи, а не с агресора и неговите подбудители?
 
Да припомним историята
 накратко. Веднага след Освобождението от турско иго, на Берлинския конгрес който раздели българските земи на три части, председателстващият Ото фон Бисмарк заявява откровено "Ние, господа, не сме се събрали тук да се съвещаваме за щастието на българите, а за да осигурим мира в Европа".
 
Как така разделянето и нещастието на българите служат на мира в Европа? Великата гавра на Бърнард Шоу сочи отговора.

 
На 14-ти ноември 1885г
. сръбската армия преминава западната ни граница. Подбудител е Австроунгарската империя. Повод е обявеното два месеца по-рано Съединение, нарушило решенията на Берлинския конгрес. Сърбия е автономна от половин век и светът очаква бързо поражение на 7-годишната ни държава. Сръбският крал се заканва да си пие кафето в София. Но само за седем години ние сме въоръжили и обучили (с руски офицери, простете фоби) всички родове войски. Духът ни е огнен - при мобилизацията, празнична като сватба, няма нито един случай на неявяване! Скоростта на придвижване на частите е рядкост в историята. И става чудото. След хилади жертви от двете страни, обръщаме сърбите в бяг!!! Кралят им плаче от срам и не е пленен по случайност. Пътят към Белград е открит, но австрийците предупреждават, че по-нататък ще срещнем войски на империята.
 
Европа е изненадана и очарована
 от забравения до вчера народ. БЪЛГАРИЯ ИЗЛИЗА на М О Д А !!! До вчера табу, Съединението е признато де факто. То обаче е приближило българските граници до Босфора, а това е против интересите най-вече на Британската империя. Защо? Доказали сме, че можем да объркаме имперски сметки. При това сме най-многобройни на полуострова, имаме най-висока раждаемост в Европа, с русите говорим без преводач, руските попове като нашите четат в черквите на черковно-славянски език (той е старобългарски), а Босфорът под руско влияние е кошмар за Англия. Тя е ляла кръв в Кримската война 30 години по-рано (в съюз с Турция, Франция, едно италианско кралство и едно немско графство) за да НЕ стане Русия морска сила, опасна за британското превъзходство в безкрайните океански простори

Девет години след Сръбско-българската война, тя явно не е забравена, щом като през 1894-та година Бърнард Шоу публикува, едва ли без държавна поръчка, ... комедия за войната - "Оръжието и човекът"(Arms and the man)! Решаващото сражение при Сливница е разказано така:

Наш офицер не може да спре коня си и без да иска повежда атака. Сърбите се смеят на глупака, но изведнъж разбират, че и патроните и снарядите им са негодни, а пушките им нямат щикове и те бягат пред пияните озверели българи. Бяга и главният герой, швейцарски капитан на сръбска служба, мирен човек, който е натъпкал паласките си не с патрони, а с ... шоколадови бонбони. След множество груби шеги по наш адрес, в хепиенда има две сватби - швейцарецът се жени за годеницата на офицера Саранов, същият, който не можа да спре коня си, а той – за прислужницата с хубавото българско име Лука. Така завършва победителят при Сливница - рогоносец и мъж на слугиня!!! Тая опашата лъжа май става черна магия, която се сбъдва в наши дни...

Комедията има успех в чужбина. Крачката от великото до смешното е премината. Една литературна хватка (тук няма да говорим за другите хватки) превръща нашата слава в позор. 

Когато наши студенти в Европа протестират срещу гаврата, Шоу им препоръчва ... повече чувство за хумор!? Хумор пред хилядите войнишки гробове? На чужд грОб сто хумора са малко, ако нямаш съвест. Но, пръстта на войнишките гробове се сляга, и в Европа идват нови поколения студенти. Те неусетно възприемат изкривената представа за родината си, и я донасят у дома като достижение на европейската култура. Уви, ДО ДНЕС се случва това, и в блога има представители...

Думите на Драган Цанков, че всичките ни беди са заради Босфора, се потвърждават отново
. Но това е обширна тема.
 
Между другото, през 2010г. безсъвестната комедия е представена с успех в Ню Джърси. Изтръскали са я от вековен прах! Защо, след като преобладава мнението, че това е слаба творба на силно перо? Свършиха се добрите комедии на света или темата е станала актуална? Не е за вярване, но е факт (а успехът на комедията е осигурен с особен маниер на артистите - техните "българи" крещят и се блещят като циркови клоуни)...
 
Злословието не е шега, а злословието на силните най-лесно води до зло действие. Исус син Сирахов пише в Библията: „Удар от бич резки прави, а удар от език кости троши. Мнозина са паднали от остър меч, но не толкова, колкото са паднали от език. (...) люта смърт е неговата смърт и самият ад е по-добър от него.” 

Дали от такива слова - "черни магии", излиня нашият възрожденски дух, духът на Паисий, Левски и Ботев, на Шипка, Сливница, Одрин, Дойран, на 520 европейски, световни и олимпийски шампиони? Как стигнахме до чувството, че сме най-нещастни на света? Нали знаем, че има много по-бедни народи! Не сме ли близо до нещо по-лошо от ад? Казват, че можеш да изчистиш лошата карма, ако разбереш причините.

ПП:
 И самохуленето ни има исторически корени . Това е разгледано в моя пост ""Не сме народ а мърша..."  доказва обратното" от 12.10.2015г. От тогава до сега, поне в блог.бг, силно е намаляло цитирането КАТО "ДОКАЗАН ФАКТ" на злощастното стихотворение на дядо Петко Славейков.

Коментари

1. krumbelosvet - Не е история, а смъртоносно ДНЕС. Българските масмедии всяка минута плюят българите и България. Тоя феномен е разгледан в лървия ми пост в блог.бг "Нещастието на българите и партийният бяс".
И циганите добиха ЧУВСТВО ЗА ПРЕВЪЗХОДСТВО над нас.!!! Бързото им размножение го засилва още повече. Засега множество села са под циганско робство. Но ако не намерим лек, до 5 години това ще стане и в градовете, и в София. Да не разказвам гнусни прояви на това "превъзходство".

2.
 freeoldmen 
- 1. krumbelosvet Темата за Бърнард Шоу и идиотската му комедия е много слабо застъпена в България и в българския Нет, и за това малцина знаят за тази гавра. А не трябва да е така.
Сега фактите. Ще дам линкове в следващи коментари, защото могат да се дават само в заглавието на коментара иначе не се отварят.
1. Комедията е издадена още 2 000-та година на български. Цитат от анотация:
"... има, например, ария на майор Петков "От къпане настиваш."
2. Тази година е издадена на български от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Анотация:
"Така или иначе тази пиеса има значимо място в творчеството на великия драматург. Тя е знак за историята на предразсъдъците, за драмите на себепознанието и за трудния път на европейските народи едни към други. Не на последно място пиесата ни показва колко значим за колективната идентичност е погледът на Другия."

3.
 freeoldmen 
- https://knizhen-pazar.net/index.php?
4. freeoldmen - https://unipress.bg/index.php?route=product/product&product_id=492 еса ли ти?
На мен много, особено прояснен се почувствах от обяснението колко е важен погледът на Другия върху моята история...

5.
 krumbelosvet 
- Бъкел не знаех, freeoldmen, много благодаря Гложди ме съмнението, че НЕ ЗА ДОБРО е издадена комедията през 2000г.
Щото излиза май, че в 2000-та издателите са били по-родолюбци, отколкото съвременниците на гаврата.
Чували ли сте коментари от познати за тия издания?
Ще опитам да отворя линковете, когато се почувствам достатъчно як, да понеса поредната антибългарска гадост.
От гардеробиерките на Националната Библиотека чух за първи път поговорката "хубава работа ама циганска" като "хубава работа ама българска". Смъртна отрова. Може да е било около 2000г.

6.
 krumbelosvet
 - Наистина, freeoldmen , Ударението върху "погледа на другия върху моята история" си е едно замазване и даже ОПРАВДАНИЕ за куп гнусни клевети към народа ни.
Защото за гнусни клевети с користна политическа цел става дума, а не за некъв ИСКРЕН академичен или художествен или журналистически поглед.
Не е ли така?
И вие, човек изкушен в словото, сте се хванали. И май това е ЦЕЛТА на изданието.
И колегата гетманс рипа не срещу ДжБЩ, а срещу... НАРОДА СИ. И той е прочел нещичко от изданието и ми цитире монолога но Петков срещу къпането. Демек, прав е ДжБШ. Джумбуш.

7.
 krumbelosvet -
 София в часовете на войната. Спомени на Александър Божинов (1878-1968) "По улица "Московска", откъм източната страна, денонощно вървяха войски... Всичко това бързаше, почти тичаше да стигне до сръбската граница... На тая улица, тъкмо срещу северната страна на черквата "Св. София", в една прихлупена къщурка беше дюкянчето на беден обущар-кърпач. Той по цял ден стоеше пред разкривената вратичка на работилницата си, посрещаша минаващите войски и викаше, колкото му глас държеше: "Ураа, с венци у Белград! Ураа, крал Милан без уши!" И цялата тая върволица въоръжен народ, откъм "Св. София" та чак до Падуяне, подемаше "Ураа!", без да знае кому отговяряше на поздрава...."

"Пукотът на топовете от боевете при Сливница ясно се чуваше в София и стъклата на прозорците се тресяха и звънтяха, а през нощта по ясното зимно небе безбройни "падащи звезди" се спускаха и кръстосваха... ...Видение дивно и прокобно, невиждано дотогава и неповторено до днес... Нашата прислужница, 18-20 годишна, обясняваше на събралите се: "Това са душите на измрели човеци, погинали в битките, па сега бегат по небето да си намерят свърталище..."

Документ, че в съдбовни дни Господ е посещавал България. Дай Боже пак.



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Здравей !
02.07.2020 17:34
не е само Бърнард Шоу !
Знаете ли отношението към България на Бранислав Нушич? А нашите даже книгите му ги преведоха!
Знаете ли каква подигравка има в Зорба гръкът към Българите !
Но ние имаме силен непобедим дух , въпреки тези нещастници!
И знаеш ли защо! Защото истината ще излезе на яве и всички ругатели на България ще замълчат !
Панацея
цитирай
2. krumbelosvet - Вечни интереси
03.07.2020 19:22
И вечната английска (и ангро-саксонска) българофобия.
Току що съобщиха новината, че Англия е премахнала противо-вирусните ограничения за граждани на десетки страни, между които Франция, Испания и Турция, но НЕ И ЗА БЪЛГАРИЯ.
Нашият посланик е внесъл запитване по въпроса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1945394
Постинги: 1153
Коментари: 3371
Гласове: 3564
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031