Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2012 08:14 - Веселин Божков: Сокола изпя на ДС другарите си, с които готвеше атентати в България
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За пръв път пред „Торнадо и Фрог Нюз” бившият разузнавач от ДС о.з. полк. Веселин Божков разкрива неизвестни скандални факти около ареста на Ахмед Доган през зимата на 1986 г. заради подготовка на серия атентати. image Ахмед Доган
Меди Доганов надъхвал мюсюлманите с листовки за Руско-турската война и с омраза към българите
 Настоящият лидер на ДПС е бил сред ръководителите на Турското национално-освободително движение в България, което според контраразузнаването е работило за създаването на автономна турска държава на територията на България. Полк. Божков е работил 27 години в ДС. Бил е зам.-началник на турския отдел на Второ главно управление. 10 години е работил и като шеф на турския отдел в митичното Шесто управление на ДС, където разследва случая „Доган”, който по Живково време е един от най-добре подготвените агенти на Балканите.  През есента на 1966 г. Държавна сигурност, с помощта на КГБ, успява да разчете шифрите на турското разузнаване МИТ и Министерство на външните работи на Турция. Експерти смятат, че този успех на контраразузнаването ни изиграва важна роля в борбата с турския тероризъм и подривната дейност на Южната ни съседка по времето на социализма и Студената война. Така органите на ДС са успели да провалят стотици опити за терористични атаки от турска страна.

интрвю на Васил Василев

- Полк. Божков, какви са били идейните позиции на Ахмед Доган през първите му години като сътрудник на ДС?

- Въпреки изявленията на Доган, че е морално да се служи на разузнаването, той изневери на ДС. Обратът в поведението му се вижда от изготвената и подписана от него на 21.08.1974 г. декларация за сътрудничество, в която заявява: “Декларирам, че като честен гражданин и предан член на ДКМС, напълно доброволно и съзнателно се задължавам да подпомагам органите на ДС в борбата им с чуждите разузнавания и вражеските елементи в НРБ. Задължавам се да запазя в пълна тайна характера на работата и връзките си с органите на ДС, да се явявам редовно на срещи и да давам обективна информация. Сведенията си ще давам писмено или устно под псевдоним Ангелов”. Смята, че е по силите му на 33-годишна възраст да бъде вече доктор на философските науки. Сокола е познавал „баща си” в лицето на ДС, която му подава ръка и го възпитава по нейните правила. В докладна записка на ръководещия го оперативен работник от 23.04.1979 г. се казва: „Аз уча маркс-ленинска философия, защото още като юноша прозрях, че това е моето призвание. Единствено тази философия може да даде ясни и точни отговори за нещата и явленията. Аз се свързах на живот и смърт с маркс-ленинската философия и с комунистическата идеология”.

- Кой подтиква Доган към предателство на българските служби?

- Доган е провеждал редовни срещи с проф. Ибрахим Татарлъ (бивш депутат от VII ВНС, 36-то и 37-мо НС – б.р.). Той беше активен борец против фашизма и капитализма, бивш служител и бивш агент на ДС. Татарлъ е бил обект на активна разработка, уличаван в сътрудничество с турското разузнаване. Оценявайки техните взаимоотношения, Първо главно управление /ПГУ/ на ДС прави извода, че от позициите си на протурски националист и като вербовчик, поставил се в услуга на турското разузнаване, Татарлъ му е оказал силно идеологическо влияние. Успява да разколебае Доган да служи честно и предано като български патриот. В пияно състояние, под влияние на идеологическата обработка от Татарлъ, споделя пред ръководещия го оперативен работник от ПГУ-ДС своите негативни оценки за социалистическото общество у нас и тогавашната социалистическа система. Всичко това е записано със специални технически средства.

- Какви задачи е получавал Сокола от МИТ като ръководител на Турското национално-освободително движение в България /ТНОБД/?

- През месец юли 1985 г., заедно с трима свои съмишленици, Давид Хаджиев поставя началото на нелегалната организация ТНОБД в Добрички окръг, която по-късно се разрасна, като привлече в своята дейност около 300 представители на тюркоезичното население в Добрички, Варненски, Шуменски, Силистренски, Кърджалийски, Бургаски и Разградски окръг. За да постигнат поставените си цели, те решават да намерят подходяща личност с необходимите интелектуални възможности и качества. Предлагат на Ахмед Доган, който веднага се съгласява и оглавява организацията. Всеки новоприет е попълвал клетвена декларация, която се подпечатва с отпечатък от палеца на заклеващия се с капка от неговата кръв За осигуряване на конспирация по-голямата част от клетвените декларации след полагане на клетва са унищожавани от ръководителите на организацията.

Полагащият клетвата се задължавал да изпълнява всички поставени му задачи, да пази тайната и да жертва живота си, а в случай на измяна на клетвата да понесе най-тежкото наказание – смърт. В края на 1985 г. и началото 1986 г. ТНОДБ разпространява призив със следното клеветническо съдържание: „Вие знаете колко диви и кръвопролитни са народите, които представляват балканските държави. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. неблагодарниците българи заедно с руснаците унищожиха един и половина милион хора от турския народ. По време на Балканската война в родопските планини потекоха порои от кръв. Те организираха погрома в Каваклъдере, подпалиха с. Каратепе заедно с хората в него”. В призива на ТНОДБ се заявява: “Не знаете ли това? В Бенковски срещу цялото население бе открит огън. Горско Сливово потъна в траур, кървавите води на река Дунав не бяха в състояние да носят труповете на убитите в Белене. И всеки ден ставаме свидетели на още много изтезания! Сега отново повярвахме, че християните не са хора, достойни за доверие на турците. Защото лъжите им излязоха на бял свят, те се нахвърлиха не само върху нас живите, но и върху мъртъвците ни”. Понастоящем, 27 години по-късно, използвайки техния израз, можем с пълна увереност да заявим, че “лъжите им излязоха на бял свят”.

- Как започва подготовката си ТНОДБ за терористичните актове?

- Въпреки че в своята програма ТНОДБ декларира, че ще води „война без оръжие”, една от неговите групи възприема идеята за извършване на терористични актове, като обмислят взривяването на няколко електрически стълбове на далекопровода, свързващ енергийната система на България и Румъния, взривяването на детски градини, бензиностанции и промишлени предприятия. Постепенно всички членове на групата възприемат идеята за провеждане на терористично-диверсионна дейност. Също така обсъждат въпроса за снабдяване с оръжия и боеприпаси. Обмислят изработването на арбалети за мятане на метални стрели, с които да се извърши нападение на военното летище в Добрич, а също така да се убият военнослужещи, охраняващи складовете с боеприпаси и да се снабдят с необходимите им взривни материали за унищожаване на стопански обекти. Организирали наблюдението на сградата на Окръжното управление на МВР в Балчик, за да проверят по какъв начин могат да проникнат в нея с цел заграбване на оръжие и взривни материали. Купуват една ръчна граната, която трябвало да се използва при нападение срещу служители на МВР с цел отнемане на оръжието им. С него възнамерявали да завладеят кораб, тип „Ракета”, като принудят екипажа да ги закара в Турция.

Саморъчно са направени пет бомби от водопроводни муфи, които се използвали незаконно от иманяри край Кърджали. За увеличаване на взривната им мощ, при планираните диверсионни актове те ги подсилили с капсул-детонатори. Не останали доволни от получения взривен ефект, но решили, че можело да бъдат използвани при взривяването им в центъра на Добрич, за да предизвикат смут и безредици. Закупен е 14-метров огнеупорен шнур, с който заедно с туби, напълнени с бензин, възнамерявали да подпалят завод „Орлов” в Добрич. За терористично-диверсионните намерения са знаели не само Давид Хаджиев и другите ръководители на ТНОДБ, но и Ахмед Доган. Въпреки че не одобрявали техните намерения, те не са предприели никакви действия за преустановяване на подготвяните атентати.

- По какъв начин беше заловена терористичната група, в чието ръководство е бил и лидерът на ДПС?

- На 06.06.1986 г. по в рамките на акция „Родопи” в хотел “Родина”, зам.-началникът на ПГУ-ДС ген. Тодор Генов провежда среща с Доган, за да чуе позициите му по Възродителния процес и отношението му към събитията, свързани с дейността на ТНОДБ. Доган споделил някои свои резерви. Десет дни по-късно след тази среща Сокола е секретно задържан в Главно следствено управление на МВР. Още от първите разпити, убеждавайки се, че органите на ДС разполагат със значителна информация за ТНОДБ, разказва подробно кога и как е създадена нелегалната организация, кои са нейните ръководители и активни участници и каква е дейността им.

Съобщените от него данни дадоха възможност да бъдат секретно задържани и разпитани някои от лицата, живеещи в София, които са подпомагали дейността на организацията. Съгласно утвърдения план, ДС провежда набелязаните мероприятия. По-нататъшната реализация на обектите от ТНОДБ се извършва от турския отдел на Шесто управление. Събраните оперативно-следствени данни бяха достатъчни да бъдат задържани ръководителите на организацията и най-активни участници в нея по разпореждане на ген. Григор Шопов. Оперативната група на ДС беше ръководена от мен.

Задържането на членове от ТНОДБ се извърши на два етапа. Първо във Варненски окръг, а след това и във всички останали, където имаше изградени нелегални структури и развиваха престъпна дейност. При обиска на един от секретно задържаните ръководители на организацията в село Дръднар, Варненско, в двора на къщата му, под голяма купчина насечени дърва за огрев бяха намерени циклостилно устройство валяк, мастило, отпечатани позиви, листовки и програмата на ТНОДБ. След това в продължение на 25 дни оперативно-следствената група, заедно със съответните окръжни управления на МВР, извърши задържания и обиски на около 300 лица, които членуваха или имаха някакво участие в дейността на ТНОДБ.

Извън територията на варненския район. Сред



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665652
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив