Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2013 18:26 - Как да се оправи бардакът МВР. Грузинският опит - част 2
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2321 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: chipollino Категория:

сп. Форбс, Русия  

Николай Коварски

Ред по грузински

Как да създадем ефективна държава от нищото: грузинският опит за реформа на правоохранителните органи

image


Патрулът обикновено се състои от двама полицаи, но те постоянно се сменят, така че няма постоянни двойки. Ако полицай забележи, че партньорът му е извършил неприемлива постъпка или престъпление, той е длъжен да доложи. В противен случай го заплашва затвор, още повече, че колегата му може да се окаже поредната “подстава” на т.нар. Генерална инспекция - специално поделение в състава на МВР. В него работят около 100 човека, които всекидневно измислят рафинирани начини за ловене на “предателите” в системата, т.е. на хората от МВР, извличащи страничен доход от работата си, извършващи престъпления и правонарушения, търгуващи с нелегитимни силови услуги.

“Подставите” могат да варират от “пияни” водачи, грубо нарушаващи правилата за движение по пътищата, а след това провокиращи патрулните към подкуп, до “бандити”, работещи по сложни схеми за доставки на оръжие и наркотици. Инспекцията работи с “подстави” в борбата с корупцията и в други ведомства - от фалшиви “родители”, искащи срещу рушвет да устроят чадото си в чужбински университет до ужкимски “купувачи” на вино менте.

В резултат на работата на Генералната инспекция държавният апарат непрекъснато и последователно се чисти от корупция. В първите години от реформата от МВР бяха уволнени или отидоха в затвора няколкостотин души. Сега по думите на министър Мерабашвили месечно арестуват или уволняват 2-3 служители.

Попитах един служител  на инспекцията не му ли е тежко да подвежда колеги, да ги провокира към престъпления, а след това да ги праща в затвора.

Той ми отвърна - “Аз прочиствам нашата система от предатели и се гордея с работата си”. Крайният резултат е, че вече почти няма случаи на “покриване” на полицай-нарушител от началника или колегите му. Ако стане ясно, че някой върши престъпление, целият му екип започва да го разработва. В началото с подобно разработване наказваха цели поделения. Днес това не съществува. “Хората станаха нетърпими към подобно поведение на колегите си и ги осъждат”, обяснява министърът.

Криминалната полиция се освободи от дейностите по предварителното следствие и дознание. Редът за започване и приключване на углавни дела е максимално опростен. Промени се и длъжностната структура - няма следователи, а няколко ранга детективи. МВР няма право да се занимава с икономически престъпления. Тази функция е предадена към специално звено в Министерството на финансите - финансова полиция.

Ликвидацията на професионалните престъпни босове

[Така превеждам руското понятие “воры в законе”, може да не е перфектно, но не знам друго адекватно - бел. моя] Съвършено ме порази една особеност на реформата - практически пълната ликвидация на обширната и твърде влиятелна в миналото прослойка на професионалните престъпни босове. Грузинските босове са институция, формирана преди десетки години, чието влияние се простира далеч извън границите на републиката.

Идвайки на власт, новото правителство веднага разработи ново антимафиотско законодателство, по-голямата част от което беше взаимствана от италианците и американците. Започна лов на професионалните престъпни босове, в резултат на който днес на територията на Грузия останаха около десетина такива. Те лежат в затворите. “Всички наши босове сега са или у вас [в Русия - бел.моя], или в Европа”, обяснява Мерабишвили.

Организираната престъпност е сериозен елемент в обществения живот на всяка страна, още повече в страна с такъв особен манталитет като Грузия. Запитах министъра “Как се решихте? Това е опасно, сложно, а и грузинците винаги са се отнасяли към своите професионални престъпни босове с особен пиетет”. Министърът ми отговори простичко “Не искахме да делим властта с никого”.

С босовете работеха твърдо, понякога даже жестоко. “В някои случаи, особено когато ставаше дума за тези, които държаха общата престъпна каса, приемахме за възможно в случаи на съпротива да не ги залавяме живи”, отбелязва министърът. Престъпният бос може да получи присъда само за това, че е бос - когато го признае или когато за това има свидетелски показания. Въведени са драконовски мерки срещу помагачество на босовете; за тези, които контролират общата престъпна каза; и просто за недонасяне за среща с тях.

В резултат на всички тези мерки, особено на разрушаването на солидната корупционно-професионална база на уличната престъпност, за няколко години броят на престъпленията, особено уличните и насилствените, намаля няколко пъти. Нивото на престъпността в Тбилиси е сравнимо с европейските градове с неособено висока престъпност. Разкриваемостта е 30-35%, което също съвпада с европейските показатели. “Ако някой ви говори, че те разкриват 60 и повече процента от престъпленията, значи ви лъже”, казва министърът.

Едно от технически правилните решения на реформата е повсеместното поставяне на остъклените участъкови полицейски управления. В тези прозрачни помещения, за радост на гражданите, можещи с очите си да видят как работи полицията, се намират полицейските участъци.

МВР рязко съкрати хартиения документооборот. В системата функционира електронен оборот на документите, което позволи качеството на работата да се повиши в пъти. “Не успяхме да цифровизираме само 5% от документите, свръхсекретните”, обяснява министърът, “всичко останало е в полицейската мрежа, програмата разпределя документите по служителите, с възможност да се проследява как се изпълняват задачите, с норматив за времето на отговор и автоматично архивиране.”

Отделен въпрос е полицейската отчетност за престъпленията. Не я премахнаха, но престанаха да я смятат за основен критерий за работата на МВР и служителите му.

Много работа легна върху Генералната инспекция, нейните служители постоянно “подлагат на изпит” низовите поделения. Например като обикновени граждани идват в районното и искат да се заведе дело по дребни поводи, за които по-рано никой не би и разговарял, да кажем кражба на мобилен телефон. Отказът от възбуждане на дело заплашва полицая с углавна отговорност, да не говорим за уволнението и санкциите, затова броят на възбудените дела рязко се повиши. Но понеже броят на делата вече не е основен показател за работата, полицаите сами започнаха да работят по тях много по-активно.

Значителна част от функциите на министерството, особено свързаните с взаимоотношенията с гражданите е аутсорсната и комерсиализирана. Функции като издаването на свидетелство за правоуправление, на регистрационни документи за автомобилите, техническите прегледи са прехвърлени към Сервизната агенция на МВР и са подчинени на твърд регламент (включително и в сроковете). За освобождаване на автомобил от митницата, техническият му преглед и издаването на документи и номер нормативът е 20 минути.

В миналото останаха “тузарските” автомобилни номера, буркани имат само няколко правителствени автомобила. Номерата се получават от компютър. При това срещу заплащане можеш да поръчаш всякакъв номер, стига да е уникален и да съдържа които и да е 7 символа. Няколкото опита за издаване на “тузарски” номера на избрани бяха осуетени твърдо - включително с уволнение на въпросните служители и шефове на съответните отделения. Също така под страх от уволнение е забранено чиновниците да бъдат обслужвани по специален ред. Лично наблюдавах как на опашката за номер стои заместник генералният прокурор на републиката.

Благодарение на новата система за регистрация двама души от различни градове могат, без да се срещат, да осъществят покупко-продажба - сделката се извършва чрез терминалите на Сервизната агенция.

Когато се реформираше системата на КАТ, мнозина се опасяваха, че тя ще доведе до нарастване на автомобилните кражби (една от основните сфери на престъпния бизнес). Но в същото време МВР започна и борбата си с организираната престъпност, за която писах по-горе, специално акцентирайки върху автомобилните кражби. Миналата година в Тбилиси бяха откраднати… 0 (нула) автомобила.





Гласувай:
7



1. demograph - Абсолютно!
09.03.2013 00:22
Това го разправях преди седмици!...Не може ли? -може ама нещем!
Който иска може. В съдебната сиситема -същата работа. Са мо за 3-4 месеца ш ще се спушат като капути, ако им се приложат тия хватки.
Но, да знаете: Когато си зададете въпроса -"Бе това министърът на вътрешните работи/или Бойко, президентът,глвания прокурор,...не го ли вижда?" -посочените са вътре в проблема, са част от проблема!
Сега: Който от нас иска да се оправим с мафията и корупцията ТРЯБВА да разпространява това!!!!!!!! С твое позволение nikikm, нали?
http://nikikm.blog.bg/politika/2013/03/08/kak-da-se-opravi-bardakyt-mvr-gruzinskiiat-opit-1-va-chast.1062153
http://nikikm.blog.bg/politika/2013/03/08/kak-da-se-opravi-bardakyt-mvr-gruzinskiiat-opit-chast-2.1062156
цитирай
2. nikikm - Без проблем
09.03.2013 11:28
Демограф!Но,там са искали това,а тук не искат!Както казваш те са част от проблема.Затова трябва да натирят всички партийци и партийки,които са участвали във властта,дори като "опозиция!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696548
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031