Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 15:44 - Prague Post: Негативната енергия Връзки с българска престъпна фирма създават главоболия на ЧЕЗ в Източна Европа
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 817 Коментари: 0 Гласове:
1



от Andrew Green, Prague Post Понеделник, 25 Март 2013 17:25 3497 посещения

image

Протестиращ държи лист с надпис "Няма да платим" по време на протест пред сградата на българския парламент в София на 17 февруари. Протестиращи, който негодуваха заради огромните януарски сметки за ток в най-бедната страна на ЕС, замеряха с камъни, пиратки, бутилки, яйца и домати полицейския кордон пред централата на ЧЕЗ, както и пред президенството.

Енергийният гигант ЧЕЗ се опитва да се дистанцира от мистериозната криминална групировка ТИМ, след като фирмата с организация, напомняща на мафиотска структура, закупи значителна част от ЧЕЗ България. ТИМ е считана за най-могъщата организирана криминална империя на България, хвалейки се с 30 000 служители и с предполагаемо състояние от между 1 и 2 милиарда евро.

Според твърдения групировката е създадена във Варна през 1993 г. като фирма за охрана и събиране на просрочени вземания от трима офицера от елита на военноморските "тюлени" - Тихомир Иванов Митев, Иво Каменов Георгиев и Марин Великов Митев. Всеизвестната организация, чието име е съставено от инициалите на личните имена на създателите, е собственик на националния авиопревозвач, химическия холдинг Химимпорт, няколко медии и много други бизнеси.

Според изтеклата информация на кореспонденцията на щатското посолство, ТИМ е свързана с "широк спектър от криминални дейности, включително изнудване и рекет, заплахи, проституция, хазарт, трафик на наркотици, кражби и трафик на крадени коли".

Разкритите връзки на българския подземен свят с енергийната компания 70% собственост на чешката държава ЧЕЗ, която се бори със значителни премеждия на балканския полуостров. Вследствие на верижна реакция от национални протести срещу главоломно нарастващите цени на тока, българското правителство даде изявление за официалното си решение да отнеме лиценза на ЧЕЗ за електроразпределение.

Обществения гняв принуди председателя на НС Бойко Борисов да се оттегли на следващия ден, но властите продължават да разследват електроразпределителните дружества влючително и ЧЕЗ, за да определят дали са извършвани нарушения или престъпления. Главният прокурор на България казва, че целта на разследването е да се провери дали всички разходи и инвестиции са реални.

Проверката се очаква да приключи на 22 март със заключенията, които трябва да бъдат изложени на публично изслушване на 16 април пред енергийния регулатор. Миналата година енергийният регулатор вече направи своето изявление за злоупотреби на чешката компания Енерго Про с доминиращата си позиция на пазара с преустановаването на електрозахранването на водоснабдяването на град Добрич.

Тъй като разглеждането на случая с ЧЕЗ продължава, група български разследващи журналисти разкриха, че през ноември миналата година потайната групировка ТИМ е закупила акции на дъщерното дружество на ЧЕЗ на Балканите - ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Електроразпределение. Централна кооперативна банка, която е свързана с ТИМ, била използвана като посредник по отношение на приватизацията на 33% от дяла ЧЕЗ чрез Българската фондова борса.

 Позовавайки се на финансовите доклади на "ЧЕЗ България" репортерите съобщават, че ТИМ вече контролира 25 на сто от ЧЕЗ Електро и 5 на сто от ЧЕЗ Електроразпределение. 

В днешно време ТИМ разшири своите бизнес интереси и се концентрира върху „чистия бизнес", споделя Атанас Чобанов, главен редактор на българския сайт за разследваща журналистика Бивол.бг. „Те плащат за мълчанието на медиите. Те искат да не се знае за техните дейности." споделя Чобанов за The Prague Post. „Това аз наричам двуличността на Запада. Те правят бизнес с бандитите и в същото време България е прекалено корумпирана от организираната престъпност и нямаме право да сме в Шенген. (Чуждите компании) подхранват корупцията и организираната престъпност като я легитимират."

ЧЕЗ обаче се дистанцира от криминалния синдикат, оправдавайки се, че не може да контролира кой ще закупи акции на техния концерн в чужбина. „ЧЕЗ по никакъв начин не може да окаже влияние над това кой ще придобие собственост над дялове на компанията – продажбата на държавните дялове е изцяло в ръцете на агенцията по приватизация" казва говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова.

Докато ЧЕЗ изчаква да разбере дали България ще й отнеме лиценза, на енергийната компания бе нанесен друг удар след като държавният енергиен регулатор съобщи, че трябва да се намали цената на електроенергията. Най-голямата енергийна компания на Централна и Източна Европа обяви, че ще се съобрази с решението на регулативния орган, което ще я принуди да свали цената с 7.2 %.

Въпреки това продължителните проблеми на ЧЕЗ в България предизвикват притеснение в чешкото правителство. В писмо изпратено на 04 март до президента на ЕС Жозе Мануел Барозу, чешкия посланик Мартин Повейшил изрази своята загриженост, че „процедурите по издаването и отнемането на лицензи в българския енергиен сектор може би са в разрез с действащото законодателство на България и ЕС".

Повейшил се аргументира, че условията, при които евентуално ще стане отнемането на лиценза „може да са в несъответствие с правните норми на ЕС" и незаконни. Други анализи обаче отбелязват и оттеглянето на ЧЕЗ от Албания, където ЧЕЗ Shpлrndarje беше национализирана след несъобразяване с принципите на законодателните и регулаторните органи, също така и поради неспособността на компанията да намали загубите на националната мрежа. Същите органи изказаха предположение, че компанията просто прави рискови инвестиции в страни, чиято енергийната политика е склонна към нестабилност.

Там "компаниите са изправени пред напълно различни предизвикателства, в сравнение със Западна Европа", по думите на Ян Осичка научен сътрудник в областта на енергийната политика в Международния институт по политически науки към университета в Масарик, съобщи The Prague Post по време на демонстрациите в България през последния месец. "В Източна Европа, трябва да се съобразяваш повече с мнението на правителството и кой чака в опозиция за да дойде на власт. В Западна Европа единствено се следят изборите, за да се установи какви данъци ще бъдат въведени."

Чобанов казва, че въпреки сегашните си неволи в България, ЧЕЗ все още има бъдеще ако си изчисти името. По неговите думи това включва и премахването от борда на директорите на Димитър Николов Стефанов, приближен мафиотски бизнес партньор на бившия министър-председател Борисов. "Това състояние на нещата не може да продължава по този начин с ТИМ като акционер .... Трябва да има радикална промяна в управлението", сподели той, "Проблемът е, че в България в тях нямат доверие. Това което хората желаят е да купуват електроенергия от компания, която дава по-добри цени."

През 2011 г. България дава почти 10 на сто от приходите на ЧЕЗ, която компания снабдява с електроенергия повече от 2 милиона потребители в София и в града на север Плевен, които заедно съставляват 41% от консумацията на енергия в страната.

Prague Post, 13.03.2013 Превод Б. Динков за Биволъ


***# Ник 2013-03-26 15:39 Другарят Ян Осичка,прави едно изказване,в което прикрива де факто виновното поведение на ЧЕЗ ката компания!Условията били други!Ами,други са,след като се държиш като мошеник и крадец,какво отношение искаш да има към теб?Учудва ме и отношението на уважаваният от мен г-н Чобанов,който едва ли смята,че перманентен убиец,може да се поправи,но пише така за чез!ТЕ НЯМА ДА СЕ ПОПРАВЯТ,г-н Чобанов,другото е в сферата на фантазиите!ТЕ СА НАГЛЕЦИ и ако президентът на Чехия се застъпва за тях,то това е безпринципна защита или мотивирано поведение! В същност,каквото и да пишем,народът си каза думата,а тя е "ИзЧЕЗвайте!


Тагове:   мафия,   ЧЕЗ,   крадци,   Тим,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705646
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031