Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 15:30 - Прокуратурата разпитва 15000 души за регистрацията на партията на ТИМ от Биволъ
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Неделчо Михайлов, кмет на район Владислав Варненчик, Варна Снимка Сайт на "ПП Движение нашия град"

"Трима студенти отиват на изпит. Първият от тях - голям връзкар, сяда. Професорът го пита:

- През 1945 година над Нагасаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби, има много жертви и...

- Разрушения.

- Браво, колега, отличен.

Сяда вторият - по-малък връзкар.

- През 1945 година над Назасаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби и...

- Има много жертви и разрушения.

- Браво, колега, отличен.

Сяда третият - никакъв връзкар.

- Колега, някога някъде да е падало нещо?

- Да, през 1945 година над Нагасаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби, има много жертви и разрушения.

- Поименно, колега, поименно."

Ако фалшифицирате подпис на официален документ и това стане известно на властите, скоростно ще ви потърсят сметка. Ако обаче фалшифицирате хиляди подписи за регистрация на партия в ЦИК и това стане известно на прокуратурата, имате всички шансове да изкарате един, дори два мандата във властта преди прокуратурата да внесе обвинителен акт. Защото ще проверяват всички подписи, поименно.

Това става ясно от отговор на варненската прокуратура за хода на следствено дело, образувано за фалшифицирани подписи от партията на ТИМ "Движение нашия град".

Участието на "Движение нашия град" в местните избори през 2011 г. беше под въпрос, след като на 09 август ЦИК заличи нейната регистрацията поради недостатъчен брой подкрепящи. Проверката на ЦИК установява 5867 коректни записи за избиратели, подкрепящи регистрацията на партията. Съгласно чл. 89, ал. 3, т. 11 от Изборния кодекс са нужни не по-малко от 7000 избиратели.

След обжалване във ВАС ЦИК дава на "Нашия град" срок до 17ч. на 18 август, за да внесе липсващите подписи на избиратели. Те внасят подписите и на 23-ти август ЦИК възстановява регистрацията на партията.

Проверката на прокуратурата обаче е намерила данни, че подписите събрани за няколко дни са фалшифицирани. На 08 май 2012 г. е започнала досъдебно производство за престъпление по чл.309, ал.1 от НК. Разследващите проверяват дали за ударното набиране на хиляди подписи не са използвани данните на граждани от регистрите на пенсионен фонд "Сила", който е част от структурите на ТИМ. Засега производството се води срещу неизвестен извършител.

"В хода на разследването, от УДПФ „Сила" е изискано предоставянето в електронен вид на всички записи на регистрирани, като осигуряващи се във фонда, лица. Горното е предприето, с оглед сравняването им с предоставените списъци, ползвани при регистрацията на ПП „Движение нашия град", чрез изготвянето на експертиза. Такава в последствие е назначена. Предвид правната и фактическа сложност на разследването и на основание чл.194, ал.1, т.4 от НПК, на 19.11.2012 г. е направено предложение от административния ръководител на РП – Варна до административния ръководител на ВОП за възлагане на делото за разследване от следовател. След одобряване на предложението, на 23.11.2012 г., разследването е възложено на следовател в ОСО при ОП – Варна." - пише в информацията предоставена на Биволъ от говорителя на Районна прокуратура - Варна.

"До настоящия момент са разпитани множество свидетели, от по-голямата част от които са иззети сравнителни образци от почерк и подпис. Изискани са данни на около 15 000 лица, фигуриращи в избирателната подписка, с оглед установяването и призоваването им за разпит." - уточнява родното обвинение.

Не е ясно по колко лица на ден може да разпитват следователите, но дори ако успяват да се справят с по 10 разпита на ден, без да ползват отпуск и ваканция, това ще им отнеме минимум 5 години.

Българският наказателен кодекс обаче инкриминира не само извършването на фалшификацията, но и използването на фалшивите документи. Според закона дори да има само един безспорно установен фалшифициран подпис, използван за регистрацията в ЦИК, регистрацията става порочна.

Това обаче ще създаде невиждан досега правен хаос, защото повлича и отмяна на всички решения на Общински съвет, в които са гласували съветниците на "Движение нашия град".

Очевидно държавното обвинение е решило въпроса в духа на вица с професора и връзкаря, само че с с обратен знак - 15000 души на разпит, поименно.

"След събиране на достатъчно данни, ще бъдат предприети и действия за сезиране на Комисията за защита на личните данни и Комисията за финансов надзор" - твърдят още от прокуратурата.

Ако това се случи, вложителите в УДПФ "Сила" ще научат някой ден от официална институция истината за използването на личните им данни. При установена злоупотреба, Комисията за защита на личните данни трябва да наложи санкция на „Сила". Отделно всеки вложител може да си зададе въпроси за това как се използват неговите пари, ако личните му данни се използват не по предназначение.

Фалшифицирането на документи не е единствения специалитет на структурите на варненската групировка ТИМ, към които принадлежат и партията "Движение нашия град" и пенсионния фонд "Сила"

"Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили." пише през 2005 г. в секретен доклад от София до Вашингтон бившият военен разузнавач, посланик Джеймс Пардю.




Тагове:   мафия,   Тим,   партии,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697895
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031