Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 16:09 - Възмутете се! / Стефан Хесел 26.03.2013 · by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 733 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image На деветдесет и три години съм. Това е, така да се каже, последният етап. Краят вече не е далеч. Радвам се, че мога да се възползвам от този повод, за да припомня какво послужи за основа на моята политическа борба – годините на съпротива и прог­рамата, изработена преди шейсет и шест години от Националния съвет на съпротивата! На този съвет и най-вече на Жан Мулен дължим обединяването на всички обществени сили в окупирана Франция – движенията, партиите, синдикатите – и приобщава­нето им към бореща се Франция и към единстве­ния водач, когото тя признаваше: генерал Дьо Гол. В Лондон, където се присъединих към генерал Дьо Гол през март 1941 г., научих, че съветът е подгот­вил програма – тя беше приета на 15 март 1944 г., – предлагаща съвкупност от принципи и ценности, върху които да се облегне демокрацията в освобо­дена Франция1.

Днес повече от всякога имаме нужда от тези прин­ципи и ценности. Заедно трябва да бдим общест­вото ни да бъде такова, че да можем да се горде­ем с него – не общество на хора без документи, на експулсиране, на подозрение към имигрантите, не общество, в което се поставят под въпрос пенсиите, придобивките на социалната сигурност, не общест­во, в което медиите са в ръцете на богатите – все неща, с които нямаше да се примирим, ако бяхме истински приемници на Националния съвет на съп­ротивата.
image

От 1945 г. нататък, след жестоката драма на вой­ната, силите, представени в Съвета на съпротивата, се заемат с осъществяването на амбициозна прог­рама за възстановяване. Нека припомним – тогава се създава системата на социалната сигурност такава, каквато я желаеше Съпротивата, каквато я предвиж­даше в програмата си: „Да се приведе в действие ця­лостен план за социална сигурност с цел да се оси­гурят на всички граждани средства за съществуване, включително в случаите, когато те не са в състояние да си ги набавят чрез труд”; „да се отпуснат пенсии, които да позволят на възрастните хора да изживеят достойно старините си”. Енергийните източници, електричеството и газта, каменовъглените мини, големите банки да се национализират. Програмата препоръчваше също „да се върнат на нацията моно- иолизираните едри средства за производство, плод на общия труд, енергийните източници, подземните богатства, застрахователните компании и големите банки”; „да се установи истинска икономическа и социална демокрация, предполагаща отстраняване на едрите икономически и финансови сили от ръко­водството на икономиката”. Общият интерес трябва да стои над личния, справедливото разпределяне на богатствата, създадени от трудещите се, трябва да стои над властта на парите. Съпротивата пред­лага „разумно организиране на икономиката чрез подчиняване на частните интереси на общия ин­терес и освобождаване от професионалната дикта­тура, такава, каквато е установена във фашистките държави”. Временното правителство на република­та се заема със задачата.

imageИстинската демокрация се нуждае от независим печат. Съпротивата го знае и го изисква, защитавайки „свободата на печата, неговата чест и независимост от държавата, от мощта на парите и от чуждите вли­яния”. Това се казва в постановлението за организа­цията на печата от 1944 г. И точно то днес е застра­шено.
Съпротивата призоваваше „да се даде възмож­ност на всички френски деца да се възползват от най-развито образование”, без всякаква дискри­минация, а предложените през 2008 г. реформи противоречат на този замисъл. Млади преподава­тели, чиито действия поддържам, отказаха да ги прилагат и за наказание заплатите им бяха оряза­ни. Тези млади хора се възмутиха, не се „подчи­ниха”, оцениха реформите като твърде отдалече­ни от идеала на републиканското училище, твърде много обслужващи едно общество на парите и не допринасящи за изграждането на творчески и кри­тически дух.
Днес цялата основа на социалните завоевания на Съпротивата е поставена под въпрос2.

Причина за всяка съпротива е възмущението

imageПозволяват си да твърдят, че държавата не е в със­тояние повече да финансира тези граждански мерки. Но как е възможно да няма средства за поддържане­то и развитието на завоеванията днес, когато произ­водството на богатства значително се е увеличило от времето на Освобождението – времето на разорена Европа? Дали обяснението не е в това, че властта на парите, с която Съпротивата така всеотдайно се бореше, никога не е била толкова голяма, безочли­ва и егоистична, никога не е имала такова влияние, включително и в най-висшите сфери на държавата? Сега приватизираните банки се грижат преди всичко за своите дивиденти и за прекомерно високите за­плати на своите ръководители, а не за всеобщия ин­терес. Пропастта между най-бедните и най-богатите никога не е била така голяма, а ламтежът за пари и конкуренцията – никога така поощрявани.
Основна причина да се организира Съпротивата бе възмущението. Ние, ветераните от съпротиви­телните движения и от бойните сили на Свободна Франция, призоваваме младите поколения да съжи­вят и предадат нататък наследството на Съпротивата и нейните идеали. Ние им казваме: поемете щафе­тата, възмутете се! Политическите, икономически­те, интелектуалните водачи и цялото общество не трябва да абдикират, нито да се влияят от сегашната международна диктатура на финансовите пазари, която заплашва мира и демокрацията.

Пожелавам на всички, на всеки един от вас да намери своята причина за възмущение. Безценна е подобна нагласа. Когато нещо ви възмущава, както аз бях възмутен от нацизма, тогава ставате борци, силни и отдадени на своята кауза. Включвате се в процеса на историята и той следва течението си бла­годарение на всеки от вас. А това течение води към повече справедливост, към повече свобода, но не безконтролната свобода на лисицата в кокошарника. Правата, очертани от Всеобщата декларация през 1948 п, са за всички. Ако срещнете някой, който не може да се възползва от тях, съжалете го, помогнете му да си ги извоюва.





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703434
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031