Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 15:57 - Северна Корея е готова да "да уреди сметките със САЩ"
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 755 Коментари: 0 Гласове:
0



Ким Чен-ун заговори за "безпощадна ядрена атака" http://www.mediapool.bg
image

Ракетните войски на КНДР са готови "да уредят сметките със САЩ". Това обяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Повод за заплашителното му изявление стана включването на американски бомбардировачи Б-2 в съвместни учения на САЩ с Южна Корея.

 

Ким Чен-ун вече е подписал и "окончателен план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по континенталната територия на САЩ и островите Хавай и Гуам, а също и по Южна Корея" в случай на провокации, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на севернокорейската агенция КЦТА.

 

"КНДР няма намерение пасивно да следи как САЩ подготвят агресия" и въоръжените й сили "ще отвърнат на ядрения шантаж от страна на САЩ с безпощадна ядрена атака", заявил Ким Чен-ун.

 

В същото време десетки хиляди военнослужещи, работници, служители и студенти участваха в голям антиамерикански митинг на централния площад в столицата на Северна Корея. Те заявиха, че подкрепят държавния лидер призовал армията и народа да отговорят с твърди мерки "на провокационните военни действия на САЩ и Южна Корея".

 

Участниците в митинга увериха, че са готови "да изтрият от лицето на земята американските агресори", да отвърнат със "свещена война" на провокациите на южнокорейския режим, "накърняващ достойнството на ръководството на народната република".

 

Чуха се призиви "с цената на живота си да защитим ЦК на Корейската трудова партия начело с Ким Чен-ун".

 

Радиостанциите в КНДР излъчват популярни патриотични и народни песни, също и военни маршове. В дипломатическото градче, където се намират чуждестранните мисии, тази сутрин се чуваха далечни артилерийски залпове. Обстановката в Пхенян в общи линии е нормална. Действат международните телефонни връзки, има и достъп до интернет. Магазините, аптеките, ресторантите са отворени. Из градските улици не се движат войски.

 

Същевременно Китай призова за съвместни усилия за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.

 

"Призоваваме заинтересованите страни към съвместни усилия за разведряване на обстановката", заяви говорителят на китайското външно министерство Хун Лей, цитиран от Франс прес.

 

Китай е единственият съюзник на Северна Корея и нейният най-голям търговски партньор, доставящ на Пхенян необходимите за местната икономика енергийни ресурси.

 

Пекин обаче гласува в Съвета за сигурност за засилване на санкциите срещу Северна Корея, след като миналия месец тя извърши трети ядрен опит.

 

Преди ден американският министър на отбраната коментира, че включването на военни самолети в учения с Южна Корея е било част от обичайни тренировъчни маневри и не е имало за цел да предизвика реакция от Пхенян.

 

По думите му провокативните действия и войнстващият тон на Северна Корея през последните седмици са повишили опасността в региона.

 

Преди три дни севернокорейската агенция КЦТА съобщи, че Пхенян е привел армията си в повишена бойна готовност във вторник и е наредил на стратегическите си ракетни войски да се подготвят за евентуални удари срещу американски военни бази.

 

"От този момент Върховното командване на Корейската народна армия поставя в състояние на повишена бойна готовност всички артилерийски войски, включително стратегическите ракетни части и далекобойната артилерия", гласеше съобщението на агенцията.

 

Обстановката на Корейския полуостров се изостри, след като през декември Пхенян изстреля сателит, а миналия месец извърши трети ядрен опит.

 

В отговор Съветът за сигурност на ООН разшири санкциите срещу КНДР. Северна Корея заяви, че не признава "престъпните" резолюции, приети според нея под натиска на САЩ и с активното участие на Сеул.

 

В момента САЩ и Южна Корея извършват мащабни двумесечни маневри, които според севернокорейски медии "имитират ядрена война".




Тагове:   война,   Корея,   северна,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19807548
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930