Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2013 11:42 - Проф. Аврамов: Повечето в България умират не от рак, а от лечението Автор: platttonnn
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Повечето хора в България биват убити не от болестта, а от лечението и администрацията. image Проф. Лъчезар Аврамов Случаят с 29-годишната онкоболна Гергана илюстрира хиляди други подобни. Тя е достигнала терминална фаза на заболяването си, а стандартът за палиативни грижи в България в момента се пише. Не се знае нито дали ще е ефективен, нито дали Гергана ще го дочака, както и хилядите други онкоболни, нуждаещи се от такива грижи.

От frognews.bg потърсихме проф. Лъчезар Аврамов, управител на Медицинския център по интегративна медицина, където Гергана се лекува, но е обречена на адски мъки заради административни противоречия в здравната ни система.

Интервю на Ренета Попова

- Проф. Аврамов, има ли развитие със ситуацията около болната Гергана, след като случаят придоби медийна известност?

- Да, тази сутрин (интервюто е взето във вторник – 15 януари – бел. ред.) министър Десислава Атанасова обяви, че се заема със случая лично. Но това е манипулация на общественото мнение, защото министърът поема един случай, а в момента в страната са около 15 хил. С всичките поотделно ли ще се занимава? Статистиката показва, че в България над 17 хиляди на година умират вследствие на онкологично заболяване. Почти всички минават през фаза, в която се нуждаят от палиативно лечение.  

- Къде болните могат да получат палиативни грижи в България?

- Единственото официално лечебно заведение, в което има отделение по палиативни грижи, се намира във Враца. Отделението разполага с десетина легла, а медицинският персонал се състои от лекар, психолог и медицинска сестра. Грижите се състоят в инжекции с морфин до смърт и докато настъпи – смяна на памперси. Хиляди хора си умират по домовете като кучета. Има сериозен проблем и с набавянето на опиати за вкъщи, така че хората си отиват в адски мъки без обезболяващи.

- Какво доведе до усложнение на случая с Гергана?

- Тя е имала малшанса да попадне в тези 3-4% от целия свят, при които не може да се установи основното огнище на заболяването. В началото е лекувана по неправилна гинекологична диагноза. Поради забавена диагностика и лечение тя е изпусната от контрол от стандартната медицина. В момента е с метастази в черния, белия дроб и в стомаха. Заключението, което й дава националният консултант по онкология доц. Галина Куртева, е вярно – тя не подлежи на стандартно лечение, обаче има право на палиативно, но няма къде да й се окаже. Защото по клинична пътека 295 правата на болния не могат да бъдат осигурени, тъй като по нея болниците нямат договор със здравната каса поради финансова незаинтересованост.Семейството на Гергана се обърна към нас. Нашите лекари разгледаха документите и прецениха, че могат да й помогнат. Не става въпрос за чудеса, но могат да я вдигнат на крака и да подобрят качеството й на живот. Обаче ние в момента не можем да й приложим нашата програма за комплексно лечение, която включва инсулин потенцирана терапия, защото сме обвинени в административно нарушение и нямаме право да прилагаме методите си. Преди да започне лечението при нас, също тя трябва да бъде стабилизирана. А ние дори нямаме право да й направим кръвопреливане. От 25 декември й отказват и от другите болнични заведения, защото твърдят, че не е животоспасяващо, но е абсолютно необходимо, за да започнем лечението. Колкото повече се бавим, толкова шансовете й намаляват.   

- Защо в Медицинския център по интегративна медицина е забранено да се извършва кръвопреливане?

- Защото преди половин година беше променена наредбата за кръвопреливане. Преди това имахме право да извършваме процедурата по спешност, както и всички медицински центрове в страната. Наскоро имаше случай във Варна, в който 35-годишна жена почина след операция на сливици, тъй като е получила кръвоизлив, а в медицинския център нямали право на кръвопреливане. Извършват се убийства чрез нормативна база.

- Какви толкова непозволени методи на лечение използвате в Медицинския център по интегративна медицина, че от години вече се опитват да ви отнемат лиценза?

- Лечението, което предлагаме, е т. нар. интегративно лечение, което означава, че използваме методи, които не са влезли в официалните стандарти. Само че това не означава, че не трябва да се прилагат и са непозволени, тъй като се предлагат във всички цивилизовани държави – Германия, Австрия, Швейцария и като стигнем чак до Америка и т.н. Методите се водят неконвенционални, но в повечето случаи се оказват по-успешни от конвенционалните. В България, понеже няма регулация на тези методи, ни обвиняват, че практикуваме незаконно лечение. А то е незаконно за администратора, който не е направил закона както трябва. Лечението ни е научно доказано. След анализ на над 600 наши случая на лечение, достиженията ни са публикувани в световно признати списания. Понеже нашето лечение е по-добро от стандартното в България, се търси начин да ни бъде закрит центърът. От Агенцията по медицински одит ни правиха два пъти проверка. И двата пъти констатираха резултати, по-добри от стандартните. При такъв случай те имат право да препоръчат подобрение на стандарта. Освен че не го правят, излизат с констатация заведението да бъде затворено .

- Едва ли съпротивата срещу вас се дължи само на професионална завист?

- Проблемът е комплексен. Болните, които ние лекуваме, никой друг не ги лекува, тоест нямаме конкурентна среда. Обаче когато нашите методи започнат масово да се прилагат, а това някога ще стане, при нас ще започнат да идват и заболели в ранен стадий. Тогава ставаме конкурентни на стандартната медицина, но медицината освен хуманна е икономическа дейност, а лобистките интереси са много силни. Затова допускам, че е смес от бруталните интереси да се продават скъпи лекарства и да има болни хора до дълбоката некомпетентност на здравната ни администрация.

- В другите държави как е решен този проблем?

- Във всички европейски държави има подобни лобистки интереси, но в Германия например, където фармацевтичната индустрия е много по-развита, няма дупки в Закона за здравето. Нашият е приет през 2005 г. и в него пише, че терминално болни имат право на палиативни грижи, които се регулират с наредба, но такава липсва. След като за 8 години такава наредба не е направена, значи някой не иска. Друг проблем е т. нар. състрадателно лечение. В политиката на ЕС в лечението трябва да се употребяват само регистрирани лекарства. Обаче има все повече случаи, в които те не помагат. В ЕС се регулира изключението на това правило и се позволява използването на нерегистрирани лекарства, които са минали стадии на изследване. Прилагането на такива медикаменти е част от състрадателното лечение, в което и лекарят, и пациентът си поемат отговорността.  

- Вашите методи не се ли вписват в тези на състрадателното лечение?

- Тук е парадоксът. Ние използваме само регистрирани лекарства. Единствено схемата на приложението им е по-различна. Атаките срещу нас са пълен абсурд. Ние не използваме нищо неразрешено, но лекуваме в персонални схеми. В традиционната медицина се прилага един стандарт на всички, а действа само на 10-15% от тях. И понеже лекарят е приложил стандартът, той е невинен, а от лечението умират масово хора, като от химиотерапията например. В международната литература има доказателства, че 4% се излекуват от химиотерапия, а при 7-12% има смърт поради нея.  В общия случай добра алтернатива на химиотерапията е инсулин потенцираната терапия, която е с повишена ефективност и понижени вреди.

- Основните обвинения срещу вас са, че не разполагате с онколози, както и, че не извършвате химиотерапия?

- Да, защото не са ни обходими. При нас идват случаи, в които химиотерапията не помага, както при Гергана, а онкологът се е обявил за безпомощен.   

- Пише се стандарт за палиативни грижи, който ще е готов през февруари. Кой го пише и очаквате ли решение на проблемите?

- Министър Атанасова твърди, че по нейна заповед се пише от септември миналата година. Пълно безобразие е да се пише толкова време стандарт. Не сме запознати с текста му и тайното му подготвяне носи опасности. Страхувам се, че ще бъде приет чисто административно, безмозъчно и без представяне.

- Колко струва вашето лечение, сравнено с традиционното?

- По закон лечението на онкоболните е безплатно, но по стандартните методи. Лечението на един човек за държавата струва десетки хиляди левове – лошо и скъпо лечение. Ние използваме десетократно по-малки дози на медикаментите, така че при нас лечението излиза от 10 до 20 пъти по-евтино. Проблемът обаче е, че човек трябва да си го плати сам. Предложили сме медикаментите да ходят след пациента. Така държавата вместо да дава 20 хил. лв. за лошо лечение, ще даде 2 хил. лв. за добро лечение. При нас най-общото лечение включва от 6 до 8 инсулин потенцирани терапии, които се извършват веднъж седмично, придружено с озонотерапия, лазерна терапия, магнитна терапия, индивидуален хранителен режим. Целият този основен цикъл излиза 3-4 хил. лв. След това се провежда един цикъл с разреждащи се процедури, който струва още около 1000 лв.  В Израел, Германия, Австрия предлагат лечение по нашия метод, което излиза 20 пъти по-скъпо. Поради лошото лечение в държавата ни излиза, че целенасочено се изнасят парите на болните в другите държави.

- В държавите от ЕС за алтернативно лечение дават ли се пари от здравната каса?

- Интегративното лечение се плаща 50% от здравните каси във всички цивилизовани страни. Във всички други страни от ЕС алтернативната медицина е регламентирана.

- Как оценявате профилактиката в България?

- На нулево ниво. За некомпетентния профилактиката изглежда като хвърляне на пари в неизвестното, тъй като на профилактика подлежат здрави хора, за което се плаща. Това изглежда съмнително на некомпетентния политик, финансист, както и на отделния човек, на когото му липсва здравна просвета. В нормалните държави има т. нар. промоция на здраве – информиране на хора какво трябва да правят, за да намалят рисковете. Това е стъпка преди профилактиката, за която тук не сме и чували. Следва диагноза – ранна и късна, в България предимно късна – над 60% от случаите се диагностицират в предпоследната трета фаза. Въпреки че по заболеваемост далеч не сме от най-първите, при нас смъртността е много висока. Заболеваемостта се дължи най-вече на стреса, съпровождащ съвременния начин на живот. Най-висока е в САЩ и ЕС - колкото е по-технологично обществото, толкова е по-висока.

- На Стив Джобс парите и най-модерното медицинско лечение не помогнаха.

- Ракът не е болест, а информационна грешка в развитието на клетките. Науката не е установила на какво се дължи, няма и да го направи, тъй като е комплекс от много сложни причини. Има генетично предразположение, което е възможно да е имал и Стив Джобс. Не е гаранция, че човек, като е богат и дори да води здравословен начин на живот, няма да заболее. Има значение къде е локализиран ракът. Стив Джобс почина от рак на панкреаса – тоест от рак с висок риск. Ракът на гърдата, въпреки че е най-разпространен, е с най-нисък риск, тъй като може да се открие в много ранна фаза и да се лекува ефикасно. Същото важи и за рак на простата. При други видове рак човек е почти обречен още при появата му – като при меланома. Това е най-злокачественият рак. Изобщо понятието рак включва няколкостотин състояния. В Щатите например има списък на т. нар. алтернативни методи, които са доказано лечебни. Единият от тях е молитва, защото съществува такава възможност и малък брой хора са се излекували. Има си и научно обяснение – дълбоко вярващият човек може да мобилизира имунната си система. Има излекувани хора от рак по най-различни причудливи методи, но това не означава, че всички могат да се излекуват с молитва например.

- Как едно лечение може да бъде стандартизирано?

- Това е скъпа и сложна процедура, в която се използва голям стастистически материал за това как методът действа. Интерес и възможности да я прилагат имат само фармацевтичните компании. Има китайски и индийски традиционни методи, с които хората се лекуват успешно от рак, но те никога няма да бъдат приведени към стандартните методи, защото никой няма да плати за това. Друга група методи, извън стандарта, са много новите методи. За изследването им и прилагането на стандарта са нужни много години, а хората са болни сега. Това не означава, че не трябва да се използват, защото може на даден болен, точно те да помогнат. 



Тагове:   търговия,   медицина,   мафия,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697422
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031