Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 18:49 - За да не ви подслушват с мобилна техника използвайте само 3G от Биволъ Понеделник, 15 Април
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Немски полеви пеленгатор

Един миниван броди из страната и подслушва когото си иска законно или незаконно. Техниката в него не се нуждае от съдействието на мобилния оператор, за да ви слуша. Най-много да попитат оператора на коя базова станция сте закачен. В МВР пада голямо питане. 115 000 искания за локализиране на мобилни телефони и мейли е имало към въпросната техника - обяви днес прокуратурата. Как работи тази мобилна техника за "негласно проследяване" и можем ли да се предпазим от нейното подслушване? Отговорът е: да можем!

Техниката, монтирана в колата на МВР е секретна, но начинът и на функциониране не е. Няма принципна разлика между пеленгаторните камиони на немците от филма за Щирлиц, търсещи станцията на радистката Кети. Става въпрос за прослушване на ефира и записване на вълни в честотите, които интересуват ченгетата. 70 години след Щирлиц това не са средните радиовълни, а честотите на GSM апаратите.

Всеки телефон, закачен към някаква клетка, периодично разменя с нея информация, като праща своя уникален номер и номера на сим-картата в него. Тази информация е кодирана, но слабо. Разбиването на този код е детска игра. Достатъчно е миниванът с техниката да е в обхвата на дадена клетка, за да прихване номерата на всички закачени за нея телефони и модеми за данни. И съответно да запише целия поток от данни протичащи между устройствата и клетката. Още по-лесно е ако предварително се знае, че подслушваният телефон е закачен на точно определена базова станция.

Това обаче е лесно само при 2G комуникациите. Ако телефонът ви е закачен на 3G мрежа, то неговата локализация и прихващането на комуникацията стават задача с повишена трудност. Дори да знаят точно на коя клетка сте закачен, подслушвачите трябва да са на по-малко от 200 метра физически от вашия телефон и да се намират между вас и клетката. При 3G толкова прецизна локализация трудно се постига. Отделен проблем е, че трафикът на 3G е криптиран, макар и не с най-добрата защита (Kasumi). Този протокол може да се разкодира, но не и в реално време.

В България, за радост на подслушвачите, телефоните са масово настроени да ползват 2G заради по-доброто покритие и по-икономичното използване на батерията.

2G протоколът предлага и други екстри. Тъй като MAP протоколът е асиметричен и се контролира от базовата станция, напълно възможно е да се отвори канал за глас без телефонът да е набрал. Тоест, хората с куфарчето (защото цялата техника се побира в дипломатическо куфарче), могат да ви подслушват през телефона докато ви е в джоба или на масата. Куфарчето действа като прокси - телефонът се закача за него, а то се свързва с базовата станция. Проблемът е, че който искат да слуша по-дълго от 15 минути трябва да влачи още един куфар с батерии. Затова техниката се носи в кола, в която има мощна електрическа инсталация, а не декоративни антенки на покрива.

За да се справят с 3G проблема, подслушвачите зашумяват 3G канала и принуждават връзката на телефона към базовата станция да слезе на 2G.

Ако вашият телефон се разкачва и закачва пак към мрежата, сменяйки id-то на клетката за кратко време без преди това да е имало заявка от базовата станция и без да се е местил физически - това е индикация за такова подслушване. Проблемът е, че тези детайли са трудни за установяване от средностатистическия потребител.

Но не е и нужно. Със съвременните смартфони можете да блокирате хората с куфарчетата и минивановете просто като си форсирате телефона да използва само 3G мрежи! За целта се запознайте с настройките за мрежа на вашия смартфон. Ето как става това на Android:

image

image

image

На iPhone това също е възможно, но лесни настройки няма, а трудните не са за хора без технически познания, както става ясно от тази инструкция:

http://electronicholas.com/2010/08/force-iphone-4-to-always-use-3g/

Ако нямате 3G покритие, а само 2G и ви се налага да говорите - спасение няма. Така че да живее 3G мрежата. И още нещо: ако ползвате 4G мрежа (но не тази на WiMax), няма как да принудите телефона да ползва само 4G. Можете обаче да превключвате на 3G Only само когато разговаряте, а да ползвате данните на 4G, които са бързи и много добре криптирани.

Как се следят Viber и Skype?

Както казахме по-горе, на 2G чрез мобилна станция е лесно да се запишат всички данни. Тези данни може да са звук, кодиран по някой от GSM стандартите. Заради слабото криптиране той се разкодира веднага в реално време. Данните може да са и интернет пакети - проверка на пощата, сърфиране, интернет телефония и видеокомуникация. Ако тези данни не са защитени с криптиране, те също са достъпни за подслушващите в реално време.

Потребителите на Viber например трябва да знаят, че кратките съобщения, които разменят са криптирани надеждно (поне за българските служби), но гласовите пакети не са защитени с криптиране и това е изрично написано в сайта на Viber. Това означава, че подслушването на Viber в реално време от мобилната техника за негласно наблюдение е напълно възможно в 2G режим. Но от друга страна Viber се ползва почти винаги на 3G, така че подслушването му без прихващане на данни при операторастава почти невъзможно.

Ползващите Skype са в още по-добра позиция, защото данните са криптирани с AES256 и не могат да бъдат разкодирани в реално време. За да подслушват Skype родните ченгета трябва да искат акаунт от Microsoft. Знаем, че явно Майкрософт е отказала всички запитвания за данни от Skype отправени от българските служби. Дали фирмата от Редмонт, която има интерес да продава лицензи на държавната администрация сътрудничи тайно със службите ние не знаем. Поради това Skype също не трябва да се счита за защитен и сигурен.

Всичко това важи само за подслушването с мобилната техника. Ако са ви закачили на акаунт при оператора няма да помогне да си превключите телефона на 3G Only. Но пък при оператора остават доста следи. И харддискът няма как да се унищожи с отвертката, за да се изтрият следите от незаконното подслушване.

image

Цецофон





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19838829
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930