Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 19:34 - Скандално! Nestle иска приватизация на водата 22.04.2013 · by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2830 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Председателят на съвета на директорите и бивш генерален директор на Nestle предложи да се приватизират запасите от прясна вода, за да се намали потреблението на жизнено важния ресурс

imageИзявлението, направено от бившия генерален директор на корпорацията Питър Брабек, предизвика нееднозначна реакция в средствата за масова информация. Според 68-годишния австрийски бизнесмен, “достъпът до водата не трябва да бъде обществено право”, а водните ресурси не трябва да се смятат за безплатни и ресурси без частен собственик.

Брабек, който възглавява Nestle от 1997  до 2008 г., каза, че само 1.5 процента от общия брой потребители в света използват водата за пиене и хигиенни нужди, а останалата вода се използва твърде нерационално, и затова управлението на ресурсите трябва да бъдат предадени на крупни корпорации. Брабек нарече безотговорна позицията на всички, които призовават да се вкара в действие правото на безплатен достъп до питейната вода. Според него, само приватизацията на водата може да спаси света от недостига на най-важния за живота ресурс на планетата.

Британското издание The Guardian отбелязва, че продажбата на бутилирана вода е 8 процента от общата печалба на Nestle ($90 миллиарда), и, според мнението на граждански активисти, корпорацията е заинтересована само от финансовата си изгода, а не от каузата за спасяването на планетата.

imageПо темата често се споменава и пакистанското село Бхати Дилван, чийто жители са лишени от достъп до чиста питейна вода, защото работещият наблизо завод на Nestle пробил дълбоки участъци в земята и така водоносният хоризонт спаднал под нивото на селските кладенци. imageimageimageimageСега жителите на пакистанското село трябва да купуват вода в бутилки под марката Pure Life.

imageNestle категорично отхвърли тези обвинения, позовавайки се на това, че жителите на Бхати Дилван са получили сериозна помощ във вид на детски играчки. Според Nestle, продажбата на бутилирана питейна вода е най-изгодна за човешката цивилизация система за разпространение на жизнено важния ресурс.
Идеята за приватизация на водата, за да бъде тя съхранена, не е нова. Именно благодарение на тази идея в света и до днес съществуват гори: ако всеки, който желае да отреже дърво, го прави, без да се грижи за нови насаждения, то повърхността на земята отдавна да се е превърнала в пустиня, казват привържениците на идеята за приватизацията.

imageНякои икономисти дори предлагат да се регулират не само водните ресурси, но да се спасят и рибните запаси в световния океан. Те смятат, че благодарение на правото на собственост върху ресурсите могат да се въведат квоти и търговия с квоти или да се сложат данъци за регулиране на добива. Широко разпространено е мнението, че само частният собственик е заинтересован да съхрани собствеността си.

imageМного държави приватизираха водните си ресурси, главно в Латинска Америка. По данни на активисти, това доведе до влошаване качеството на питейната вода за бедното население и до увеличаване на детската смъртност. От друга страна, това доведе до намаляване на държавните разходи за водоснабдяване и общо понижи разхода на вода. В Боливия приватизацията на водните ресурси през 2000-та година доведе до масови бунтове, защото компаниите-концесионери започнаха да искат големи данъци за ползване на кладенци.

imageУвеличеното потребление на вода е един от главните проблеми на XXI век. Много държави вече използват повече прясна вода, отколкото притежават като собствени възобновяеми водни ресурси. По данни на “Доклада за човешко развитие 2013″ от Програмата за развитие на ООН, в най-уязвимо положение, заради недостиг на вода в близко бъдеще, може да се окажат Туркмения и Узбекистан. Последният има най-лошия показател по отношение потреблението и наличието на запаси от прясна вода сред държавите в средна Азия.

imageПо материали от чуждестранни СМИ.





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. grigorsimov - И водата, и въздуха ще приватизират, и най-вероятно ще успеят!!
22.04.2013 19:56
Политиците - народни представители, са техни послушни изпълнители, и нищо няма да ги спре, а най-малко - съвестта им, да гласуват приватизирането, т.е. отнемането и забраната за безплатно ползване от хората на всичките божествени дарове на природата.
Бог да ги съди, и Бог да ни пази, от юдеите, на които Христос в лицата им е казал:
– "Ваш баща е дяволът, и вие неговите похоти искате да изпълнявате..."
цитирай
2. nikikm - Не със
22.04.2013 20:05
всичко в материала съм съгласен,но ме изумява наглостта на компаниите,които искат да сложат ръка на най-деликатните неща в живота ни,нека да го кажем направо,на живота ни!Това е нср и път към заробване на човеечеството!
цитирай
3. get - - Ники, докато не се изгонят "търговците от храма" - винаги ще има апетити от същите ...
22.04.2013 21:38
... да заграбят ОБЩЕСТВЕНИТЕ БЛАГА !

- Защото (основното, като постулат) понятие за БЛАГО и ограниченоста му стои в основата на модерните икономически учения ! ... във вида му, като "ограниченост на благото" от което то вече става предмет на икономикса ?!

- В тази връзка са вкарани още едни уловки, като понятия("научни" термини-категории) ... с които, изкуствено се вкарва още по-голям понятиен хаос по въпроса ?
- Ще ти го дам с пример от "Частното римско право: Общественото благо, са били всички неограничени по своята същност природни дадености, които са били БЛАГО за обществото - като такива, са водите, бреговите ивици ... и ред подобни !
- Римляните, които ги имаме като по-стари за по-посредствени от нас, по отношение на тях са наложли забранителен режим, с което те НЕ СА МОЖЕЛИ ДА БЪДАТ ПРЕДМЕТ НА СДЕЛКА - Защото са ОБЩЕСТВЕНО ДОСТОЯНИЕ, по силата на понятието ОБЩЕСТВЕНО БЛАГО в правото им !
- В момента какво става ? - държавата като гарант и пазител на "обществените блага" отдава(противно на принцип и смисъл на това право) раздава на концесия за "плаж", бреговете на черноморието ни, с което се ограничава на практика ползването от всеки на това благо !!

- Пак казвам "Колкото по-малко "държава" - повече "държавност" ! - тоест трябва драстично да се ограничат тези разрешителни режими, които са го обърнали ОБЩОто БЛАГО на доходоносни концесия за тях, които са във политиката и държат власта !
цитирай
4. nikikm - Гетски,
22.04.2013 22:51
напълно съм съгласен с теб!Даже често цитирам,прочетено някога от мен,една резолюция на ООН,с която водата се обявява за природно благо!Никой няма дял в производството и и следователно никой няма право да продава вода! Дано и този път да не сбъркам,че не мога да посоча номера на документа,но вода се продава в световен мащаб и навсякъде!А за търговците,те са навсякъде където има храмове и най-вече там!Не останаха свещени места,съжалявам,че трябва да го кажа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704485
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031