Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2013 20:13 - Протести спряха добива на злато в Киргизстан Posted by ANONYMOUS BULGARIA
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1516 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            2 Votes

image

Канадската компания Centerra Gold спря добива на златото на мина Кумтор в Киргизстан поради неспиращите там протести на местните жители, съобщи вчера нейният представител Джон Пирсън.

Преди няколко дни властите обявиха извънредно положение до 10 юни в окръг Джети-Огуз, след като протести с искане за национализация на златна мина там прераснаха в кръвопролитие, предаде АФП.

Напрежението започна да нараства застрашително в четвъртък, когато стотици хора нахлуха в електрическата подстанция, която захранва с ток мината, и спряха електричеството. Протестиращите настояват държавата да си върне “Кумтор”, която е изцяло собственост на канадската компания Centerra Gold.

image

Мина Кумтор

“Кумтор” или ще работи за благото на киргизкия народ, или няма да работи изобщо, бе мотото на протестиращите, които прекъснаха тока.

В отговор властите пратиха спецчасти да разпръснат разбунтувалите се, да си върнат контрола върху подстанцията и да възобновят електроснабдяването на мината. 92-ма души били арестувани при операцията. Това обаче не само не потуши напрежението, а подпали нови демонстрации.

В петък поне 3000 души излязоха на протестен марш, за да настоят за освобождаването на задържаните. Тълпите блокирали пътища и окупирали сгради на местната власт. Автобус, превозващ спецполицаи, бил подпален. Силите за сигурност отвърнали със сълзотворен газ и гумени куршуми. Поне 55 души, от които 10 спецполицаи, били ранени.

Бизнесът на “Кумтор” е 12% от БВП на страната пишат някои медии. Държавна комисия, сформирана за да прегледа договора с канадците от 2009 г., заключи, че канадската компания плаща твърде малко на държавата. Компанията казвала обаче, че досега платила $1 млрд. данъци.

През февруари парламентът на Киргизстан поискал преразглеждане на условията на договора за овладяване на находището, подписан през 2009 година, при което Киргизстан получава само 33%. Подчертаваше се, че сделката е била изгодна само за семейството на експрезидента Бакиев и не отговаря на интересите на държавата.

***

В България през последните 10-15 години подземните богатства /които следва да се управляват в обществена полза/ са заграбени от чужди и наши /икономически кръгове/ олигарси, с активното участие на цялата политическа мафия в страната. /Това им позволява да ползват приходите от продажбата на добиваните богатства за собствена полза.

Престъпната експлоатация на подземните богатства на България се извършва посредством мощности, изградени за сметка на държавата и данъкоплатеца, но ползите от нея са за един тесен кръг от лица. Тя също е изгодна за чуждестранни преработвателни индустрии (Австрия, Белгия, Германия), оставяйки стотици хиляди безработни в България.

Милиарди долари изнася “Дънди Прешъс Метълс” чрез добива на злато и други ценни елементи от недрата на нашата земя. А подземните ни богатства са общонародна, а не частна собственост. Така пише в Конституцията на Р. България.

Правителството на Костов договоря концесията срещу 6 милиона долара, за да прехвърли мината в частни ръце срещу скандалните 1.5% от печалбата, които по царско време падат на 0.75%. За справка: дори най-изостаналите африкански държави вземат от конкистадорите 50 % от стойността на златото си, за да им позволят да ги дупчат и тровят. Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 200 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни. И така година след година. От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина…

image

 





Гласувай:
3


Вълнообразно


1. bojinkata - А нашите мълчат!!!!!
01.06.2013 21:37
А нашите мълчат!!!!!
цитирай
2. nikikm - Насрани са,
01.06.2013 22:11
за това!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19799126
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930