Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 10:58 - Дим и огън над "Таксим", в бойно поле се превърна площадът(СНИМКИ 18 плюс)
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1611 Коментари: 0 Гласове:
0



Арестуваха 49 адвокати, десетки ранени в Истанбул Автор: Истанбул, Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА
image

Хиляди демонстранти се събраха на протестен митинг към 19 часа във вторник, на истанбулския площад „Таксим”, където силното полицейско присъствие взе надмощия след ден на екстремни сблъсъци между полицията и протестиращи. Митингът беше мирен и е организиран от Платформа Таксим и други организации подкрепящи протеста в парка Гези. Медиите оповестиха, че полицията се е изтеглила от площада и обстановката се е успокоила, но малко по-късно в 20.20 часа най-неочаквано стотици полицаи, с мощна техника, бълваща водни струи, се появиха и използваха сълзотворен газ и, за да разпръснат хилядите демонстранти. Съобщава се за множество ранени при паническото разпръскване на хората. Часове по-късно все още полицията гонеше останалите групи демонстранти в съседните улички около Таксим.

Рано тази сутрин стотици полицаи щурмуваха площада, превърнал се в епицентър на националното протестно движение, като си върнаха контрола върху района. Най-малко 15 души са приети за лечение в болница, включително мъж с мозъчна травма, след като полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да си върне контрола над площад „Таксим”, сподели за медиите лекар от отделението за спешна помощ в болницата Шишли, разположена в близост до площада.
Полицията през деня, за кратко навлезе в парк „Гези”, но беше отблъсната от протестиращите. По-рано губернаторът на Истанбул обеща, че полицията няма да влиза в парк „Гези”.
Във вторник, докато силите на реда провеждаха акцията на площад Таксим, то в сградата на съда „Чалаян” в Истанбул, 49 адвокати бяха задържани от полицията, заради това, че са се присъединили към протест в защита на парка Гези. Полицейски части са навлезли в съдебната сграда и там са се намесили в протеста, като са задържали протестиращите адвокати.

По-късно 100 адвокати направиха спонтанен митинг пред полицейския участък и настояха за освобождаването на своите колеги. Това е третият подобен протест, който провеждат адвокатите в подкрепа на протестиращите на площад „Таксим”. Във вечерните часове всички задържани бяха освободени след разпит.
По-рано премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че повече няма да толерира масовите демонстрации. Всичко това се случва в момент, когато вицепремиерът на Турция Бюлент Аринч заяви, че премиерът Ердоган възнамерява в сряда да се срещне с някои от лидерите на антиправителствените протести.

image

image

image

image
Тв емисиите започваха с размириците в Истанбул, водещи на емисиите си сложиха противогази, в знак на солидарност с протестиращите на площад "Таксим"
image

image

image

image

image

image

image
 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19833835
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930