Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2013 15:25 - Съвместни учения на нашите ВВС с Израел, ще нападаме Сирия? 13.06.2013 · by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1222 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българското правителство официално съобщи, че ВВС на страната ни ще проведат съвместни учения с ВВС на Израел във въздушното ни пространство. Ученията са започнали на 23 май и ще продължат до 22 юни 2013 г.

През юни 2012 г. Израел и България също проведоха подобни съвместни маневри.

Подобни учения бяха проведени и през 2011 г. , през май, в авиобаза “Граф Игнатиево”. Тогава в продължение на 2 седмици се проведоха съвместни българо-американски военно-въздушни учения “Сентри Голд”, по време на които се отработва тактика на въздушния бой на изтребителите, влизащи във въоръжението на двете страни.

Изборът на авиобаза “Граф Игнатиево” за място на провеждане на съвместни учения позволява да се използва значителна част от въздушното пространство на централна и южна България с равнинния си и хълмист релеф, практически без ограничения за полетите на бойните самолети, споделят близки до темата на информацията специалисти.

Независимо на това, че част от опитните летци от българските ВВС са уволнени през 2008 и 2009 г., българската авиобаза успява тогава да противопостави по време на ученията срещу американските пилоти сериозни противници, които владеят до съвършенство методите на въздушния бой чрез МиГ-29.

Според сценария на ученията, нападащата страна, наречена условно “червена”, включва смесена група от български и американски изстребители, а отбраната се държи от “сините”. “Червените” имат числено преимущество по време на ученията в болшинството от епизодите му и действат значително по-решително. Тяхната задача е да се вмъкнат през условната граница, разположена между два населени пункта, които са отбранявани от “сините” изтребители и зенитно-ракетната система С-300ПМУ (от състава на ВВС на България).

imageКомандирът на 493-а ескадрила от ВВС на САЩ Скип Прибъл заявява тогава, че авиобазата в “Граф Игнатиево” предоставя такива възможности за провеждане на учения, които не могат да бъдат гарантирани във Великобритания, а именно – практическо отсъствие на ограничения за използване на въздушното пространство, свободно от трасетата за полети на гражданската авиация. “Друго преимущество е възможността очи в очи да се срещнем с МиГ-овете и с реални пилоти на МиГ-ове, за да проверим на практика как работи нашата техника. Миг-29 – това са съвременни съперници, истинска машина за въздушен бой, а неголемият МиГ-21 е нелесен противник от гледна точка на визуалното му откриване”, – разказа тогава подполковник Прибъл.

В учебните боеве тогава участват четирима български пилоти на Миг-21. Сред тях е подполковник Юрий Луканов. Той разказва следното: “Действително е трудно да се намери достоен съперник на МиГ-21 в близък маневрен бой”. Командирът на 2-а изтребителна ескадрила на ВВС на България капитан Любомир Славов отбелязва, че още в процеса на разработката си този самолет е бил създаден за водене на маневрен въздушен бой и до днес си остава сред най-добрите в своя клас.

Ето какво четем в израелското издание Newsru.co.il: “Израелските и българските военни ще проведат съвместни учения, съобщи вечерта на 15 януари радиостанция “Кол Израел”. Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак подписа в Тел Авив две споразумения за сътрудничество с министъра на отбраната на Българя Аню Ангелов.
Първото споразумение определя реда за повеждане на съвместни военни учения, второто касае мораториума за сътрудничество в областта на военната промишленост, включително провеждането на изследвания.

Министърът на България съобщи, че страните имат намерение активно да развиват военното сътрудничество.

Аню Ангелов, коментирайки подписаните споразумения, каза, че Израел и България развиват диалог и стратегическо сътрудничество, предадоха българските средства за масова информация.

Припомняме, че на 5 януари израелските средства за масова информация съобщиха, че управляващите се опасяват от терористични актове против граждани на Израел в България. Съгласно публикуваната информация, терористичен акт се опитват да организират бойци от шиитската терористична организация “Хизбулла” – отмъщение за ликвидирането на началника на оперативния отдел на “Партията на Аллах” Амада Мугнии. Според съобщенията, управляващите в Израел помолили българските сили за сигурност да предприемат допълнителни мерки за защита на израелските туристи.

Но българското правителство побързало да съобщи, че не е получавало никакви официални молби от подобен род. По-късно подобно изявление направило министерството на външните работи на България, подчертавайки, че в миналото подобни обръщения постъпвали, но този път молбата от израелска страна липсвала”.

Линк към публикацията на израелското издание : http://newsru.co.il/arch/israel/15jan2012/bolgar8012.html

Сега да си върнем към евентуалния сценарий за нападение на Сирия.

Припомняме, че според учението, нападащата стана (наречена “червена”) включва смесена група от български и американски изтребители, а отбраняващата се е “синята”. “Червените” имат числено преимущество в болшинството епизоди по време на ученията и действат по-решително, имайки за задача да се вмъкнат през условната граница, разположена между два населени пункта, които населени места са отбранявани от “сините” изтребители и зенитно-ракетната система С-300ПМУ (от състава на ВВС на България).

Фактически този сценарий е аналогичен със сценария за вероятното нападение на ВВС на Израел против Сирия.

Какво се случи през 2013 г.?

15 май 2013 г.

Правителството на България официално съобщи, че българските ВВС ще проведат съвместни учения с ВВС на Израел във въздушното пространство на България.

http://cursorinfo.co.il/news/mivzakim/2013/05/15/16-31/

Припомняме, че ученията започнаха на 23 май 2013 г. и ще завършат на 22 юни 2013 г.

Българските средства за масова информация отразиха информацията на 27 май 2013 г.

http://www.focus-news.net/?id=n1787755

Припомняме, че Израел е в сериозен конфликт със Сирия.

Припомняме, че на страната на законното правителство на Сирия са Русия, Китай, Иран…

Питаме следното: защо България предоставя въздушното си пространство уж за военни учения точно на държавата Израел, която е в конфликт със Сирия, последната  пък от своя страна е вече почти разрушена от метежниците, воюващи с помощта на чужда американска, западноевропейска и ислямистка намеса срещу законното правителство на Башар Асад?

Питаме още: защо България е противник на законното правителство на Сирия? Защо България в този конфликт е по същество срещу Русия, Китай, Иран …? Чувства ли се България по-силна от Русия, Китай, Иран …? Не чувства ли България заплаха от противниците на САЩ, Западна Европа и ислямистите от юг?

Припомняме, че България влиза в състава на група “Приятели на Сирия” (в международната организация страната ни беше присъединена от екс-министъра на външните ни работи Николай Младенов, заподозрян в членство в ционистка организация, разположена в Израел и САЩ), която група е противник на управляващия в Сирия Башар Асад.

Дали ще останем в организацията срещу законното правителство на Сирия, дали ще продължим да предоставяме въздушното си пространство в неограничен вид и размер за подобни учения, дали ще опазим националните си интереси от небългарски каузи, които могат в пълна вероятност да навредят на националните ни интереси, предстои да видим.

Ако преди това не ни изненадат нечии други “военни маневри” върху територията ни, които едва ли ще се интересуват от наличието или липсата на дюнерджийници у нас.




Тагове:   България,   Израел,   Сирия,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19806402
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930