Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2013 21:44 - Пеевски – наглост без граници 14.06.2013 · by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2190 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След като беше уволнен, заместникът на Емел Етем пожела да стане следовател. И замалко да успее…
Наглостта в политиката си има ново име – Делян Пеевски.

Седмица след като беше отстранен от поста си заради съмнения за корупция, скандално известният заместник на Емел Етем поиска да бъде възстановен на работа в Столичната следствена служба (ССлС). Вместо да отговаря с какви пари той и майка му Ирена Кръстева са накупили за кратко време имоти за близо един милион лева, Пеевски се опита да се върне в следствието, оглавявано от неговия патрон Ангел Александров. Така от участник в най-грандиозния корупционен скандал в историята на България той беше на път да се въздигне в “борец срещу корупцията”. Това беше на път да се сбъдне в сряда, когато казусът “Пеевски” беше отнесен за решаване в органа, който може да назначава и уволнява следователи – Висшия съдебен съвет (ВСС). Магистратите се оказаха в твърде деликатна ситуация, след като искането му събра цели осем гласа “за”. Срещу това гласуваха 10 души, а двама се въздържаха. Така в крайна сметка закриляният от ДПС бивш заместник на Емел Етем се размина с кариерата на следовател. Всъщност това не е съвсем сигурно, тъй като по закон Пеевски може да обжалва отказа на магистратите пред Върховния административен съд.

Делян Пеевски беше назначен за следовател по предложение на Ангел Александров през април 2005 г. По това време той беше на 25 години и не разполагаше с нужния двегодишен юридически стаж. Законът обаче позволява по изключение за следователи да се назначават и хора без нужния стаж. Кариерата му в националното следствие продължи само около седем месеца, защото Пеевски получи поста на заместник-министър в кабинета “Станишев” от квотата на ДПС. Като член на изпълнителната власт той получи и правото да ползва отпуск от предишната си работа, като през цялото време мястото му в столичното следствие се пазеше.

Тъй като поначало кадровите решения на ВСС се вземат с тайно гласуване, така и не се разбра кои от членовете му са подкрепили кандидатурата на Пеевски и с какви съображения. Предполага се, че в негова подкрепа са гласували представителите на парламентарната квота. Повечето от останалите участници в заседанието не криеха възмущението си от наглостта на протежето на Ангел Александров. В медиите беше цитиран единствено председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова. Тя заяви, че мотивите за отказа са същите, с които Пеевски е бил уволнен и като заместник-министър на политиката при бедствия и аварии. “Когато един човек е уволнен длъжност в изпълнителната власт поради дефицит на морал, то той не е подходящ и за магистрат. Един магистрат има нужда от по-висок морал от член на изпълнителната власт”, коментира пред “Капитал” Радка Петрова.

Първоначално се смяташе, че същото мнение споделя и председателят на ВАС Константин Пенчев, който беше цитиран погрешно от две информационни агенции с думите: “Той няма моралните качества да бъде следовател.” По-късно се разбра, че Пенчев е имал предвид друга скандална кандидатура – на уличения в нерегламентирани контакти с хора от престъпния свят плевенски магистрат Валери Цветанов, който кандидатства за апелативен съдия в Плевен.

До края на седмицата нямаше данни прокуратурата да е започнала проверка върху изнесените в медиите (включително в “Капитал”) данни за евентуално драстично разминаване между доходите и имуществото на Делян Пеевски и неговата майка – бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева. От държавното обвинение заявиха неофициално на запитване на “Капитал”, че няма данни за извършено престъпление по случая. В същото време от комисията “Кушлев” обясниха, че им е забранено по закон да се самосезират от сигнали в пресата. “За да се образува проверка на изнесените сигнали, трябва да има образувано предварително производство или назначена проверка от прокуратурата”, заявиха от комисията, която е призвана да отнема незаконно придобито имущество.

Източник: Капитал, 2007 г.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704905
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031