Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 16:14 - Протестът срещу Пеевски прерастна в протест срещу правителството СЕГА Бг
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
0



Въпреки обявената готовност на Делян Пеевски да се откаже от поста председател на ДАНС, протест днес пред Министерски съвет от 18.30 часа ще има. Групата във "Фейсбук", която организира протеста, се е прекръстила от „Не искам Пеевски за шеф на ДАНС” на „Не искаме правителството, предложило Пеевски”. Очаква се в протеста да се включат отново хиляди граждани.
Неделната протестна акция пък директно бе обявена като Национален протест „Оставка на кабинета „Орешарски”. Тя е насрочена за 18 часа пред Народното събрание в София, както и пред общините във всички останали градове на страната. Организаторите в мрежата посочват, че целта им е провеждането на мирен протест и посочват, че той не е обвързан с политически партии.
Вчера протести срещу избиранането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се състояха в много градове от страната. Най-масов е бил в София - по данни на полицията около 10 000 души. Те изразяваха повече от няколко часа недоволството си пред сградите на Министерски съвет, на Народното събрание и блокираха движението на Орлов мост. Протестиращите скандираха "Мафия", "Боклуци", "Орешарски вън" и хвърляха димки, но обстановката остана спокойна. От МВР съобщиха, че няма регистрирани инциденти. Протестът на софиянци продължи до 23.00 часа.
Протести се състояха и в други градове като Варна, Пловдив, Велико Търново, Пазарджик и Шумен.
Около 1000 недоволни варненци се събраха пред сградата на Градския съвет на БСП, а по-късно и на ДПС, където скандираха „Мафия”, „Оставка”. Варненци блокираха и за кратко движението на някои кръстовища в града, но и в морски град протестът приключи мирно.
Около 1000 човека се събраха на паметника на Съединението в Пловдив. Полицията охраняваше придвижването на хората. По-късно шествието спря пред областната управа, където след около десет минути скандирания тръгна обратно към центъра. Протестиращите скандираха пред централата на "Атака". Викове "Предател" огласяваха Главната. Протестиращите стигнаха до сградата на Общината, след което се разотидоха. Те гарантираха, чe днешният протест няма да e единствен. Следващият протест е насрочен за неделя от 18 часа.
Над 50 граждани се събраха пред сградата на полицията в Пазарджик. По думите на участници автомобили от Пазарджик са отпътували и за протеста в столицата. Около 50 човека се събраха и на централния площад в Русе, а в Сливен бяха над 200.
В Стара Загора протестът срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС премина спокойно. Около 150 души се събраха пред сградата на общината и заедно преминаха по пешеходната зона в центъра на града. За кратко протестиращите блокираха възловото кръстовище на булевардите „Цар Симеон Велики" и „Патриарх Евтимий", където изпяха химна на България.
Около 50 човека излязоха на мирен протест във Велико Търново, около паметник „Майка България". Сред тях имаше много интелектуалци, университетски преподаватели, художници, като повечето споделиха, че са научили за мястото и часа на протеста от интернет. Те не носеха плакати, нито скандариха, просто седяха в парка и обсъждаха случващото се в държавата.
Мълчалив протест имаше и в Кърджали, където десетки жители се събраха пред паметника на Васил Левски.
Около 100 души се събраха в центъра на Шумен. Те поискаха да се срещнат и с ръководството на областната администрация. Временно изпълняващият длъжността областен управител на Шумен Ивайло Илиев и колегата му Красимир Попов приеха недоволните и изслушаха исканията им за преразглеждане на назначението.
В Благоевград протестът бе разделен на две - един срещу назначаването на новия областен управител в Благоевград Муса Палев от ДПС и друг - срещу Пеевски. В проявата, охранявана от над 50 служители на полицията в Благоевград, се включиха и представители на ВМРО, които остро се противопоставиха срещу "масовото раздаване на управленски постове на турската етническа партия ДПС".
Около 10 души протестираха на пейките на централния площад „Свобода" в Хасково против избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Подобна бе картината и в Димитровград - двадесетина човека се събраха за обявения в града протест с плакати „Станишев+Пеевски = мафия", „Срам и позор!" Протестът им бе охраняван от полицията. Възрастни хора, насядали по пейките край централната алея, поздравяваха младежите, но на призива им да се включат към шествието отговаряха, че дават път на младите.
С жива верига, символ на общата кауза, 100 габровци изразиха недоволството си от назначаването на Делян Пеевски, като основната група протестиращи, която се събра в 18:30 ч. на площад Възраждане, бе от активисти на ГЕРБ. Присъединиха се и хора, които искаха да изразят гражданската си позиция, без да са съпричастни към някоя политическа партия. Утре в 18 часа ще бъде направен опит за нов протест.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705478
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031