Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 12:37 - Wikileaks: Делян Пеевски - открито незачитане на публичния морал от Биволъ Събота, 15 Юни 2013
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Петър Пенчев от АССАП "Анна Политковская" на протеста срещу назначението на Пеевски в ДАНС 15 юни 2013

"Турската етническа партия ДПС продължава да е основен източник на корупция в правителството, което се нуждае от гласовете на ДПС, за да поддържа стабилно мнозинство в парламента... Участието на ДПС в правителството не е популярно в редовете на социалистите и подхранва недоволство от ръководството на БСП, възприемано като огъващо се пред натиска на ДПС."

Това изключително актуално спрямо днешната ситуация описание на политическите процеси в България е изпратено във Вашингтон от шарже д"афер Алекс Караянис на първи октомври 2008 г. Това е единствената грама, в която се появява името на Делян Пеевски и то в открито негативна светлина:

"Откритото незачитане на публичния морал от страна на ДПС беше илюстрирано със случая на зам.-министъра по бедствията и авариите Делян Пеевски, назначение на ДПС, уволнен през май за неговото участие в мащабен корупционен скандал, но върнат на поста си през декември след натиск от страна на ДПС". - пише Караянис в анализа си за политическата ситуация в края на мандата на Тройната коалиция."

Извадките недвусмислено разкриват автентичното отношение на официалните американски институции към ДПС, като партия и специално към нейното най-запомнящо се лице - Делян Пеевски, който Станишев цинично изнагля да постави за шеф на цялата ни държавна сигурност - ДАНС.

Вчера американското посолство отрече, че е провело консултации за назначението на Пеевски като шеф на ДАНС, както неофициално е казал пред депутатите от левицата Сергей Станишев.

И медии без морал

Действащо лице в грамите от София е и Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски. Тя е спомената в добре известния доклад за състоянието на българските медии, озаглавен "Българските медии - липса на пари и морал". В нея посланик Макълдауни пише следното:

"Между главните играчи е наскоро формираният конгломерат Нова Медийна Група, за която се носят слухове, че притежава три национални всекидневника, един регионален вестник и един телевизионен канал, както и, че планира да купи още една телевизия. Групата стартира спринтово през лятото на 2007 г., когато придоби три вестника, един от които – всекидневникът Телеграф, с 100 000 броя в събота и около 60-70 000 през работните дни, вече е с най-големия тираж. Говори се също, че групата принадлежи на обръча от фирми, близки до настоящия младши коалиционен партньор – политическата партия Движение за права и свободи, ДПС. Жената, която се води шеф на групата, Ирена Кръстева, е бивше официално правителствено лице, без правдоподобни източници на средства, които да й позволят подобна инвестиция." (Пълен превод на грамата тук). 

Формално Делян Пеевски не притежава нищо, но е в управителния съвет на два медийни съюза. Произходът на парите за медиите на Пеевски и Кръстева не стана по-прозрачен, а реалната им собственост е оплетена в многобройни офшорки. Не са опровергани обаче твърденията, че тези пропагандни машини от гьобелсов тип работят на загуба и се финансират косвено с парите на данъкоплатците, депозирани в Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Тази порочна схема беше огласена и от "Репортери без граници" на изслушване в Европейския парламент за свободата на словото в България.

Трябва да се отбележи, че анализът на Макълдауни е писан малко преди изборите през юли 2009. Оттогава станахме свидетели как след изборите през 2009 медиите на Пеевски и Кръстева смениха политическите си пристрастия буквално за една нощ. От яростни критици на Бойко Борисов и ГЕРБ те обърнаха диаметрално редакционната си политика и в продължение на 4 години хвалеха управлението на Борисов, който за благодарност увеличи до 70% парите на държавните предприятия депозирани в КТБ.

Именно при ГЕРБ "гнилата ябълка" на Цветан Василев се разрастна и придоби ключови сектори, като вкара в България капитали със съмнителен произход на руската банка ВТБ, финансово-инвестиционното оръжие на путиновския режим.

Тази взаимна любов между медиите на Пеевски и Борисов приключи по същия начин, за един ден, след като ГЕРБ не можа да вземе мнозинство на изборите и да сформира правителство.

image

Справка от ДАКСИ за участията на Делян Славчев Пеевски в управлението на фирми и дружества.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19846231
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930