Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2013 20:10 - ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА СЪБИТИЯТА Автор: demokrat63
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА СЪБИТИЯТА

От един обикновен гражданин -участник в протестите

Всичко започна в страната ни с налагането на един неприемлив модел на държавно управление чрез Плана Ран - Ът. По своята същност това е една олигархична система, която унищожава всичко ценностно за на българите. Всъщност това е и единствената самоунищожаваща се система. Февруарските събития са по своята същност един закономерен процес на тази система, но трябва да кажем, че те бяха и провокирани/ускорени. Хората които провокира събитията сега стоят зад правителството на Орешарски. Те нямат интерес страната ни да е стабилна защото тях няма да ги има - те имат комерсиални интереси и ги преследват с цената на унижение/унищожение на българския род. Хората/ сред които съм и аз/ излязохме през февруари заради безобразието на монополите/ Топлофикация и ЕРП-тата, ВиК дружествата, Мобилните оператори/ Естествено провокацията бе високите цени на тока по Декемврийските и Януарските сметки. Още в самото начало заедно с лозунгите против монополите се виждаха и такива за смяна на системата- но бяха единични случай.

Правителството на ГЕРБ падна- нови избори, ново правителство. Да видяхте досега някой да е решил проблемите с монополите, да се направи ревизия на ЕРП-тата по декемврийските и януарските сметки - НЕ- няма и да видите. Защо ли? Защото всички тези до сега са за запазване на статуквото т.е да продължават да ни унищожават като народ. С какво обаче се характеризират настоящите протести- макар и за пореден път да са провокирани все по-голяма част от протестиращите вече искат смяна на тази олигархична система. Все повече стават тези, които виждат в т.нар „ партии”- клики. А това е един ясен знак на политическо узряване на обществото и преминаване от т.нар „тълпа”  към организирана съпротива. А това от своя страна значи, че е започнало обратното броене на тази олигархична система. Олигарсите вече нямат капацитет с който да се противопоставят на организираните групи протестиращи. Видя се и последния им ход Мая Манолова да преговаря с НПО-тата/ известни още като Соросоиди/ . След като с тях не успя да се договори - кризата вече е минала всякакви граници.

Какво предстои в близките няколко месеца. От страна на управляващите е ясно- те нямат друг избор освен да” тупат топката” както се казва. Не очаквайте те да направят нещо разумно. Няма и оставка да си подадат на този етап- това им е забранено. Основния въпрос е какво ще става с нас. Според мен след въпросът за смяна на системата ще дойте и неговото продължение” С каква система да заменим олигархичната система? Диалектиката казва’ Алтернатива винаги има и тя никога не е само една.” В този смисъл на дневен ред идва един обществен дебат с каква система трябва да се замени настоящата олигархична система. Очаквам да се предложи система със силна президентска институция и нейна алтернатива- засилен граждански контрол върху държавните институции. В следващите няколко реда ще Ви запозная накратко с една възможна алтернатива от втория тип. Кръстена е : Народовластие - изразява се в управление от и за народа. Всъщност това е и идеята завещана ни от Апостола „ за чиста и свята република. Ето и Програмата на екипа,който я е разработил:

ПРОГРАМА

На групата „За чиста и свята република”

Ние, членовете на тази група като се ръководим от обективните факти, че най-голямото богатство на страната ни са нейните граждани и територията ни дадена свисше си поставяме за цел да изградим демократична, правова и социална държава, в основата, на която поставяме личността с нейните неотменими права, прогласени в основния договор формиращ обществото ни. За реализиране на което приемаме следната програма:

1.    Формиране на балансиран обществен договор, който включва:

-       Определяне на национална стратегия за развитие на обществото ни:

-       Задължение на държавните институции за реализиране на националната стратегия по приета на изборите програма;

-       Утвърждаване на смесена избирателна система с възможност за текущ обществен контрол над „народните представители”.

-       Създаване на институт по правосъдие към Народното събрание

-       Паритетно участие на гражданите в държавните регулатори.  

-       Утвърждаване на съдебната система, като основен стълб на демократичното общество.

-       Утвърждаване на Конституционния съд като1-ва извънсъдебна инстанция за нарушени граждански права.

-       Въвеждане на електронно правителство.

-       Създаване на триумвират от „Народни трибуни” като представители на гражданите.

-       Избор на Главния прокурор, Конституционните съдии и Народните трибуни чрез пряко и тайно гласуване.

2.    Българската земя - национално богатство и собственост само на български физически лица - мах до 300 дка/ примерно - подлежи на дискусия/. Стимулиране развитието на екологичното земеделие.

3.    Естествените монополи - държавна собственост.

4.    Създаване на единна национална банка със задачи: стимулиране развитието на икономиката и съхранение спестяванията на гражданите.

5.    Икономически механизми за стимулиране на малкия и среден бизнес.

6.    Безплатно държавно / на солидарен принцип/ здравеопазване с възможност за доброволно частно.

7.    Задължение за минимално държавно осигуряване на солидарен принцип с възможност за гражданите за доброволно осигуряване подсигурено от държавата.

8.    Задължително средно образование. Безплатно образование в средните и висши, държавни учебни заведения.

9.    Извеждане на прокуратурата като самостоятелна институция извън съдебната власт - закон с принципи на избираемост на 1-во ниво и назначаемост в последствие.

10.  Външна политика - пълен и реален неутралитет.

11.  Народен съд за съдене виновниците за сегашната национална катастрофа - легитимен чрез Конституция избираеми членове и обвинители от апелативен прокурор нагоре - публичен процес и най-тежко наказание предател на род и родина - съпроводено с лишаване от българско гражданство/ изедниците не заслужават да се зоват българи/.


Пояснения :

 По т.1 - в подточките  е показано как трябва да изглежда във завършен вид Обществения ни договор. Но пътя, по който ще се стигне са два: директен чрез ВНС или следствие разработен авариен вариант при национална катастрофа или постепенно. В настоящата Конституция по принцип има заровени 2 „кучета”- 1-то е партийната квота. При 50+% се възстановява чл. 1 на К от 1971 г. ; 2-то е , че гражданите имат права, но нямат реален механизъм за реализиране на тези права. С предлаганите промени целим да създадем един балансиран модел в обществения договор, като се запазва правото на гражданите чрез предоставените им политически лостове да контролират постоянно създадените от тях органи за управление.

Почти всички подточки на т.1 могат да се реализират от Обикновено НС стига да има политическа воля на народните представители.

По т. 2 - считам, че тази точка е ясна още повече, че имаме исторически опит в това отношение - Стамболов и извеждане на страната ни от криза.

По т. 3 - трябва да се разбира като забрана за институционалните монополи, а естествените държавна собственост. Трябва също така да се разбира, че където се отдаде възможност на естествения монопол да се премахне - да се използва най-рационално в полза на обществото.

По т.4 - Отнемането на финансовите институции от олигарсите е една гаранция за тяхното ликвидиране. От друга страна в една „затворена „ система- каквато е финансовата и задължение на банките да са търговски дружества т.е да работят за печалба- риторичен е въпроса откъде им е печалбата след като икономиката на 90% е унищожена. Затова банката трябва да е една- държавна и да работи за развитие на икономиката. Регулатор- по т.1 5

По т. 5 - освен чрез банките трябва да се набележат и комплекс от мероприятия за стимулиране на малкоя и среден бизнес. Вече имаме опита на предците ни в близкото минало и все още има живи участници в този подвиг. Може да видите от статията: http://demokrat63.blog.bg/politika/2012/12/22/bylgariia-koiato-izgubihme.1034350

Като начало трябва да започнем от това което ни е дадено: земята и народа ни. т.е трябва да започнем от земеделието- като се обърне особено внимание на екологичното земеделие и лека промишленост- работеща със земеделски продукти. И другото е потенциала на елита ни във високите технологии.

По т. 6 - здравеопазването е основен приоритет на държавата.

По т.7 - държавата трябва да подсигури на всеки гражданин един минимум с оглед факта , че е човешко същество. Дава се правото на всеки да избира дали да се подсигурява повече и ако реши да избере по какъв начин ще стане това. Държавата обаче е задължена да подсигури макро рамката на осигуряването, така, че гражданина да има възможност на избор.

Пот. 8 - Образованието е приоритет на държавата, държавата чрез образование инвестира в своите граждани. С цел реализиране на задължителното средно образование  държавата е задължена да предприеме административни и съдебни мерки срещу лицата неизпълняващи задължението, както и срещу попечителите и/или настойниците им.

По т. 9 - свързано е с функцията на надзор на прокуратурата, която е по обширна от обвинителната в наказателния процес.

По т. 10 - този принцип е свързан с факта, че само на изток граничим с Черно море, навсякъде другаде със „себе си” . затова не ни трябват повече братоубийствени войни. Всичко при воля може да бъде решено по мирен път. ЕС ни дава именно тази възможност, но за жалост не използвана от управниците ни досега - границите да ‘паднат” и този народ разделен в 8 държави да живее в мир и разбирателство. Така като навремето е писал за предците ни Херодот.

По т.11 - този въпрос е развит в работния проект за Конституция. Според мен народните предатели не трябва да се зоват и петнят името „българин”.

В момента се разработва и проект за Конституция.

За повече информация и споделяне на идеи може да направите на страницата ни във ФБ https://www.facebook.com/groups/320956871318441/files/


Тагове:   анализи,


Гласувай:
2
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 12699501
Постинги: 22665
Коментари: 5833
Гласове: 5916
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031