Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2013 11:48 - В Ирландия банкерите нагло лъгали и клиентите и държавата www.epochtimes
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Телефонни записи на разговорите на мениджърите на Anglo Irish Bank, направени малко преди фалита и, потвърдиха най-лошите страхове за циничните нрави в банковите среди.

По международния имидж на банкерите, и без това сериозно увреден от неотдавнашната световна и текуща европейска финансова криза, бе нанесен още един мощен удар. Ирландският вестник Irish Independent публикува записи на телефонни разговори, които са водили през есента на 2008 г. ръководителят на Anglo Irish Bank, Дейвид Дръм и топ мениджъри на фалиралата, а скоро след това и ликвидирана банка. Техните реплики и шеги – са шокиращ пример за цинизъм и чувство за пълна безнаказаност от страна на лицата, отговорни за милиарди клиентски и държавни пари.

"Нов ден – нов милиард"

Добре смесвайки с псувни и баналности репликите си , лидерите на по това време третата по големина ирландска банка открито се надсмиват на финансовата помощ, предоставена от правителството на Ирландия на банковия сектор на страната. "Основното нещо е да се получат проклетите пари …" – обяснява президентът на банката Дръм на колегата си Джон Боу.

Той от своя страна, в разговор с друг топ мениджър изрично признава, че получените 7 милиарда евро никога няма да бъдат върнати на държавата, още повече, че тази сума няма никаква връзка с реалните нужди на банката за свеж капитал: Боу просто ги взе от тавана – или, както той се изразява, "извади ги от задника си."

Банкерите са твърдо убедени, че държавата ще продължи с всички възможни средства да спасява техния бизнес ("Нов ден – нов милиард", казва Дейвид на Дръм), и се подиграва на страховете на правителството и централната банка, че Anglo Irish Bank може да злоупотреби с предоставените гаранции. Те не крият факта, че именно така и ще постъпят, но се уговарят ??помежду си да действат без явни престъпления за да не ги хванат.

Банкерите се надсмиват и на "германските нещастници" – големите вложители от Германия, които след това се опитват да привлекат за клиенти, позовавайки се на получените от държавата гаранции. John Bowe дори започва подигравателно да пее по телефона популярната в нацистка Германия песен "Deutschland, Deutschland uber Alles" ("Германия над всичко").

Отговорност за дълговата криза

Всички тези телефонни обаждания законно са записвани от вътрешните служби на Anglo Irish Bank, както е прието в много кредитни и финансови институции, а и банковите мениджъри не са могли да не знаят това. Следователно, те са били абсолютно сигурни в тяхната безнаказаност и, след като са загубили всякакво чувство за реалност, дори не са допускали мисълта, че тези записи някога ще станат обществено достояние.

И сега, след почти пет години, публикуването на телефонните разговори на банкерите предизвика буря от негодувание в Ирландия – и най-вероятно ще има правни и дори политически последици. В Дъблин веднага се чуха призиви да се преследват банкерите за умишлено подвеждане на правителството и на регулатора - централната банка на страната.

В ирландските правителствени кръгове дори не се изключва повторение на референдума от 2011 г., който предполага разширяване на надзорните функции на парламента. Наблюдатели смятат, че на фона на текущите събития, отхвърлените тогава промени ще са с подкрепата на повечето избиратели.

В същото време избухналият скандал далеч надхвърля рамките на Ирландия, която заради банковата криза изпадна в тежка рецесия и бе принудена да търси милиарди евро помощ от ЕС и МВФ. Публикуваните записи с особена острота отново повдигат въпроса за отговорността на ръководителите на целия европейски банков сектор за настоящите дългови проблеми в еврозоната.

Например, в Германия медиите описват подробно цялата история, и ако се съди по коментарите на техните интернет страници, германците не се съмняват в това, че такива разговори са водили банкери в много други страни.
DW /30dumi.eu/






Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19790703
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930