Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 11:07 - Депутатът от ГЕРБ Иван Портних станал милионер от дарения 29.06.2013 · by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1702 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageЛуксозни имоти се издигат в курортите край Варна. Те са на местни политици, депутати и общински служители, които със заплата от 700 лв. строят хотели и живеят в палати за половин милион лева. Разследване на TV7 провери как се става милионер чрез дарения.

Депутатът Иван Портних е бивш общински съветник от ГЕРБ и кандидат за кмет на Варна. Справка в Службата по вписванията сочи, че народният представител има две луксозни вили в курортен комплекс Чайка и заедно със съпругата си строи апартхотел в Свети Константин и Елена. Проверката ни в НАП установи, че семейство Портних живее от щедри дарения на роднини и бизнес партньори. Според документите, с които ТV7 разполага, приходната агенция е направила проверка дали доходите на семейството на депутата съответстват на разходите му. Поводът е дарение от съпругата на Иван Портних – Вилислава, към нейния баща, в размер на 1 343 831 лв.

В доклада на НАП случайно или не е посочено друго име – на Владислав Милков Николов, а не на Вилислава Портних, в графата за налични банкови сметки и спестявания. Проверката откри, че такова лице наистина съществува, но то няма никаква връзка със семейството на Иван Портних. Дали грешката е случайна, не е получен отговор и от директора на НАП-Варна. Според проверката на НАП Вилислава Портних като физическо лице декларира високи доходи от дарения от своите баба и дядо в размер на 41 хил. лв. и 60 хил. лв. и заеми от физически лица в размер на 240 хил. лв. Тя е съдружник в дружеството “Метан груп”, спечелило обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК-Варна за последните шест година за 1 119 500 лв.

В същото време, когато Вилислава Портних печели тези обществени поръчки и сключва договор с ВиК-Варна, баща й Красимир Маринов е общински съветник и представлява общината в дружеството. Дружеството на Вилислава Портних е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка за ВиК-Варна. Майка й призна пред камерата ни, че на практика баща й като представител на Общината в дружеството движи семейния бизнес с метан, който се продава на ВиК-Варна. Тоест, от една страна Красимир Маринов представлява дружеството купувач ВиК, а от друга – фирмата-доставчик на гориво – “Метан груп”.

В същото време неговият зет Иван Портних е областен координатор на ГЕРБ, доскоро зам.-председател на Общинския съвет във Варна, а от няколко седмици и депутат и кандидат за кмет. Становището на НАП, че семейството не укрива данъци, е дадено само за две седмици. За този кратък период от време данъчните служители би трябвало да проверят стотици документи и фактури за доходите на семейството за 4-годишен период. От доклада на НАП, става ясно, че ревизорите не са направили насрещна проверка за истинността им, както и физически оглед на притежаваните имоти.

Данните, посочени в Службата по вписванията, се разминават с реалната пазарна цена на имотите, които семейството притежава. Иван Портних и съпругата му живеят зад двуметрова ограда и вила в курортен комплекс Чайка край Варна. Вилата се пази с охранителни камери. В съседство до нея строят и втора. И двете са с панорама към морето и басейн. Фирмата на семейство Портних – “Хотел мениджмънт къмпъни” е един от инвеститорите на луксозен комплекс в курорта Свети Константин и Елена.
Справка в Службата по вписванията сочи, че парцелът под него също е купен на цена, в пъти по-ниска от реалната пазарна оценка – 34 лв. кв.м. Въпреки че според нотариалния акт парцелът е купен само за 62 741 лв., при апорта му в дружеството инвеститор “Хотел мениджмънт къмпани” е оценен десет пъти по-скъпо – за 686 900 лв., показа проверката ни в Търговския регистър. Дали семейство Портних укрива данъци, не получихме отговор. Факт е, че парцелът е деклариран на десет пъти по-ниска цена от пазарната, а проверката ни на място откри, че там работят строители без договор.

Проверката откри друг интересен детайл около обществените поръчки във ВиК-Варна, представлявано от тъста на Иван Портних от страна на общината, и имотите на семейството. Асфалтов път, който отвежда към имотите на семейство Портних, е пострен от частна фирма, спечелила 12 млн. лв. от обществени поръчки с ВиК-Варна.
Любопитна подробност е, че тъстът на Иван Портних – Красимир Маринов, е бил представител на Общината именно във ВиК-Варна. Фирмата, построила частния път до имотите на семейство Портних – ЕТ “Станка Василева”, отказа коментар. Според Агенцията за обществени поръчки същата фирма е спечелила две поръчки за асфалтиране и ремонти на дружеството – и двете за по шест милиона лева. Потърсихме за коментар и директора на ВиК-Варна – Валентин Вълканов, за обществените поръчки в повереното му дружество. Той също се оказа с богати баба, дядо и деца. Живее в луксозна вила във Варна, която според брокери на недвижими имоти се оценява за 300-400 хил. евро според обзавеждането.

Шефът на ВиК също е проверяван от НАП за укрити доходи. Ревизорите обаче не открили нищо притеснително в щедрите семейни дарения за общинския служител. Семейството му наистина демонстрира висок стандарт на живот и мащабно строителство. Дъщерята на Валентин Вълканов е инвеститор в луксозна офис-сграда, оценена за шест милиона лева във Варна. Фирмата й “Поли 2007″ е регистрирана на адреса на апартамент на баща й – Валентин Вълканов.

Реално дружеството обаче се представлява от одитора на ВиК – Фанка Нонева. Тя не беше открита за коментар заради командировка в чужбина. Името й се свързва с бившия й съпруг и шеф в НАП-Варна Мирослав Нонев. Той беше арестуван преди два месеца заедно с още две данъчни служителки заради длъжностни престъпления и пране на пари. Едната от служителките заяви, че е спечелила 7 милиона лева печалба от тотото, а в черния тефтер на Мирослав Нонев полицията откри имената на висши директори в НАП и прокуратурата във Варна.

Факт е, че и проверките на шефа на ВиК, и на останалите политици в града винаги са завършвали със становища на приходната агенция, че няма нарушения и укрити доходи.

Източник: /ПИК/





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703219
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031