Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2013 18:40 - ЕГИПЕТ ИЗРИГНА! http://valentinfortunov.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
2



Ситуацията за ислямисткия президент Морси става неудържима, както и за неговите “Мюсюлмански братя”. Трийсет и три милиона египтяни са се вдигнали на бунт. Според непотвърдени сведения министъра на отбраната на страната е дал ултиматум на Морси от 48 часа за да се оттегли, иначе армията ще се намеси. Очакваме развития.  Арабите в Египет твърде бързо се преситиха от “Арабската пролет”, която хора като Сорос и други американски фондове и служби им спретнаха чрез социалните мрежи. Египтяните не искат шариата, искат си обратно светската държава.

image
image

ПОСЛЕДНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ФРАНС ПРЕС И ИТАР/ТАСС ЧРЕЗ БТА -

Египетското президентство отхвърли ултиматума, отправен вчера от армията към държавния глава Мохамед Морси, с който военните му дадоха 48 часа да удовлетвори “исканията на народа”, заканвайки се в противен случай да наложат своя пътна карта след масовите демонстрации в страната.

В комюнике, цитирано от АФП, президентството заявява, че “декларацията на въоръжените сили не е била предоставена на президента, преди да бъде разпространена” и съдържа

“сигнали, които могат да предизвикат объркване”

От службата на президента Морси допълват, че държавният глава е решен да продължи по пътя, който е избрал за постигане на общо национално помирение.

В текста се заклеймява “всяка декларация, задълбочаваща разделението в страната, която и без това вече е дълбоко разединена”.

В комюникето на президентството се допълва, че Морси продължава консултациите си с всички национални сили, “за да гарантира пътя на демократичната промяна и защитата на народната воля”.

“Египетската демократична гражданска държава е един от най-големите успехи на революцията от 25 януари 2011 г.”, която свали бившия президент Хосни Мубарак, се подчертава в текста.

Египет по никакъв начин няма да позволи връщане назад, независимо какви са обстоятелства, се посочва в комюникето на президентството

Същевременно египетската армия отхвърли обвиненията, че

отправеният ултиматум към политическите сили е подготовка за военен преврат,

предадоха световните агенции.

В комюникето, разпространено от въоръжените сили на страната, се посочва, че “главната цел е политиците да бъдат подтикнати към консенсус”.

Египетските военни заявяват освен това, че “нямат никакви политически амбиции”.

Армията само отговори на настроенията на египетската улица, се подчертава в комюникето.

Министерството на вътрешните работи на Египет изрази солидарност с декларацията на армията, чиято цел е да бъде гарантирана сигурността на страната.

Няма да оставим народа, който масово излезе, за да изрази волята си по начин, удивил целия свят, се посочва в комюникето на вътрешното министерство, разпространено късно в понеделник.

“Ние сме напълно солидарни и се ангажираме и занапред

да охраняваме държавната собственост и сигурността на протестиращите

Отнасяме се еднакво към всички сили в Египет, не принадлежим на която и да било фракция и не се готвим да вземаме която и да било страна”, се допълва в комюникето.

Интернет порталът “Ал Ватан”, цитиран от ИТАР-ТАСС, съобщи, че канцеларията на президента оказва натиск върху вътрешния министър ген. Мохамед Ахмед Ибрахим да вземе “репресивни мерки” срещу протестиращите по площадите и да разпореди да бъдат арестувани редица опозиционни лидери и журналисти.

Ибрахим обаче категорично отхвърлил прилагането на извънредни мерки, твърди “Ал Ватан”.

Партиите на египетските ислямисти, обединени в Националния съюз в защита на законността, обаче призоваха привържениците си “да излязат на площада

в отговор на ултиматума на военните

и да преградят пътя на преврата”, предаде ИТАР-ТАСС.

На пресконференция тази нощ в джамията Рабия ал Адавия в Кайро лидерите на “Мюсюлмански братя” осъдиха опитите на някои сили да използват египетската армия за действия против легитимното правителство.

Мохамед ал Балтаджи, един от водачите на движението открито поиска от всички, които подкрепят ислямския проект, да се обявят в защита на конституцията и шериата.

Алиансът на ислямистите потвърди, че бъдещите демонстрации ще имат мирен характер.

Втората политическа сила в ислямския лагер след “Мюсюлмански братя” – салафитската партия “Ан Нур” – излезе с декларация, в която предлага да бъде сформирано правителство от технократи, което да се заеме с подготовката и провеждането на предсрочни президентски избори.

Салафитите призоваха Морси да направи отстъпки пред опонентите

си и на практика подкрепиха основното искане на Фронта за национално спасение на революционната младеж, отбелязва ИТАР-ТАСС.

КАК РЕАЛНО СЕ РАЗВИХА СЪБИТИЯТА С АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ВИЖТЕ В АНАЛИЗА МИ ОТ ФЕВРУАРИ 2011

“СОРОС НАГАЗИ И АРАБИЯ!..”





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19823706
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930