Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2013 16:07 - Антипропагандата у нас с три нови проекта само за 18 дни Автор: fascindoo
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
0Всички напоследък наблюдаваме каква манипулативна машина се задейства през последните 2-3 седмици. 

Чрез проекта, официално прокламиран като "Харта 2013", чрез проекта "ПОДЕМ" за нова десница и чрез проекта «Формация "България може"»

Или:

Think-tanks* мрежите за влияние у нас отново се активизираха, но този път много скоротечно.

1-во сътвориха на 23 юни един памфлет, обявиха го за "Харта 2013".

2-ро, обявиха на 7 юли проектът "ПОДЕМ" (Платформа за Оздравяване на ДЕМокрацията) и

3-то, обявиха на 11 юли Формация "България може".

Т.е.:

Проектът "Харта 2013"

"Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава

(Независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона)"

 

Проектът "ПОДЕМ"

(Платформа за Оздравяване на ДЕМокрацията)

 

Формация "България може"

 

Протестиращи или не, но всички виждаме как всичко това е свързано с протестите, вече повече от месец.

Очевидно проекти на Антипропагандата, с реални субекти, очевидно и придварително подготвени, защото проституиращите ни политически марионетки ги захапаха веднага.

 

1. Манипулативната машина "Харта 2013", кой я съдаде, кои я подписаха и тъпотата на "Шменти-капели"-то за наивници?

 

Вече писах в блога  си кои са авторите на  Харта 2013 и какво са Think-tanks мрежите у нас.

Нека погледнем "авторите" на тази Харта и хората подписали се под нея, и как са свързани с Отворено Общество, Български Хелзинхски Комитет, Съюз на съдиите в България и редица органицации и мрежи за използване като "шамани", "експери" или "кучета-пазители" на статуквото, както са описани в книгата  "Експертите на прехода. Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние".

 

Отворено Общество, България е един от авторите.

Но да ги видим подред:

1. Отворено Общество – създадената от Джордж Сорос фондация бързо завладя политическата сцена в България. От нея се генерираше непрекъснато кадровката, на нашият политически елит. Едва ли е нужно да се споменава, че няма правителство в което да не са имплантирани множество представители на Отворено Общество (ОО). Още 89-та година започва проектът по разрушаване на образователната ни система.

2. Основополагащ елемент в цялата схема е Българският Хелзинкски Комитет (БХК) и неговата връзка с ОО, както и връзката на различни други организации в общи проекти с ОО – например Съюз на Съдиите в България (ССБ).

3. Нов Български Университет (НБУ) е университетът в който Сорос инвестира. Училище за политици Дими Паница, Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), са само част от разклоненията на НБУ, където по различни проекти се наливат стотици милиони левове ежегодно с привидната цел да се изграждат както нашите политици, така и нашето гражданско общество.

 

2. Едновременно с това се подготвяше проекта "ПОДЕМ".

"Изход има! И това е ПОДЕМ".

Това внушава бившият депутат от СДС (след това ДСБ) и хрантутник в пет парламента от 1995 -2013 година (в 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то НС), Асен Агов:

"Изход има, има път напред. Протестите, многообразието на участниците в тях, многоликите им възгледи сякаш налагат да се търси много по-широка платформа за политически действия с цел изход от агонията и оздравяване на българската демокрация.Такава цел е кауза, а сборът от партии не е кауза. Някога СДС беше такава платформа и също така многолика. Тя постигна историческата си цел и с това като че ли се изчерпа. Способностите и уменията да се поставят и да се постигат ясни цели обаче не са изчерпани. Те са се предали на ново поколение, което днес е на улицата, а утре е обречено да оздрави българската демокрация чрез своето управление. То се нуждае от политически инструмент, с който да управлява. Една Платформа за Оздравяване на ДЕМокрацията (ПОДЕМ) може да бъде такъв инструмент. Десницата търси път за обединение.",

пише в "Дневник" Асен Агов.

А сборът от партии, за които ГНОМЪТ Агов казва "Такава цел е кауза, а сборът от партии не е кауза", са 5 партии + СДС като Нова десница в преговори за запазване на Статуквото.

Петте партии, които се обединиха в "реформаторски блок", след като Радан Кънев беше избран за лидер на ДСБ и обяви, че започва преговори, ще оповестяват принципите и дългосрочните цели на обединението.

Формациите са:

1.                  Демократи за силна България - Радан Кънев,

2.                  Движение България на гражданите - Меглена Кунева,

3.                  Народна партия "Свобода и достойнство" – Касим Дал,

4.                  Зелените - ??? или Капон,

5.                  Синьо единство - Христо Панчугов,

+

6.                  СДС – от 6 юли с нов лидер - Божидар Лукарски

и предлагат четири стъпки за излизане от кризата.

Реформаторският блок ПОДЕМ представи и дългосрочните си цели

ДСБ ще потърси СДС за разговори за реформаторския блок - 08 юли

Лидерът на СДС Божидар Лукарски: Единственият път пред нас е широк дясноцентристки блок - 06 юли

Не "реформаторски блок", а нова автентична десница - 03 юли

Може ли "реформаторският блок" да стане политическо представителство на протеста - 02 юли

"Достатъчно малко останахме, за да продължаваме да се цепим.",

казва в интервю за "24 часа" лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Той обяснява своята визия за обединение на десницата:

"Моята идея е блокът на десноцентристките партии да бъде като едно Народно събрание извън парламента. Да е от специалисти, които дават решения на проблемите на гражданското общество и на България. Това ще е ковачница на политики, идеи и ценности, изработвани от експертни съвети. В тях ще е представен и СДС и останалите десноцентристки партии. Вратата не е затворена за никого вдясно. Тя е затворена завинаги със сигурност за БСП и ДПС. Но определено нашите различия с ГЕРБ се основават на оценката ни за тяхното управление, която е негативна."

Според Лукарски по-реалистично е предсрочни избори да има в късната есен или началото на зимата.

И така:

§        Платформа за Оздравяване на ДЕМокрацията (ПОДЕМ)

§        Нова десница = 5 партии + СДС в преговори за запазване на Статуквото.

 

 

3. Докато скудоумието стартираше "ПОДЕМ"-а, обявиха на 11 юли и  Формация "България може"

Бизнес дамата Саша Безуханова обяви на 11 юли новия си политически проект "България може". Той щял стартира не като партия, а като гражданска общност. Според някои медии Безуханова, която беше спрягана и за евентуален служебен премиер преди няколко месеца, с това вече влезе в политиката.

Безуханова обяви, че напуска поста си директор в "Хюлет-Пакард", взела  е решението за връщането си у нас, за да се занимава с политика. Безуханова е директор за публичния сектор на "Хюлет-Пакард" в Централна и Източна Европа и развиващите се пазари, а в миналото съратничка на Иво Прокопиев.

Самата тя обаче твърди, че Формацията тръгва не като партия, а като гражданска общност.

"Обединението ни в отрицанието срещу поруганото ни национално достойнство трябва да роди споделеното ни разбиране за развитието на страната ни. Перспективното бъдеще на България е наша обща задача и днес тя изглежда по-лесно решима с обединения интелект, истинска експертиза и принос на всеки от нас в служба на тази кауза. Платформата "България може" не е политически проект, цел на интернет платформата, а е дискусията в името на развитието и просперитета на България утре.",

каза Саша Безуханова.

Освен Безуханова в "България може" влизат един от инициаторите на т.нар. "Харвардски курсове" в Софийския университет Кирил Петков, преподавателят по право в СУ Христо Христев, създателят на платформата за съвременна култура и изкуство "Едно" Асен Асенов, професорът по химия Николай Денков от Софийския университет, Евгения Пеева от организацията “Заедно в час“ и юристът Стефан Кючуков.

image

Отляво надясно: проф. Николай Денков, Асен Асенов, Саша Безуханова, д-р Христо Христев и Кирил Петков--- 

Според Христо Христев гражданската енергия може да се включи при формиране на решения, а не те да бъдат приоритет само на политиците.

А според Безуханова, един от резултатите на проекта ще е този дебат да излъчи хора с експертиза, които биха могли да поемат допълнителни роли.

Тя отхвърли предположенията, че в основата на проекта са Цветелина Бориславова или Кристалина Георгиева, както и че това може да е проект на президента Плевнелиев, подобен на "АБВ" на Първанов.

Безуханова е и Председател на Съвета на настоятелите на Техническия университет, член на настоятелството на Американския университет, председател на Управителния съвет на Junior Achievement, където работи за създаване на среда за развитието на лидерските и предприемачески умения на младите хора. Основател и член на борда на Европейския център за жените и технологиите към Европейския съюз.

На въпрос каква е връзката на платформата с протестите и с президента Плевнелиев, Асенов отговори, че пряка връзка с протестите няма, освен, че всички те участват в протестите.

“България може“ не е проект на президента, но аз съм горд от реакциите му в последните месеци“, заяви той.

 

И така:

3 проекта на  think-tanks мрежите!

Но!

Кои са think-tanks у нас, както Достена Лаверн ги описва?

"Мозъчните тръстове think-tanks се занимават и със скрита дипломация, като канят правителствени лица на своите работни срещи и конференции и така им организират неформални срещи. Прякото лобиране за срещи с държавни лица също се практикува. Още преди кризата от 1997-ма Световната Банка и Международния валутен фонд са натискали правителството на Жан Виденов да въведе валутен борд. По този повод Евгени Дайнов е опитвал да организира среща на Джордж Сорос с Жан Виденов, като паралелно се оказвал натиск със заплахи, че чужденците ще си изтеглят капитала и ще предизвикат криза. Жан Виденов не се съгласява на среща със Сорос …",

и ги посочва поименно:

Иван Кръстев, черният кардинал на българския преход, основател и ръководител на мозъчния тръст "Център за либерални стратегии" (бел. Н.Т. – гл. тартор, отдавна живеещ постоянно в баровски квартал на Виена и от там дирижира нещата на тези по-долу), 

"Професор" Евгени Дайнов основател и шеф на мозъчния тръст "Център за социални практики", 

Политологът Огнян Минчев, създател на мозъчния тръст Институт за регионални и международни изследвания, 

Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, 

Огнян Шентов, основател на мозъчния тръст "Център за изследване на демокрацията", 

Александър Кьосев, "Център за академични изследвания", 

Всеизвестният специалист по всичко, Георги Ангелов, старши икономист в "Институт Отворено общество - София". Наскоро този "специалист" измисли нова история на Аржентина.

 

Голямото политическо скудоумие тепърва започва!

 

 

/за Плевен Онлайн Портал:

Д-р инж. Никола Тодоров, доцент

Пояснения:

*think -tanks е понятие от книгата: „Експертите на прехода. Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние" на Достена Лаверн. Тя е българка, родена на 18 декември 1974 г. в  Пловдив. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а след това и американски колеж "Гладстоун" в Портланд, САЩ. Магистър по съвременна история от Академията за социални изследвания в Париж. Доктор по политическа антропология. От дълги  години живее в Страсбург. Журналист в списанието за култура на френския всекидневник "Ле Дерниер Нувел д’Алзас". Президент е на Националния Делфийски комитет във Франция, програмен директор на няколко международни програми и фестивали за литература. Автор на книгата: „Експертите на прехода. Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние".

 

от интервю с Достена Лаверн:

 

Г-жо Лаверн, книгата ви „Експертите на прехода” разбуни духовете, а и, както изглежда, тепърва ще отключва дебат за ролята на неправителствения сектор в България. Може ли първо да определим какво е thinktank?

 

Става дума за неправителствени изследователски институти, които се занимават с производство на експертни доклади, организиране на политически и икономически лобинг в полза на публични, а също така и частни интереси. Think tanks действат като медиатори между академични, бизнес, медийни и политически елити, но също така и между различни нива на управление и суверенитет. В крайна сметка те допринасят за заличаването на границите между публичните и частните, извъннационалните и националните интереси.

Тази форма на експертиза и лобиране се появява за първи път в САЩ в края на ХIХ век и получава силен тласък на разпространение в света след неоконсервативната революция през осемдесетте. От падането на Берлинската стена насам eкспертния модел на намеса на think tanks в политическите процеси, извън процедурите на представителната демокрация, се явява нещо като износен продукт на САЩ за Европа и света.

Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 12984715
Постинги: 23725
Коментари: 5833
Гласове: 6025
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930