Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2013 15:08 - Путин получи нови козове в играта със САЩ Георги Коларов http://news.ibox.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Колкото и да се стараят Владимир Путин и Барак Обама да разширят обема на "презареждането" в двустранните отношения и да насочат "писмената" дипломация в положително за двете страни направление, пред тях изникват все нови и нови предизвикателства както вътрешни, така и външни. Двамата полагат героични усилия да ги преодолеят и като че ли са на път да успеят. Това ще се разбере в близките дни.

В Руската Федерация един пътен инцидент (който със сигурност е случаен - просто няма как да бъде режисиран) в момента рязко вдига рейтинга на Либерал-Демократическата Партия на Русия, която е сред противниците на затоплянето на отношенията със САЩ.

Четиримата дагестанци, нападнали и контузили тежко депутата-националист Роман Худяков заради това, че не им отстъпил предимство, не са предполагали с кого си имат работа и какви ще бъдат последствията от тяхното престъпление. Явно са свикнали и друг път да нападат, контузват и убиват руснаци и други граждани на страната, без повод и без последствия. Този път обаче със сигурност ще пострадат както те, така и сънародниците им.

Партийният лидер Владимир Жириновски не се уморява да повтаря, че ако инцидентът се беше случил в безлюдна местност, а не пред погледа на десетки московчани, бандитите са щели просто да застрелят депутата, както е прието в Северен Кавказ - там смятат руснаците и другите славяни за хора второ качество и са готови да ги отстрелват, като на лов.

Сега обаче Владимир Жириновски ще има всички основания да прокара законопроекта, предлаган вече от самия Роман Худяков, за носене на оръжие, по подобие на САЩ, където свободните граждани имат право да се защитават от престъпниците, без да носят наказателна отговорност. Когато той бъде приет, при подобни инциденти силите вече ще бъдат изравнени и северокавказците ще трябва да преосмислят поведението си. В противен случай, също ще започнат да дават многобройни жертви.

Освен от обикновените граждани, те ще носят последствията за своя необуздан характер и порочно възпитание и от правоохранителните органи. Последните ще бъдат овластени да проявяват по-голяма твърдост при прилагане на закона, без да се опасяват от последствия за служебното си развитие. Още повече, че либерал-демократите се канят да предложат и друг проектозакон - за лишаване от родителски права на семействата на мюсюлманските терористи. Защото е ясно какви деца може да възпитат родители, активно участващи (или дори симпатизиращи) в ислямистката съпротива в Северен Кавказ - родени терористи!

Този законопроект има най-големи шансове да мине в началото на септември, когато в Бостън бъдат подновени слушанията по делото срещу Джохар Царнаев. Тогава в САЩ отново ще бъде провокирано общественото мнение с антисеверокавказки и антиислямски нагласи и Барак Обама няма да има никакви причини да си разваля отношенията с Владимир Путин заради ограничаването на правата на руските мюсюлмани.

В същото време сегашната Универсиада в Казан дава възможност на потомците на волжките българи ясно да се разграничат от единоверците си от Северен Кавказ, като заживеят в един по-приобщен към останалите руски региони Татарстан, с напреднала икономика, вследствие инвестициите в спортните и туристическите съоръжения и създадените работни места.

Прави впечатление и друга форма на приобщаване на мюсюлманите, живеещи по бреговете на Волга, по американски образец - напоследък им се дава възможност да прогресират в силовите държавни органи. Например все повече армейски офицери от волжско-български произход достигат до званието генерал-майор. Един от тях е Марат Кулахметов, който командваше руските умиротворители, по време на конфликта в Южна Осетия.

Външно прилича на волжски българин и Хасан Калоев - един от командващите мащабното военно учение в Източния Военен Окръг, с невиждан от съветско време размах и най-високо ниво на взаимодействие между сухопътните войски, авиацията и Тихоокеанския флот.

За да успокои световната общественост, самият Владимир Путин направи изявление веднага след началото на учението, че то не е насочено към нито една съседна страна. Китайците реагираха със задоволство. А и те едва ли са се уплашили, след като тъкмо приключиха друго съвместно военно-морско учение с Тихоокеанския флот.

От САЩ засега няма реакция. Във всеки случай, Барак Обама едва ли е останал особено доволен, че сигналът "Тревога" е бил даден практически веднага след телефонния му разговор с Владимир Путин. И сигурно си задава въпроса дали той самият не е провокирал с нещо гнева на кремълския самодържец, който сега показа зъби и мускули пред цял свят?

Ако е така, това би могла да бъде например заплахата, че по-нататъшното оставане на Едуард Сноудън на руска територия, или безопасното му пристигане в някоя от страните от блока АЛБА, ще навреди силно на отношенията между Москва и Вашингтон и ще бъдат предприети ответни мерки с антируска насоченост. Тук трябва да се има предвид, че Владимир Путин вече направи максималния компромис, който не накърнява честта и достойнството на страната, която управлява - заяви, че бившият шпионин "може да остане в Русия, само ако престане да вреди на интересите на нашите американски партньори"! И иронично добави: "Колкото и странно това да звучи от моите уста"!

В Белия Дом обаче са толкова ядосани на Едуард Сноудън, че желанието им да го хванат на всяка цена заслепява чувството им за реалност. Инициираният от Вашингтон инцидент със самолета на връщащия се от Москва боливийски президент обедини за пореден път на антисевероамериканска основа блоковете на лявоцентристите и левите радикали в Латинска Америка, между които напоследък се наблюдават все по-сериозни пукнатини.

Стигна се до там, че Бразилия в началото отказа да даде политическо убежище на Едуард Сноудън. Впоследствие Дилма Русеф беше принудена от обстоятелствата сама да свика фактически патронирания от нея Южноамерикански Съюз - "УНАСУР", който осъди виенската провокация срещу Ево Моралес - президент на една от страните-членки.

И нямаше как да бъде иначе - както отбелязва моят приятел, заместник-директорът на Института за Латинска Америка на Руската Академия на Науките - проф.д.п.н. Борис Мартинов, "Бразилия не вижда възможност за усилване на своето позициониране в света, без опора на региона" (има предвид латиноамериканския). Също така отбелязва, че "създадената по инициатива на Бразилия "УНАСУР", според някои изследователи, днес вече е подменила със себе си Организацията на Американските Държави - ОАД".

И Дилма никак не може да си позволи да разпилее резултата от усилията на предшественика си Лула по отношение на латиноамериканската интеграция. Защото е налице АЛБА, под върховенството на Венецуела и "Андският Пакт" - на Мексико. Ресурсите и възможностите на двете водещи латиноамерикански държави са несъпоставими с бразилските, което обаче не може да се каже за амбициите им...

Новото латиноамериканско обединяване против "Чичо Сам" естествено е допълнителен коз в ръцете на Путин. И той няма да пропусне да го използва в "голямата игра" с Обама.




Тагове:   путин vs обама,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701492
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031