Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2013 22:31 - Фондация „Елизабет Костова” Posted by ANONYMOUS BULGARIA
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1748 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

image

Продължаваме да се вглеждаме в „протестиращите поети” и да се питаме дали са искрени, или протестните им прояви са дирижирани. Ето поредното парченце от пъзела:
Фондация „Елизабет Костова”, учреденa от самата Елизабет Костова – американска писателка, която се запознала с мъжа си – българин на митингите в София след 10 ноември 1989 година, има следната дейност: „Да подкрепя преподаването и професионализацията на творческото писане в България; да окуражава, предизвиква и публикува талантливи писатели; да създава контакти между български, американски и английски автори.” Членове на управителния съвет на фондацията са:

Председател – Юлиан Попов

Юлиан Попов е автор на книгата “Английска България или Швейцария на Балканите” (“Сиела”, 2004). Той е един от създателите на Нов български университет и негов пръв изпълнителен директор. Директор е на британската благотворителна организация “Friends of Bulgaria”. Юлиан Попов създаде първия по рода си блог за публикации по актуални теми в българското Интернет пространство. Председател е на Управителния съвет на Българското училище за политика.

image

Юлиан Попов

Десислава Гаврилова

Десислава Гаврилова е основател и директор на Център за култура и дебат “Червената къща”. През 1997 г. тя създава, и до 2000 г. ръководи, програмата за изпълнителски изкуства на Институт “Отворено общество” в Будапеща. Ръководи програма “Изпълнителски изкуства” в Център за изкуства “Сорос” от неговото създаване до 1996 г.

image

Десислава Гаврилова

Меглена Кунева (Движение България на гражданите)

В периода 1991-2001 г. е старши съветник в Правния отдел на Министерския съвет. През 2001 г. е избрана за депутат, а през август същата година става Главен преговарящ на България с ЕС и заместник-министър на външните работи. На 29 май 2002 г. с решение на Народното събрание е избрана за министър по европейските въпрос. На 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобрява кандидатурата й за еврокомисар. В момента Меглена Кунева е председател на борда на директорите на Европейския център за политики.

image

Меглена Кунева

Райна Гаврилова

Райна Гаврилова е завършила история в Софийския университет “Св. Климент Охридски“, доктор на науките, преподавател по История на българската култура (ХV-ХIХ в.) в катедра “История и теория на културата” във Философския факултет на Софийския университет. От април 2000 г. до юни 2001 г. е заместник-министър на културата. Била е изпълнителен директор на Институт “Отворено общество” – София. Била е също така и изпълнителен директор на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust). В момента Райна Гаврилова е заместник – директор по международните операции на Институт “Отворено общество” – Ню Йорк.

image

Райна Гаврилова

Саша Безуханова

Саша Безуханова е завършила Техническия университет в София. В момента е Директор направление „Публична администрация” в Хюлет-Пакард за Централна и Източна Европа. Била е също така генерален директор на “Хюлет-Пакард” – България. Започва кариерата си в компанията през 1994 г. като мениджър на отдел “Компютърни системи” в S&T България, оторизиран дистрибутор на “Хюлет-Пакард” за България. През 1995 г. е избрана за генерален директор на S&T България. Активно участва в редица обществени организации. Понастоящем е съпредседател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, председател на Борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт за България, председател на Клъстер информационни и комуникационни технологии, член е на настоятелството на Американския университет в България, член на борда на Schools On-line, член на борда на Институт “Отворено общество”. Саша Безуханова е почетен консул на Люксембург в България.

image

Саша Безуханова

Светлозар Желев

Светлозар Желев е завършил история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Занимава се с книгоиздаване от 1998 г. Понастоящем е директор Книгоиздаване на издателство “Сиела”. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на българската книга и на Управителния съвет на Програма “Достъп до информация”.

Стефан Тафров

Стефан Тафров е завършил Факултета по журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работил е във в. “АБВ”, бил е редактор в сп. “Съвременник”, превеждал е от френски и италиански език. Заемал е постовете външнополитически съветник на президента Жельо Желев и заместник-министър на външните работи в правителството на Филип Димитров. Бил е посланик в Рим, Лондон, Париж, както и постоянен представител на Република България в ООН в Ню Йорк. Удостоен е с най-високата степен на Ордена на почетния легион през март 2001 г.

image

Стефан Тафров

Филип Димитров

Филип Димитров е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е като адвокат. През 1990 г. става председател на Координационния съвет на СДС. След изборите от октомври 1991 г. е избран за министър-председател на България. Остава на този пост до края на 1992 г. Бил е последователно представител на България в ООН (1997-1998) и посланик на България в САЩ (1998-2001). Бил е също така и народен представител в 40-то Народно събрание. В момента Филип Димитров е посланик на ЕС в Грузия.

image

Филип Димитров

Това бяха кратките справки за членовете на управителния съвет на Фондация „Елизабет Костова”. Забелязваме участието на членове в структури на Фондация „Отворено общество” на Джордж Сорос и мозъчни тръстове, принадлежност към Софийския университет и издателство „Сиела”.

Сред партньорите на Фондация „Елизабет Костова” са: „Америка за България”, Американско посолство, „Американска фондация за България”, издателство „Сиела”, „София: Поетики” (Ясен Атанасов), „Литературен вестник” (Едвин Сугарев), Нов български университет и Културен център на СУ “Св. Климент Охридски”.

Както разбрахме в началото Фондация „Елизабет Костова” има следната дейност: „Да подкрепя преподаването и професионализацията на творческото писане в България; да окуражава, предизвиква и публикува талантливи писатели…” Нека да разгледаме един от проектите на фондацията и да видим няма ли да открием сред „подпомогнатите” някои от „протестиращите писатели”.

Проектът се нарича „Contemporary Bulgarian Writers”. „Проектът включва профили на писатели, с които фондация „Елизабет Костова” работи и чиито произведения вече са участвали в други проекти на фондацията…” Основател на проекта е Фондация „Елизабет Костова”, донор е State Cultural Institute (Културен институт към МВнР), спонсор е „Konsultana” EOOD (дружеството няма страница в Интернет, единствено се намира информация за контакт в Банкя, България), партньори на проекта са: Фондация Америка за България, Американска фондация за България и списание „Вагабонд.” В списъка на писателите от проекта и учасниците в литературните протестни акции виждаме следните съвпадения: Иван Димитров (награден от София:

Поетики на Ясен Атанасов, основател на Фондация за българска литература), Яница Радева и преводачката Анджела Родел.

Сред имената на „протестиращите писатели”, които са публикувани в медиите, срещаме организаторът Ясен Атанасов – сред основателите на Фондация за българска литература; Ани Илков – член на управителния съвет на Фондация за българска литература и сред основателите на Литературен вестник (Едвин Сугарев); Стефан Иванов – отличен като “лауреат на логото за sms-поезия”, една от трите първи награди за 2005 год. в ежегодния конкурс на Мтел (член на журито е Миглена Илиева Николчина (Фондация за българска литература), която е ръководител на Катедра по теория и история на литературата към Факултет по славянски филологии, СУ „Св. Кл. Охридски“, Съпруга на Марин Маринов, заместник-министър на промишлеността в правителството на Иван Костов. Близка до „Литературен вестник.” Участва в проект на „Национален демократически институт”, спонсориран от множество чужди донори) печелил награда от София: Поетики на Ясен Атанасов); Владимир Левчев – зам.-главен редактор на “Литературен вестник” (1991-1994), Сътрудничи със статии за политика и култура на вестник „Дневник”, преподавател; Силвия Чолева – главен редактор на сп. „Алтера“; Радослав Чичев – победител в София: Поетики 2012 (Ясен Атанасов); Оля Стоянова – печели първа награда от конкурс за поезия, организиран от в. “Литературен вестник”, първа награда от Националния конкурс за разказ “Рашко Сугарев” (2011), Работи като журналист във в. “Дневник” от девет години. Преди това е била редактор във в. “Литературен форум” и онлайн редактор в Център за изследване на демокрацията; Петър Чухов – Награда в конкурса на „Литературен вестник“ за криминален разказ „Агата”, Голямата награда за SMS поезия на НДК и Mtel, автор и водещ към арт център Алтера; Димитър Кенаров – български поет постмодернист и американски журналист, автор на репортерски проект за американския Център Пулицър на тема шистов газ и фракинг „Шистов газ: от Полша до Пенсилвания“; Васил Георгиев – Работи като адвокат и преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, издава за издателства „Жанет-45” и „Сиела”; Митко Новаков – публикува в Литературен вестник и Дневник, ИК „Жанет-45”.

От изложеното горе можем да си направим следния извод: липсата на случайности не случайна. В началото се запитахме дали „протестиращите писатели” са искрени, или протестните им прояви са дирижирани? Отговорът сигурно е някъде в литературата.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19837338
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930