Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 18:38 - БАВАРИЯ РАВНО НА БЪЛГАРИЯ ? Автор: atil
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 3829 Коментари: 0 Гласове:
0




image image

imageimage

Приликите в държавната символика престанаха да са случайност, когато открих в щандарта на един североизточен баварски окръг(Oberpfalz) наред с лъва и шестолъчния знак на Тангра!


Бавария и България! Всеки знае къде се намират тези две страни и на какъв език се говори в тях - немски, като един от германските езици,  български, като един от славянските езици. Но едва ли всеки знае, че тези две думи (Бавар-ия и Българ-ия) са от общ произход - началната им изходна форма е БУЛГАР.
Това означава, че старите баварци(протобавари) и старите българи(протобулгари) са племена от един и същ народ, части от който са живяли и в Централна Азия(Туран) още преди новата ера. Протобаварите още преди нашата ера се изселват от Армения и Кавказ на запад ( днешна Бавария като част от Германия). Те са били претопени постепенно от заварените тук германски племена. Но в родовата им памет са останали спомени, легенди и факти от самото преселване.
Протобулгарите вече през III-IV век са живеели също в Кавказ и Армения, като се преселили тук много по-рано също от Централна Азия(Туран). През IV-VI век групи от протобулгари на няколко пъти се разселват в Средна Европа и на юг от Дунава. През VII век отново част т тях се преселват на юг от дунава и основават българската държава през 681 г. Протобулгарите също потепенно са били претопени(асимилирани) от заварените тук славянски племена.

image

Съвременен баварски пейзаж


Всичко това звучи невероятно и сензационно, но този въпрос е поставен от проф.Фритцлер от Франкфурт в неговата статия "Общия произход на бавари и българи". В тази статия са преведени доказателства от лингвистичен, исторически и културно-етнографски характер. Тук се опитваме да предадем съвсем накратко основните положения на тази статия с коментар и допълнение от наша страна.

image

Авентин

Баварският историограф Авентин(XVI в.) е бил придворен историк. По негови думи той с години е обикалял цяла Бавария. Посещавал е църковни и манастирски книгохранилища, събирал е материали(ръкописи, хроники, писма, родови книги, напеви, песни и др.), прочел е средновековни истории на различни езици. Събраните данни и материали е преработил в две книги: "Баварска хроника" и "Германска хроника". Проф. Фритцлер е привел от "Баварска хроника" редица данни по разглеждания от него въпрос за булгарския произход на баварите. Тук също ще ги изложим накратко по отделни теми.

1. Преселение на баварите.

1. 1. Според едно всеобщо предание Армения е била родина на баварците.
1. 2. Баварите са преминали през много страни между Армения и Индия, като известно време са обитавали по тях(хроники).
1.3.
Баварите тръгнали от изток в Азия, преминали през Индия и Армения и през всички страни, които сега се наричат Татария(т.е. през Южна Русия и Украйна)(документ от катедралата в Регенсбург).
1.4.
Древен германски герой на име Байгер или Бойгер тръгва от Армения и Скития(тя граничи с Индия), идва на Дунава и превзема всички земи около реката(пергамент от Бенедектинския манастир).
1.5.
Според императорска хроника баварските херцози братята Боемонт и Инграм водят потеклото си от Армения. Няколко автора назовават Армения като прародина на баварите, откъдето били доведени в днешна Бавария от техните вождове Боумунд и Инграм.
1.6. В родословната книга на баварските царе се съобщава за княз Баварус(Бавар, който бил дошъл от Армения).
1.7. Фрумунд от Тегеризее пише през X в., че родината на нориките(т.е. баварците) е била в източната част на Армения. Това той чул от надежни хора, които били там и са чули стария баварски език(т.е. булгарския).
1.8. След основно изследване на много източници Авентин установява, че: баварите произхождат от цар Алман Аергле и неговите синове Ноарин и Бойгер. Този цар наречен германския Херкулес, нашите предци са го въздигнали в бог и са го смятали за върховен военачалник.
1. 9. Баварския народ е дошъл в Армения през VI в.пр.Хр.(според царете на медите и персите Астиаг и Кир), и притиснат от римляните през I век, се изтегля на запад, воден от князете Боемунд и Инграм.

2.Езикът на баварите

2.1. Баварците са дошли от изток на Дунава, където по-късно научават и възприемат немския език(бенедектинския монах Бернхард от Кресмюнстер - автор на история).
2.2. Според баварското предание езикът на баварите не е бил немския език на баварите от XIII в. В хроника от Пасау(X в.) ясно е казано: баварите по-рано имаха свой особен език, но след това те приеха немския език.
2.3. От алмано-баварската книжнина(литература) за съжаление нищо не е останало. Още през XIII в. са били употребявани в придворната поезия рими, които не са били цели думи, а по точно отделни букви. Това означава, че са били писани на един неразбираем език. Даже е имало цели книги, които по това време никой не е могъл да чете. Сам Авентин е видял подобна книга в манастир(очевидно тук става въпрос за руническата писменост на булгарите).
2.4. Фрумунд и Берихард съобщават, че по тяхно време(X в.) в областта около Армения е бил говорен истинският баварски език. Това те чули от някои, които са били там(част от булгарските племена не са се изселили на запад и потомците им и до днес живеят на Кавказ)
2.5. Старият баварски език има своя юридическа лексика от думи и изрази - билмез, кармула и др., които не могат да се обяснят от корени на немския език. Тук бихме прибавили, че думата билмез има точно съответствие в пратюркския - билмез("незнаещ") а от същия корен са известни други думи в протобулгарския бил, бел: билге("знаещ, мъдрец") и белег("знак").

image

Коня и днес е на почит в живота на баварците.

Проф.Фритцлер прави паралели между обичаи на старите бавари и българи, които показват сходство и съвпадение. Също така той привежда и сведения на хронисти за протобулгарите, които сравнява с данни за баварите. Ето някои общи черти и характеристики между булгари и бавари:
военолюбието, смелостта, въоръжението, коневъдството(сравни конния пазар в Мюнхен, запазен до миналия век), култът към коня, змията, вълка и кучето.
Установени са общи обичаи от езическо време в баварци и булгари - например обичаят "пеперуда". Стар общ обичай е и изгарянето на някои покойници(хунски). Има много съвпадения в държавното и правното устройство на двата народа - лъвът като символ и др.

image

Днешна баварка

Проф.Фритцлер е направил опит да обясни как от началната изходна форма булгар чрез съответния фонетичен развой се е получила формата бавар. Ето част от развоя:
1. булгар, боугар, баугар(втората форма е запазена и сега); 2. баугар, баугуар, баугуавар, багувар, бавар; 3. баугувар, байгар, байар, байер.
Някои от междинните форми са запазени чрез името на баварския цар Балгер, на героя Байгер, на сина на цар Алман, Бойгер. Тези обяснения фонетично в теоретичен план са възможни и убедителни.
От наша страна на тази основа сме направили опит за подобно опростено обяснение.
Имаме основание да смятаме, че развитието от булгар към бавар е станало в самия стар баварски език, който по начало е еднакъв с протобулгарския(прабългарския). Можем да приведем доказателства на пратюркска, чувашка и куманска основа. Дори имаме възможност да подкрепим този фонетичен развой, станал с една наша диалектна дума от прабългарски произход.
Тезата на проф.Фритцлер за общия произход на бавари и булгари има изключително важно значение за сравнителни изследвания с езика на булгарите(протобулгарите, прабългарите) и с тяхната история и култура в Северен Кавказ, Армения, Причерноморието като водещ народ в Хунската империя(царската династия Дуло е българска) или като самостоен народ след нейното разпадане. Отделен въпрос е , че сведенията за родината на баварите в Армения дават възможност за ново тълкуване на историческите сведения за булгарите в Кавказ и край Армения.
Очевидно прадедите на баварите и прадедите на булгарите в Армения и Кавказ, съответно на тия които са основали Дунавска България са били един и същи народ, който е дошъл на това място от Централна Азия между V и I в. пр.Христа.


П.П. Тази статия на покойния проф. Моско Москов беше написана и публикувана за първи път в сп.История, научно-методическо списание(изд. на министерството на образаванието и науката. бр.5-6, стр.121-123.)през 1992 год. Лично за мен тя има изключителна стойност тъй като по това време сборника със средновековните български летописи от Волжка България още не беше отпечатан!
В България винаги е имало истински и съвестни учени и просветени хора във всички сфери на обществото и проф.Моско Москов е типичен пример в това отношение. По известен е със своя труд за Именника на българските владетели. Статията е със съвсем незначителна редакция от моя страна - уточнения, допълнения - от 1992 г. до днес изтече много време...
Друг въпрос е че върхушката която се разпорежда с тази република още от времето на съветската окупация(чорбаджиите на републиката) винаги е провеждала политика на слугинаж, т.е. небългарска политика! В това число  и в сферата на науката и образованието. Затова противодействието и корекцията на техните действия се пада на хора с будна съвест и здрав дух. Не всички свикват да слугуват и да си приспиват съвестта за да не им пука...!



Приложение

image

Пътна карта на Бавария


image

Замъкът Hoenshvangau. И тук виждам повече български черти в архитектурата отколкото римски или немски.


image

Баварско гонче. И то нещо доста ми мяза на нашето Лудогорско гонче...


image

Каменен лъв от мемориала в Бавария



image

Паметник от мемориала в древнобулгарската форма - Тара. Такива снимах и от гробището в родното ми място. В постинга за капанските легенди и предания.


image

Премиера на "Залезът на боговете" на Вагнер.
Снимка : Национална опера и балет.

(От тетралогията на германския композитор Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“. За консултант и корепетитор бе поканен Рихард Тримборн от Баварската опера. Това произведение по съдържание и сюжет на практика е древнобулгарско, като само няколко герои там са немски...)

image

И накрая по една баварска бира по случай 4 август...За съжаление българската през последните години нещо я развалиха.



Тагове:   малко история,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19801495
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930