Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2013 17:27 - НИМ се оттегли от изложба в Белград в знак на протест news.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
1



НИМ се оттегли от изложба в Белград в знак на протест     

imageНационалният исторически музей се оттегля от изложбата „Идентичност и памет през ХІХ век" в Белград, съобщи самият директор на НИМ проф. Божидар Димитров.

Причината за това са, че текстовете под два от експонатите, представени от Музея в Скопие, не са махнати, въпреки че е получено уверение от Антон Краузе, че ще бъдат, посочват от НИМ.

При вида им представителят на Националния исторически музей доц. Цветана Кьосева е напуснала откриването на изложбата.

Действията на НИМ са съгласувани с Министерство на културата, обясни проф. Димитров. Изложбата е организирана от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция с 12 балкански държави. За първи път тя е показана в Любляна. След получаването на каталога в НИМ обаче е установено, че сме станали жертва на недопустима в професионалните кръгове измама, обяснява шефът на НИМ.

В изпратените коректури до музея Гоце Делчев е обявен освен за македонски, и за български национален герой, но в отпечатания каталог и в съответната анотация под експоната определението „български национален герой" липсва.

Освен това, той е обявен за лидер на ВМРО, организация, създадена 16 години след смъртта му. Очевидно името на организацията, на която е лидер Гоце Делчев - Тайна македоно-одринска революционна организация - не е удобна за Скопие, тъй като определението „Одринска" показва, че това е организация на българите в Османската империя", обяснява си ситуацията Божидар Димитров.

За него текстът под знамето на т.нар. Крушевска република от 1903 г. е недопустим от историческа гледна точка. "Текстът на знамето на чист литературен български език гласи „Крушевска революционна чета. Свобода или смърт". В текста на каталога е написано, че надписът и на манифеста на въстаниците е на македонски език, който, както е известно, като писмена норма е създаден 40 години по-късно", допълва Димитров.

"НИМ протестира пред ръководителя на Бюрото на ЮНЕСКО, заявявайки, че ако няма промени в посока на историческата истина, ще бъдем принудени да оттеглим участието си в изложбата, която трябва да бъде представена и в други балкански страни", казва още Димитров.

По неговите думи е било постигнато съгласие с г-н Краузе и директора на Белградския музей двата експоната да останат без скандалните текстове, но сме били измамени и това е било установено на самото откриване на изложбата - на 9 септември.

"Ние, естествено, не можем да се съгласим с наглите кражби на българската история. Спирането на тези кражби, както е известно, е едно от исканията на българските правителства за установяване на добросъседски отношения и ревизия на българската позиция по отношение на приемането на Македония в ЕС", категоричен е Божидар Димитров.

Не можем да приемем и действията на Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, което си послужи с измама, за да осигури нашето участие в Белград. Заявеното желание „да се обединяват музеите, а не да се разделят" не може да се постига с лъжи и измами", допълва още той.

Позицията на Националния исторически музей е напълно подкрепена от Министерството на културата.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19838103
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930