Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2013 22:01 - Анализ Колко джамии й трябват на България?http://www.segabg.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1826 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато гражданското общество не заговори за проблемите на исляма у нас, говорители по темата и главни действащи лица ще останат политиците - възможно най-неподходящите хора ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
image
Снимка: Юлиян Савчев В България израства ново поколение мюсюлмани, което се обръща към религията с отдаденост, неприсъща за израслите им по време на атеистичния социализъм родители.
Темата за исляма присъства непрекъснато в международния новинарски обмен, но у нас рядко се говори по нея. А когато се спомене, е най-често в комбинация с екстремизъм, скандал, ДПС. Като се започне от страховете, че покрай сирийската криза България ще се напълни с талибани, и се стигне до вълненията около лансирания от ДПС и БСП проект за нов Закон за вероизповеданията, чрез който Главното мюфтийство да си реституира имотите. Но това ли изчерпва темата за исляма в днешна България?

У нас има стотици хиляди мюсюлмани - турци, българомохамедани, цигани. Огромен брой хора, с които живеем врата до врата. В наш интерес е да се запитаме какво всъщност знаем за тях. Как гледат на съгражданите си, които не са от тяхната вяра - с толерантност, примирение, безразличие или с омраза? Какво им носи животът в България сред друговерци - задоволство, нещастие, отчаяние? Въпроси много и все трудни, но мнозинството няма желание да търси отговори, а малцинството се свира в собствения си малък ъгъл и си трае. И помежду им е настъпила малко плашеща тишина.

И докато гражданите



не си правят труда да изграждат нови мостове помежду си,



политиците вече десетилетия наред усърдно връзват шашки динамит към малкото останали такива. И постоянно ни заплашват, че ако не ги слушаме, ще им палнат фитила. Така е още от времето на т.нар. възродителен процес - това изумително с глупостта си начинание на комунистическата власт, на което дължим появата на ДПС. Движението на Ахмед Доган обеща на мюсюлманите никога повече да не преживеят подобна държавна репресия в замяна на политическата им лоялност. Ала депесарите не разчитат само на страха - те винаги са на предна линия, когато стане въпрос за защита на религиозните права на малцинството. Пример е дългогодишната им, макар и безуспешна, кампания за строеж на втора джамия в София. Лицемерно - знаят, че така или иначе такъв храм няма да има. Но на мюсюлманите все пак това им допада - през последното десетилетие на всеки вот за партията гласуват средно около половин милион души. И можем да се обзаложим, че немалко отиват към урните не по команда, а по убеждение, независимо дали е породено от страх или надежда.

Разбира се, има и други, които осъзнаха възможностите, които политическата експлоатация на исляма предоставя. Националистите успяха да убедят българския избирател, че експанзията на ДПС е същевременно и експанзия на исляма в България, който ще разруши и погълне българската нация. Точно в този дух бяха издържани посланията на "Атака" на Волен Сидеров през 2005 г., когато с гръм и трясък се стовари на политическата сцена. Знаем какво последва - години на креслива антитурска и антиислямска реторика и вандалски акции като битката при софийската джамия "Баня Баши". От всичко това не излезе нищо, освен че електоратът на ДПС се сплоти около лидерите си като стадо овце, наплашено от воя на вълци. От неразработената ниша на антиислямизма периодично се опитват да се възползват и други популистки формации като ВМРО на Красимир Каракачанов и РЗС на Яне Янев, и то все с печални резултати. През 2009 г. ДАНС арестува кмета на Гърмен Ахмед Башев след обвинения на Янев, че покровителства радикални ислямисти. Освен че разяри и уплаши местните българомохамедани, несполучливата акция на лидера на РЗС даде страхотен импулс на кариерата на бившия сътрудник на ДС Башев, като го приземи в настоящия парламент като депутат от ДПС.



Но заигравките с националистическите и антиислямските сантименти



на българина от страна на по-малките политически играчи като "Атака", РЗС и ВМРО направо бледнеят в сравнение с продължилата близо две десетилетия битка между големите формации за контрола върху Главното мюфтийство. Едно към едно се повтори историята с фактическото разтуряне на БПЦ, която сини и червени безмилостно разкъсаха. То не бяха съдебни разпри, не беше сваляне и качване на мюфтии от СДС, БСП, ДПС. Именно така установилото се безвластие отвори широко границите на страната за онези нелегитимни ислямски учения, от които все повече се плашим.

Но докато събитията, които политическият свят произвежда, продължават да запълват обхвата на общественото внимание, българският ислям тихо и незабележимо се променя. Малкото публикувани изследвания по темата се обединяват около едно - в България израства ново поколение мюсюлмани, което се обръща към религията с отдаденост, неприсъща за израслите им по време на атеистичния социализъм родители. Новите мюсюлмани са образовани в чужбина, откъдето носят нови разбирания и порядки. За тях религията е централен ориентир в живота. И всяка новопостроена джамия е морална победа, защото издига статута на "правилната религия". В същото време християнското мнозинство се гневи от евростатистиките, които показват, че България е на челно място по брой на ислямски храмове на глава от населението в ЕС. Същностен диалог между двете общности няма, а публичното пространство кипи от страхове и предразсъдъци. Е, как ще се разберем помежду си? От примерите по-горе е ясно, че няма да е с помощта на политиците.



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. dolce - хубави приказки
16.09.2013 11:39
исляма е необходимо да се забрани на територията на РБ
не казвам да сриваме джамиите които в България на никого не са нужни
просто да забраним тази религия или по точно да обявим традиционно познатата религия за официална религия в България /говоря за православието/
цитирай
2. nikikm - Някак си
16.09.2013 17:27
не е възможно!Възможно е да стане по-зле и натам отиват нещата!
цитирай
3. shtaparov - ЕТО ИСТИНАТА:
17.09.2013 10:00
НА БЪЛГАРИЯ Й ТРЯБВАТ ТОЧНО ТОЛКОВА ДЖАМИИ,КОЛКОТО ЦЪРКВИ СА НУЖНИ НА ТУРЦИЯ,НО ЦИФРАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА НА 30! АКО В ТУРЦИЯ ДНЕС ИМА 300 ДЕЙСТВАЩИ ЦЪРКВИ ПРИ 80-90 МЛН. НАСЕЛЕНИЕ,КАТО ВЗЕМЕМ ПРЕДВИД ЧЕ НАД 95% ОТ ТЕЗИ ЦЪРКВИ НЕ СА БЪЛГАРСКИ,А ГРЪЦКИ,АРМЕНСКИ,КАТОЛИЧЕСКИ,СИРИЙСКИ И Т.Н.,ПОЛУЧАВАМЕ ЦИФРАТА 10,ПОНЕЖЕ И НАШЕТО НАСЕЛЕНИЕ Е 12 ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЯХНОТО! ЗНАЧИ,СПОРЕД РЕЦИПРОЧНИЯ ПРИНЦИП НА БЪЛГАРИЯ Й ТРЯБВАТ МАКСИМУМ 10 ДЕЙСТВАЩИ ДЖАМИИ! А АКО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ МАКСИМАЛНО ТОЧНИ И ОЩЕ ПО-РЕЦИПРОЧНИ,ПРИ НАЛИЧИЕ НА 5-6 ДЕЙСТВАЩИ БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ В ТУРЦИЯ БРОЯТ НА ДЕЙСТВАЩИТЕ ДЖАМИИ У НАС НЕ БИВА ДА НАДХВЪРЛЯ ЦИФРАТА 3 (ТРИ)! ПОНЕЖЕ ТУРЦИТЕ СА НАШЕСТВЕНИЦИ В НАШАТА ОДРИНСКА И ЦАРИГРАДСКА ТРАКИЯ: НЕ СМЕ НИЕ НАШЕСТВЕНИЦИ В ТЕХНИЯ РОДЕН СРЕДНОАЗИАТСКИ ТУРКЕСТАН!
цитирай
4. nikikm - Без коментари Щапаров,
17.09.2013 21:27
но с комплименти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19790836
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930