Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2013 19:31 - Трябва ли да се махнат “Червените боклуци” Ботев и Вапцаров от учебниците? http://alterinformation.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Трябва ли да се махнат “Червените боклуци” Ботев и Вапцаров от учебниците? Защо велики произведения на големи български поети бяха махнати тихомълком от учебниците, така както предишната власт махаше и забраняваше “неудобните” автори?

image

В “Демокрация за зрителите” Ноам Чомски констатира, че съвременната псевдо-демокрация и тоталитарния комунизъм имат обща същност, но похватите им се различават. “Това, което е за тоталитаризма пръчката, е пропагандата за демокрацията”, казва Чомски. Именно – пропагандата. “Демократично” ли е да се вадят творбите на Ботев и Вапцаров от учебниците, в които те описват своите възгледи, било то анархически или леви?

Разбирате какъв е проблемът, нали? От 23г. насам пребоядисани манафи, много от които с картончета от ДС или бивши-членове или апаратчици на БКП ни пробутват своята версия и разбирания за “демокрация”. Според тяхната “демокрация” не е позволено да имаш леви възгледи, ако ще да си националния-герой Ботев, или велик поет като Вапцаров, който също е дал живота си за своите идеи. Ако някой младеж цитира публицистиката на Ботев, без да спомене кой цитира, днес ще го охулят, че е “червен боклук”. Инфантилността започна още с лозунга “Кой не скача е червен”, което забранява каквато и да е форма на несъгласие с тогавашните месии като Петър Стоянов и Иван Костов. Тоест, ако например, не си съгласен с престъпната приватизация си “червен боклук”, ако не си съгласен държавата ти да участва във войните в Ирак и Афганистан си “червен боклук”. 

С програмата “За по-качествено образование” днешните политици и национални-предатели доказаха, че по нищо не се различават от комунистите на предишния режим. Така, както те махаха и забраняваха неудобни автори и творби, така сега и те го правят. Как така децата ще изучават публицистиката на Ботев, в която той говори за комунизъм и нарича “сяко правителство съзаклятие срещу Човечеството”? Та това противоречи на демокрацията (явно?) !

Точно публицистиката на Ботев и произведения на автори като Вапцаров и Смирненски, известни със своите леви възгледи бяха махнати. Явно това разбират под “по-качествено образование” нашите пребоядисани демократи – да цензурират, било то и велики автори и българи, защото възгледите, изречени в техните творби “не са качествени” за изучаване от днешното, учащо се, поколение! Та Ботев е написал “Символ верую на българската комуна”, в публицистиката му защитава комунистите и осмива монархията и тиранията на правителствата, говори за потисничеството над бедните. За демократите да допуснат тези негови творби в учебниците и да бъдат изучавани от младежи, които оформят своите възгледи за живота и политиката е просто недопустимо. Тук става дума за “ценностна подмяна” – финната методика на демократичната тирания, за да се справи с политическите опоненти и течения, които не й изнасят. 

Неграмотниците обаче не осъзнават, че Ботев не е предречил тоталитаризма в СССР или лагера Белене у нас. По това време левите идеи са били много актуални и са набирали голяма сила. Той говори за Парижката комуна. В неговото творчество по-скоро става дума за анархизъм, а не за марксизъм. Да забраняваш изучаването на “неудобни творби” си е чист тоталитаризъм. 

Програмите по различните предмети бяха качени тихомълком на сайта на МОН между 29 май и 16 юни 2013 г., но са дълбоко скрити. От началната страница на МОН трябва да се отиде в “Програми и проекти”, оттам – в ОП “Развитие на човешките ресурси 2007-2013″, след което да намери проект “За по-качествено образование”, където са качени предложенията. 

Ако се вслушаме в извадените от килерите “демократични” лозунги на българските пребоядисани “демократи” бихме заключили, че Ботев и Вапцаров са “червени боклуци”.

 Освен цялата публицистика на Ботев отпаднаха едни от най-великите му стихове: ”Майце си” и “Моята молитва”, „Към брата си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“,  „Хайдути“.

Всеки, който е чел публицистиката на Ботев е осъзнал неговите политически възгледи, като революционер и ляво-мислещ политически активист и патриот. Трябва ли да се “забрани” на Ботев и това омаловажава ли фактът, че е дал живота си за България? Ето какво пише, например, в “Смешен плач” във вестник “Дума на българските емигранти” от 1871г. :

Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! …; Християнството има своите мъченици, доде нарече роба “син божий, син человеческий”; има ги и революцията, за да “направи скитника гражданин”; има ги и ще ги има и социализмът, който “иска да направи човека повече от син божий и гражданин – не идеал, а същ човек, и от него да зависи градът, а не той от града”…; Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба…;

Очевидно тези твърдения на великия поет не могат да бъдат “допуснати” в днешния нов демократичен ред. Още по-недопустимо би било да се запознаят учениците със “Символ верую на Българската комуна”:

Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро. И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

Орязоха и други творби на велики български поети като Вапцаров. Махнаха най-известното стихотворение на Никола Вапцаров – “Вяра”. Махнаха и стихотворението “Борба”

Махнаха също и велики произведения на Смирненски, които отново “застрашават” от погрешни идеологически “подхлъзвания” на младежта (според “демократите”):

Във великото стихотворение “Братчетата на Гаврош” Смирненски говори за бедните дечица, които се редят пред бляскавите витрини на големия град. Каква “мръсна социалистическа” тематика, а?

Съдбата рано ги излъгала, живота сграбчил ги отвред и ето ги: стоят на ъгъла, с прихлупен до очи каскет.   Какво им даваш от разкоша си ти – толкоз щедър към едни, а към бездомните Гаврошовци жесток от ранни младини?

Да махаш творбите на световнопризнати поети като Ботев от българския учебник говори само за комплексарщината и страха да не рухнат устоите на псевдо-демокрацията, която ни построиха днес. Прощавайте, може да ме наречете “червен боклук”, но да “забраниш” на Ботев да има леви възгледи никак не е демократично и толерантно, а как само обичате да говорите за “толерантност”, когато става дума за цигани или педерасти…

Остава отговорност на съвестните родители да извадят от семейната библиотека творбите на тези автори и да запознаят своите деца с тях, защото българските власти и “образователната” система очевидно вижда заплаха в тях. А щом виждат заплаха в Ботев, то значи, за Бога, възпитавайте децата си с Ботев!





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821323
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930