Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2013 18:57 - Даниел Вълчев в афера за 17 млн. долара http://www.mignews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Даниел Вълчев в афера за 17 млн. долара Бившият вицепремиер участвал в източването на държавното дружество "Инко" image image      

Бившият вицепремиер и настоящ член на ръководството на партията на Меглена Кунева „България на гражданите” Даниел Вълчев е участвал в източването на държавното дружество „Инко”. Само за година от него изчезнали почти 17 млн. долара. Това разкри политологът Антон Тодоров пред Нова тв.

Той предостави и документи, доказващи аферата. Тодоров бе провокиран от самия Вълчев, който твърди в свое интервю, че „никой не е получил 17 милиона” от бившето външнотърговско дружество.Той не е прибрал всичките 17 милиона, тъй като по-голямата сума прибира Дилян Дорон, но същоима участие в източванетокатегоричен е политологът.

От документите, които той представи, се вижда, че фирмата “А и В консултинг”, в която участие има бившият образователен министър, е подписала договор с „Инко” за изработка на проектозакон за радиото и телевизията на стойност 50 хиляди лева. Каква е причината външнотърговско дружество, което се занимава с научно-техническа дейност, да има нужда от такъв закон и за какво е послужил той, остава мистерия.

Наред с това Вълчев като представляващ „А и В консултинг” е предоставял правноконсултантски услуги на „Инко” в периода 1992-1993 г., когато в дружеството от 17 млн. долара капитал са останали едва 500 хиляди. За 7 месеца Вълчев е получил 27 хил. лв. хонорари, при положение че във фирмата работи щатен юрист. За благодарност в края на този период Вълчев дори е командирован на рали шампионат в Германия на издръжка на „Инко”. Всички тези договори са посочени като пример по какъв начин е източвано дружеството, като тогавашният министър на търговията Валентин Карабашев ги е описал като „неизгодни” пред парламентарната комисия за борба с корупцията.

Най-голяма е мъглата обаче около договора за създаване на съвместно дружество между „Инко” и две частни фирми, между които и тази на Вълчев. Държавната фирмавлиза в новото дружество с 12 млн. лв.Другата фирма гарантира имот и право на строеж, а ексминистърът предоставя „вещно-правен анализ” за общото благо.

Според договора активите стават общи, което предизвиква одитора на „Инко” да опише тази сделка като „прикрита форма на кредитиране”.„Вълкът козината си мени, но нрава – не”, коментира случаят Антон Тодоров. Неговата теза е, че през целия преход Даниел Вълчев е участвал в няколко управления в различни политически конфигурации и навсякъде е бил обкръжен от хора, свързани с непрозрачно управление. „Моята теза е, че хора като него и Меглена Кунева не бива повече да бъдат допускани до властта, защото те вече са показали какво могат да причинят на държавата и какви интереси ги водят”, допълни Тодоров.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19841978
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930