Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2013 14:30 - ДОГАН ОТДАВНА Е ОКУПИРАЛ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА http://razuznavane.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 976 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

ДОГАН ОТДАВНА Е ОКУПИРАЛ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

image

ВСС по искане на Доган винаги е осигурявал на Пеевски участие на избори и запазване на магистратското му място.

Има един слух, който от години се коментира в магистратските среди – няма назначение по върховете на съдебната система, което да не минава без одобрението на ДПС.

Мит или реалност, трудно е да се разбере, но е факт, че ДПС е с много силни позиции в българската съдебна система. Това беше потвърдено и при последното решение на ВСС за възстановяване на депутатските права на Пеевски.

А какво говори това, че Висшия съдебен съвет удовлетвори без какъвто и да е  дебат молбата на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски да бъде възстановен като следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

ВСС взе абсурдното решение,  с което му даде възможност да се кандидатира отново за депутат, но остави вратичка Пеевски пак да бъде следовател след четири години.

imageМнозинство в съвета -17 гласа за, трима въздържали се и един против, прие формулираното от председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров, че Пеевски напуска длъжностна следовател, но не подава оставка като такъв.

Предишни членове на ВСС, както и други авторитетни юристи коментират, че такова решение е “правен абсурд”!

“Не може да напуснеш длъжността и да останеш в системата ей така, колкото да ти се пази мястото”.

Отново проличава силата на Доган, който преследваше определена цел чрез протежето си Пеевски. Той трябваше да има непрекъснат стаж като магистрат, депутат или член на кабинета. В противен случай не ставаше за шеф на ДАНС, колкото и да нагласяват законите!

Пеевски се е връщал веднаж за 7 месеца, а друг път за дни в следствието, но мястото му винаги е било пазено от ВСС.

Истината е, че през последното десетилетие партията на почетния лидер Ахмед Доган е играла ключова роля в много от назначенията в системата на българското правораздаване.

Първото по-значително навлизане на ДПС в системата се случи по времето на управлението на НДСВ, когато Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски подмениха състава на висшия кадрови орган на съда и прокуратурата – ВСС.

Въпреки че официално на ДПС се паднаха три от единадесетте места в парламентарната квота на съвета, повече от половината от назначените от Народното събрание бяха одобрени от партията на Доган.

imageСред тях се открояваше дългогодишният следовател по линия на ДС Ангел Александров – човекът, водил разследването срещу Ахмед Доган преди 1989 г., но станал впоследствие негов близък приятел. Преди да влезе във ВСС, Ангел Александров ръководи сектора “Банкови и кредитни престъпления” в националното следствие. Именно ръководеният от него отдел формулира обвиненията по делата за източването на банките през 90-те по начин, който предопределя последвалия им провал в съда.

По ирония на съдбата, след като беше свален като директор на нациоталното следствие, днес Александров отново ръководи икономическия отдел на следствието.

Малко след като влиза във ВСС, Александров е избран и за ръководител на Националната следствена служба. Именно Александров е човекът, който урежда днешния депутат от ДПС Делян Пеевски за разследващ магистрат в Столичната следствена служба, въпреки че Пеевски не притежава необходимия стаж.

Вторият “представител” на ДПС във ВСС от 2003 г. е тогавашният софийски военноокръжен прокурор Николай Ганчев. Днес покойник, той стана известен с репликата към русенския сикаджия Мацола – “Оферирай!”.

Интересна, но забравена подробност е, че буквално в последния момент Ганчев заменя друг фаворит на ДПС – днешния зам.-председател на Софийския апелативен съд и ръководител на търговското отделение Стефан Гроздев.

Партията на Доган наложи адвокатката Анита Михайлова, чието име нашумя покрай общия имот на морето, който тя придобива със зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска и близкия до нея адвокат Румен Еленски.

Въпреки че официално не застава зад кандидатурите им, с гласовете на партията на Доган тогава във ВСС влизат “емблематични” юристи като декана на Правноисторическия факултет в Югозападния университет проф. Александър Воденичаров и съдията от Върховния административен съд Панайот Генков, чието име придоби популярност покрай скандала с имотите в Приморско.

image

Именно гласовете на членовете на ВСС от квотата на ДПС направиха възможно прокарването на кадровата политика, наложена от тогавашния главен прокурор Никола Филчев, както и редицата скандални назначения в нарушение на заложения в закона конкурсен принцип.

През 2006 г. ВСС избира Николай Кокинов за градски прокурор на София, а той от своя страна включи в екипа си като зам. градски прокурор близкия до Цветан Василев и Делян Пеевски обвинител Роман Василев, който вече седма година отговаря за финансово-данъчните престъпления и за борбата с корупцията по високите етажи на властта.

imageТази година, малко преди да бъде отстранен от поста, Кокинов назначи с мълчаливото съгласие на главния прокурор Сотир Цацаров Петьо Петров, известен като “Пепи еврото”  за шеф на столичното следствие, който също е близък до кръга на Цветан Василев и Делян Пеевски.

В следващия състав на съвета, конституиран при тройната коалиция в края на 2007 г., ДПС отново успя да издейства трима членове в кадровия орган. Сред тях беше следователят от НСлС Стефан Петров – семеен приятел на самоубилия се административен секретар на централата на ДПС Ахмед Емин.

Съпругата на Петров – Милена, е била шеф на кабинета на земеделския министър Нихат Кабил, по времето на тройната коалиция.

Другите представители на ДПС в предишния състав на съвета бяха столичният адвокат Георги Гатев и скандалният сливенски съдия Иван Димов (уволнен впоследствие заради контактите си с нарочения за лобист на системата Красимир Георгиев, известен още като Красьо Черничкия).

imageПри избора на ВСС в парламента се коментираше, че Димов е влязъл като резерва, а първоначалната идея на ДПС е на негово място да номинират апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов, но след острата реакция на БСП кандидатурата му е оттеглена.

Стефан Петров седеше в основата на някои от скандалните назначения на предишния състав на ВСС – изборите на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд и на Георги Колев за председател на Върховния административен съд.

След уволнението на Иван Димов в края на 2009 г. мястото му беше заето от бившия градски прокурор на София Нестор Несторов, около когото имаше не един или два скандала през годините.

В сега действащия съвет ДПС официално има двама свои “представители”. Единият от тях е благоевградският адвокат и бивш член на Инспектората към ВСС Васил Петров, който е известен като “тъста”. От дъщеря му Делян Пеевски има дете.

imageВпоследствие Васил Петров ще стане председател на ключовата комисия по дисциплинарните производства в съвета.

Другият е апелативната прокурорка Магдалена Лазарова, която без особен успех пледира на втора инстанция по делото САПАРД.

Един месец по-късно – в края на октомври, именно депутатите на ДПС помогнаха на ГЕРБ при скандалния избор на Венета Марковска за член на Конституционния съд.

При дебата за възстановяването на Делян Пеевски в следствието след оставката на кабинета “Борисов”, както и при заседанието по последвалото му освобождаване се видя, че Пеевски има повече от двама яростни почитатели във ВСС, като един от тях беше председателят на етичната комисия на съвета Ясен Тодоров, който се опита да формулира решение, според което Пеевски напуска следствието, но не подава оставка от съдебната система.

Пряко или задкулисно, ДПС е успявало да изтъргува подкрепата си за издигнатите кандидатури така, че в крайна сметка да бъдат наложени юристи, които ще се ползват с доверието на партията.

И така явните и прикрити креатури на ДПС са внедрени на различни нива в съда, прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС).

Източник: Капитал





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19825799
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930