Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 00:47 - Проблеми в млечните продукти Автор: evredika333
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 3453 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Проблеми в млечните продукти     Сирене-менте!   Вместо мляко, ядем опасното палмово масло. Коварната боя „Судан” украсява маргарина image

Снимка: bg.wikipedia.org

Ако някой от млечните продукти може да се приеме за основен на трапезата ни, това е бялото саламурено сирене. Българинът е свикнал да хапва от него сутрин в попарата, на обяд с другите гозби и задължително вечер. На второ място в менюто му е кашкавалът.

По правило мандрите трябва да правят сиренето и кашкавала единствено от мляко. Тъкмо затова ги наричаме и млечни продукти. Но така ли е  наистина?

Не. През последните години в България стана модерно /и много изгодно на мандраджиите!/ да влагат в млечните продукти големи количества растителни мазнини. Обяснимо е –  крайната продукция им излиза почти 3 пъти по-евтина. Горките купувачи дори не подозират какво сирене или кашкавал купуват от магазините. При това на солени цени, както се полага за храна, изработена от чисто краве или овче мляко. В интерес на истината предлаганите в супермаркетите продукти са лъскави и апетитни. А и върху цветните им етикети нагло е написано, че са изработени от качествено мляко. Често не липсват и расови крави, които щастливо хрупат свежа трева на фона на заснежени планински върхове.

Идилия, която обаче е пълна измама. Защото почти всички наши сирена, кашкавали и кисели млека, въпреки етикетите си, нямат нищо общо с млякото. Те са натъпкани с вредни растителни масла и вода, казват експерти. Според тях те трябва да имат етикети, на които подобно на цигарите, да бъде написано „Вредно за вашето здраве!”.

От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че в родните магазини само през миналата година са продадени повече от 30 000 тона млечни продукти-ментета. За производството им са внесени евтини палмови масла от Индонезия, Сингапур, Малайзия и Египет.

Още: според медици именно заради подобна некачествена храна България е на първо място в ЕС по смъртност от сърдечно – съдови заблявания.

Внимание, в много от 75-те български предприятия, които ползват растителни мазнини, работят опитни алхимици. Техните технолози се надпреварват кой да измисли рецепти за сирена с възможно най-малко съдържание на скъпото истинско мляко. Наши производители неотдавна изфабрикуваха едно сирене, което нарекоха „трепач” или „скорозрейка”. Най-честата измама при него е, че те използват почти 50% по-малко сурово мляко, отколкото се полага при подобно производство. Така вместо от 7 литра, те го правят от 3-4 литра. Хватката  е да  извършат пастьоризацията му при високата температура 82-85 градуса, а не при нормалната 72 градуса. И те са овладели това изкуство до съвършенство. Слагат в сиренето и малко лимонтозу, за да се усвоят всички белтъци. Така се получава нещо средно между сирене и извара. Но по външен вид то си е съвсем истинско.

В споменатото менте водата е 60-63%, докато в класическото българско саламурено сирене тя трябва да е не повече от 54%. Само че „трепача” може да се продава още на третия ден и печалбата от него влиза бързо в джоба на производителя. Докато нормалното краве сирене зрее поне 30-45 дни преди да излезе на пазара.

Нека не забравяме, че инспектори на агенцията по храните хванаха наше предприятие, което за да зрее по-бързо  неговия „трепач” му слагат и нистатин – един от най-слабо действащите антибиотици. Само че той силно потиска флората в организма ни.

Масово се предлага в магазините и сирене „смес” с повече от 50% сухо мляко. А пък сирене от .нар. „мръсна суровина”  когато престои по-дълго започва да мирише на мастна киселина и добива дразнещ вкус. Често то е горчиво и е опасно за здравето. Да не говорим за айряна. Изпълнителният директор на „Лактима” Велизар Бояджиев съобщи, че след дълги перипетии е осъдил 2 фирми от Пловдив и 1 от Шумен, защото изкупуват от магазините старо и негодно кисело мляко за жълти стотинки. Слагат му консервант и го продават на потребителите като, обърнете внимание, „пресен айрян”. И така:

Що за чудо е палмовото масло?

То се произвежда от плода  и семето на палмовото дърво Elaeis guineensis. Много евтино е и се използва за храна, по този показател е на второ място след соевото масло. Влиза в състава на всички маргарини. Но е доказано, че палмовото масло е вредно за  здравето. Експерти на РИОКОЗ в Русе обясняват защо:

- Увеличава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявния, заради високото съдържание на наситени мастни киселини.

- Води до рак  и защото се доставя нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества.

- Ако е внесено от някои африкански страни, съдържа опасния оцветител „Судан”. Той се влага в маслото за имитация на високо съдържание на картеноид, т.е. апетитен цвят на истинско млечно масло. Повече от цинично е, че „Судан” всъщност представлява едно евтино багрило, използвано масово в кожарската и пластмасовата индустрия.

Още през 2004 г. Европейската комисия реши незабавно да се спре вносът на палмово масло в общността. Всяка пратка от храни, която влиза на територията на ЕС, вече се придружава с протокол, гарантиращ, че не  съдържа и грам от оцветителя „Судан”.

В нашата лаборатория „Химически замърсители и добавки към храните” при Националния център за опазване на общественото здраве и в някои лаборатории към РИОКОЗ също се правят подобни изследвания. Но ние сме на светлинни години назад от европейските изисквания за чисти млечни продукти. И докато другите страни отдавна изхвърлиха палмовото масло от мандрите си, българският народ се нагълта и продължава да гълта вредни токсини.

По тази причина от в България влезе в сила забрана млечни продукти с растителни мазнини да се продават като сирене или кашкавал. Те трябва да са отделени от истинските и върху етикетите им задължително да пише ИМИТАЦИЯ. Глобата за неспазване на това изискване е от 20 000 до 120 000 лева.

Отпорът от страна на мандраджиите обаче е колосален. Млечният бранш подготви куп жалби срещу наредбата за растителните продукти. Нормално е – задава се краят на лесните пари за сметка на здравето на българите. Имитиращият бизнес – с използване на добавки на растителни мазнини в млечните продукти,  върти няколко милиарда лева и има голямо лоби в България, каза Димитър Зоров, председател на Асоцияцията на млекопреработвателите у нас. Той напомни, че производителите, които влагат чисти продукти, страдат от нелоялната конкуренция.

Но връщане назад очевидно няма. Драконовският контрол над млечните произведения зaпочна.

hranaizdrave.eu




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. truthful - Тези, които са над 35 годишни добре ...
30.01.2014 11:03
Тези, които са над 35 годишни добре помнят що е било сиренето по време на соца и добре виждат какво е "сиренето" през прехвалената демокрация. На все още неразбралите, че ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ МИСЛИ ИЗОБЩО ЗА ТЯХ ще кажа, че сиренето се наричаше бяло, но в действителност неговия цвят не беще чисто бял както сега с ОЦВЕТИТЕЛ, а беше светла слонова кост и когато отрежеш един резен от него ТОЙ ОСТАВАШЕ КАТО ЗАЛЕПЕН към ножа, а не се разпадаше!!!!!
Кравето сирене тогава бе 2,3 лв, а овчето 3,6 лв а качеството му в цяла България и вкуса му бяха почти еднакви, защото производството му беше ДЪРЖАВНО и се контролираше. В него имаше мляко, мая и сол.
През ДЕМОКРАЦИЯТА нещата са други - държава НЯМА, има само алчни частни собственици тръгнали на луда печалба. Няма кой да ги спре с глоби, защото не им пука. Трябва си затвор, защото този, който слага отровни и канцерогенни продукти в стоката си се НАРИЧА МАСОВ УБИЕЦ И ПРОВЕЖДА ГЕНОЦИД, който се допуска пък от властите на демокрацията.
И така вече сиренето се прави от малко мляко, малко сухо мляко, растително масло, оцветител за да е БЯЛО СИРЕНЕ, много сол да не му се усеща вкуса, вода, калциев сулфат(или гипс) за втвърдяване и какво ли не. Асоциацията на потребителите разкри през 2009 г. че 70 на сто от фирмите правят фалшиво сирене, било имало БДС, НО ТОЙ НЕ БИЛ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!!!!
Тогава излиза, че ДЪРЖАВАТА допуска УМИШЛЕНО това производство, в което има отровни съставки и ЧЕ ТЯ Е СЪУЧАСТНИК В ГЕНОЦИДА! За какво тогава имаме
Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), Агенция по храните и др.?
А къде сме ние потребителите на тези отровни продукти? Защо ги купуваме? Защо се съгласяваме с това положение?
цитирай
2. nikikm - По-точно
30.01.2014 16:40
от това,което си написал не може да се каже:"Тогава излиза, че ДЪРЖАВАТА допуска УМИШЛЕНО това производство, в което има отровни съставки и ЧЕ ТЯ Е СЪУЧАСТНИК В ГЕНОЦИДА!"
Колкото до службите,те са част от държавния апарат,който по презумпция би трябвало да се грижи за здравето и живота на суверена си!Безумие някакво,но търпим!А и огромната част от народа не знае нищо и не се интересува!
цитирай
3. truthful - Първо е променена бактерията за ...
30.01.2014 23:19
Първо е променена бактерията за закваска на млякото, респектинво и щамовете за производство на сирене - един от тях е Streptococcus thermofillus, който ЗАПАЗВАЛ продукта така по-дълго виждате ли, щото нали ЕС искал!!! Т.е. няма ги ония стари бактерии от соца, които младите не знаят какво хубаво българско мляко и сирене правеха, и че с него са отраснали бащите и майките им. Тогава през соца можеше да се прави мляко и сирене без допълнителна химия, НО ПРЕЗ ДЕМОКРАЦИЯТА КАКВО? - естествено ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ, РАЗБИРА СЕ! Скоро време ЕС ще забрани да си произвеждаме домати и чушки в задния двор, както стана в САЩ през 2013 г.
Последният БДС 15:2010 допуска в млякото още лимонтузу, млечна киселина, и калциев хлорид. Но освен тях има и други, както има и ИМИТИРАЩИ ПРОДУКТИ. И народа го яде тоя евтин боклук, но и в скъпите сирене и кашкавал мога да ти кажа, че нещата са ментеляви от всякъде.
Т.е. държавата Е СМЕНИЛА БДС И БАКТЕРИЯТА ПОД ДИКТАТА НА ЕС И допуска още извънредни съставки в сирената, не контролира процеса на зреене който е 45 дни за сирене и 60 дни за кашкавал, а глобите не стряскат никого. Тогава какво излиза - не е ли, че държавата е съучастник в геноцида? А къде остава Конституцията(за какво ли я имаме!?) с членовете си от 4 до 30 ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19854709
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930