Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2014 21:26 - За антидържавна дейност няма наказание http://www.desant.net/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1397 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За антидържавна дейност няма наказание Автор : Анна Александрова   За справедливи присъди срещу антибългарската дейност на имамите се изправиха още преди две години патриотите от „Национален фронт за спасение на България“ Вместо очакваните тежки присъди, магистратите в Пазарджик погалиха подсъдимите с перце   Оказва се, че в България е повече от безопасно (но не и безобидно) занимание да се членува в незаконна организация, да се проповядва антидемократична идеология, да се насажда омраза на религиозна основа и дори да се подкопават устоите на държавата.
Ако си с чисто съдебно минало – оставаш и с чисто съдебно настояще. И доколкото налице има прецедент – може би ти се гарантира и чисто съдебно бъдеще.

Ако си религиозен водач, насаждал омраза и проповядвал насилие – оставаш все същия (глобен) религиозен водач.
А можеш да се пробваш да създадеш и партия. Не че вече не е правено.
Целият този преамбюл всъщност замества едното изречение, с което може да се каже всичко за процеса срещу 13-те имами и съпругата на единия от тях, започнал в Пазарджик през вече далечния септември 2012 година.
Много шум за нищо!

Или: Напънала се планината и родила мишка...
И двете констатации се отнасят за родната съдебна система, която от началото на членството ни в Европейския съюз е под непрекъснат мониторинг и сякаш е абонирана за тежките критики на Брюксел.

Съдебната новина на седмицата звучи така: Прокуратурата в Пазарджик поиска една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби за 13-те подсъдими, обвинени в незаконно проповядване на радикален ислям.
Между другото, щението на държавното обвинение съдия Ивета Парпулова да наложи именно тези присъди и наказания беше предшествано от 4-часова обвинителна пледоария. По време на която прокурор Недялка Попова демонстрира толкова много хъс, убеденост в доказателствата и умения да се свързват обвинения, факти и събития, че присъстващите в залата очакваха да чуят искане за наистина тежки присъди.

Тежки, тежки – колко да са тежки? Ами колкото предполагат трите члена в Наказателния кодекс – 108-и, 109-и и 164-ти, по които са обвинени имамите.
Нека припомним, че чл. 108 ал.1 касае проповядване на антидемократична идеология, изразяващо се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

Обвиненията по чл. 109 ал.1/2 касаят ръководенето или членуването в нерегистрираната по законоустановения ред в България организация "Ал Уакф ал ислями". Тя е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик. Ръководена е от обвиняемия Саид Мутлу. Членове в нея са останалите обвиняеми. Групата си е поставила за цел извършване престъпления по Глава І-ва от НК, т.е. проповядване на антидемократична идеология.

Обвиненията по чл. 164 ал.1 пр.1 от НК са за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово. Изразява се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.

Поименно – поне за протокола
Прокурор Недялка Попова поиска ефективна присъда за имама на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед не за друго, а защото Ахмед Ахмед има и предишна условна присъда по член чл. 108 и чл. 162 от Наказателния кодекс – 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Изпитателният срок на имама, проповядващ в джамията в циганската махала на Пазарджик, изтича през 2009 година, а сегашното му обвинение включва периода от 2007 до 2011 година.

Това е аргументът, с който прокурор Попова поиска освен (евентуалната си) нова присъда Ахмед Ахмед да излежи и предишната си присъда, тъй като сегашното му престъпление влиза в изпитателния срок.
За имамите Саид Мутлу и Абдулах Салих прокуратурата поиска условни присъди, въпреки че те са обвинени в ръководене и участие в нерегистрирана по законно установения ред организация „Ал Уакф ал Ислями”.

За останалите 10 подсъдими, които са неосъждани – да бъдат признати за виновни, но освободени от наказателна отговорност по чл. 78 А от НК и да им бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лева, като прокуратурата поиска санкцията да е с максимален размер.
Пред съда прокурор Недялка Попова заяви, че поддържа обвиненията на всички 13 подсъдими по чл. 109 и 108 от Наказателния кодекс. Що се касае до обвиненията  по чл. 164, представителят на държавното обвинение посочи, че ги поддържа само по отношение на Ахмед Ахмед и ги оттегля спрямо останалите подсъдими.

Извадки от една 4-часова реч
Според пледоарията на прокурор Попова съдебното следствие е доказало, че подсъдимите са разпространявали антидемократична идеология и са членували в организацията  „Ал Уакф ал Ислями”. Според прокуратурата, обвиняемите са застрашили националната сигурност, тъй като са проповядвали срещу правата на граждани и са използвали религиозните убеждения на своите последователи за политически цели.

Освен това подсъдимите имами са предприели действия за изграждане на структура, която е нелегална за България. Имали са редица пътувания извън страната за участие в семинари, на които са получавали инструкции за действията си, литература и помощни материали.
Обвинението се поддържа от показанията на 9 свидетели, включително трима тайни свидетели, проникнали сред обвиняемите като агенти. 

Под прикритие.
Този сериал наистина заслужава внимание. Но не телевизионния, а съдебният. Защото започва през 2010 година и продължава и до днес.
Както вече споменахме, делото срещу имамите за проповядване на радикален ислям започна през септември 2012 година. Но има и предистория.
През 2010 г. Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), ръководена тогава от Цветлин Йовчев, реализира мащабна операция по данни за проповядване на радикален ислям.

Това даде основания на повечето от подсъдимите да твърдят по време на процеса, че са жертви на активно мероприятие на специалните служби. Както и че се нарушават техните права на духовни лица, а самият процес се превръща в средство за насаждане на верска и етническа нетърпимост.
В крайна сметка нито един от 13-те подсъдими не се призна за виновен по нито едно от обвиненията. И освен това всички те твърдят, че са действали съобразно указанията на Главното мюфтийство и не са нарушавали нито българските закони, нито повелите на Корана.

Дванадесет от обвинението в противодържавна дейност със сигурност няма да влязат в затвора.
Логично е да се предположи, че ще продължат да вършат това, с което са се занимавали през последните години. И което е тяхна професия.
Страшно ще е обаче, ако се окаже, че именно антидържавната дейност е тяхната основна професия, а религията е само параван, както и своебразна индулгенция.
Прочее – думата има съдът!
Ключови думи: подсъдимите имами, магистратите в Пазарджик, Главното мюфтийство, Националния фронт
  image   Галерия image Съдия по делото е шефката на окръжния съд в Пазарджик Ивета Парпулова image Подсъдимите се поздравяват за лекото отърваване




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. aboychev - КОГАТО ВЯРАТА Е ЖЕРТВА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ -
02.02.2014 07:28
ТРИ ЕДНАКВИ ЛОЗУНГА:
ДОЛУ ПРОТУРСКИЯ ИСЛЯМИЗЪМ - ДОЛУ МЮСЮЛМАНИТЕ
ДОЛУ ПРОРУСКИЯ ПАНСЛАВИЗЪМ - ДОЛУ ХРИСТИЯНИТЕ
ДОЛУ ПРОЗАПАДНИЯ ЕВРОПЕИЗЪМ - ДОЛУ КАТОЛИЦИТЕ
ТОВА НИ ПРЕДЛАГАТ АТЕИСТ КОМУНИСТИТЕ
цитирай
2. nikikm - Доста
04.02.2014 23:19
противоречиво,Бойчев!Иначе е вярно,че комунистите са атеисти.както е вярно,че техните "родители" подкрепят Исляма срещу Християнството! Вярно е,че католицизма е еврейско Християнство или поне силно повлияно! Вярно е също и това,че апологетът на ционизма Зб.Бжежински заявява,че след падането на СССР,пръв и основен враг на запада,остава ПРАВОСЛАВИЕТО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19783906
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930