Всички тежки болести, които измъчват хората, се причиняват и от трансмазнини. Това обясни експертът по хранете д-р Людмила Емилова в предаването "Преди обед" по bTV по повод дебата да бъдат ли забранени хидрогенираните и трансмазнините. Темата беше повдигната в САЩ, а у нас, както съобщи БЛИЦ, еколози предложиха забрана на маргарина, където се съдържат най-много такива вредни мазнини.
Д-р Емилова се обяви и против рекламите на маргарини, които шумят, че съдържат полезните омега 3 и 6 мастни киселини. "Много лошо с много малко полезни какво прави?", попита тя.
По думите й, ефектът от хидрогенираните мазнини не се усеща веднага, но те се натрупват през годините и водят до бавна и сигурна смърт. Те са сред основните причинители на инфаркт и инсулт.
"Това се натрупва и най-опасно е когато си намажеш филия с маргарин и след това пиеш нещо топло. Това дава възможност да се разтвори в стомаха и да отиде в кръвоносната система. Натрупва се по артериите", обясни тя и посочи, че това води до инфаркт инсулт.
Освен това, трансмазнините причиняват постоянно тлеещо възпаление в организма – сигурна предпоставка за ракови образувания. Те предизвикват и хиперинсулизъм, което уврежда панкреаса и води до диабет. Експертът заяви, че вече много деца страдат от диабет тип 2, който е характерен за възрастните. Тези храни влияят и на поведението на децата, тъй като пречат на нормалното кръвоснабдяване на мозъка и водят до агресия или депресия.
"Правят се реклами на абсолютно вредни храни", заяви тя и препоръча хората сами да си приготвят храната и да не се доверяват на супермаркетите.
Георги Балджиев от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пък посочи в кои храни се влагат най-много трансмазнини – бисквити, вафли, готови тестени изделия и най-вече маргарин. "Опасността човек да прекали си консумацията на тези мазнини е голяма", каза той. "Няма безопасно количество на трансмазнини. Количеството, което трябва да се поглъща, е 0", препоръча той.
Балджиев обясни, че БАБХ не работи по формирането на политики. Политиките се формират от изпълнителната власт и ЕК. Пълната забрана на трансмазнините, обаче, ще наруши основна привилегия в ЕС – свободното движение на стоки, и вероятно това ще попречи това да се случи.
В САЩ се води много добра статистика на заболяванията и факторите, които им влияят. У нас подобна база данни няма. "В България не се знае каква е консумацията", каза Балджиев.
Той обясни и как да се разбере дали продукт с растителни мазнини съдържа трансмазнини. Ако продуктът е течен, по-вероятно е да няма. Ако е твърд, обаче, почти сигурно е, че съдържа вредната съставка.
"Дори производителите вече доста съвестно изписват "хидрогенизирано растително масло", каза той. Един от начините за прикриване на съдържанието на такъв продукт е изписването на етикета "частично хидрогенизирано растително масло". Това е заблуда, тъй като по принцип тези мазнини са частично хидрогенизирани. Ако бяха напълно хидрогенизирани, те щяха да са наситени и нямаше да са вредни.
Ако тези мазнини се натрупат в мастната тъкан, те си остават там, но не вредят на човека. Ако, обаче, станат съставна част от клетките и тъканите, тогава се изменя и функцията на органите. Общо взето, ако човек е консумирал такива мазнини, няма как да ги изкара от тялото си. Единственото, което може да направи, е да спре да ги консумира и натрупва. /БЛИЦ2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata