Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2014 20:15 - Фашизъм в действие!/Н.М./ ПРИНУДИТЕЛНА ДИСТАНЦИОННА БЛОКИРОВКА НА КОЛИТЕ В ЕС, ОТ 2016 г.? Андрей Федяшин, Автор: kolevm38 Автор: grigorsimov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРИНУДИТЕЛНА ДИСТАНЦИОННА БЛОКИРОВКА НА КОЛИТЕ В ЕС, ОТ 2016 г.?
 
Както се предполага, от 2016 година всички серийни коли в 28-те страни на Голяма Европа ще бъдат оборудвани със специални радиоуправляеми електронни блокировки.

С тяхна помощ полицията от централен пулт ще блокира всяка кола, чиито пътници, според нея, се окажат подозрителни. За секретните разработки съобщи европейската правозащитна организация Statewatch.

image

Фотo: Flickr.com/freefotouk/cc-by-nc



Ако всички тези тайни планове не станаха известни на фона на скандала с „досието на Сноудън” и Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, то никакво особено възмущение около тях може би нямаше да има. Еврокомисията увери гражданите, че това само е мярка, която ще помогне да бъдат задържани крадци на коли, възможно престъпник, или дори шофьор, който превишава скоростта. САЩ се оправдаваха също по подобен начин: следенето се провежда само против заподозрени в тероризъм и единствено за благото на гражданите. Но се оказа, че АНС фиксира около 5 млрд. данни за местоположението на мобилни телефони на ден. Не е ли това твърде много за „заподозрени в тероризъм”!

За да не стигне Брюксел толкова далеч, колкото се оказа Америка, сега европейците искат от ръководството на ЕС да обясни, какво именно, и за кого се поготвят тези мерки, и какви законодателни бариери трябва да бъдат приети против произвола на специалните служби.

Идеята за тази нова мярка се родила в недрата на Постоянния комитет за сътрудничество в областта на оперативния контрол за вътрешна сигурност (EU"s Standing Committee on Operational Cooperation on Internal Security), или съкратено COSI. Това е общоевропейски координатор за оперативна работа на специалните служби и полицията. Той бил създаден в 2010 година и почти веднага разработи програма „Европейска мрежа на технологии за подкрепа на правозащитната дейност” или European Network of Law Enforcement Technologies - ENLETS. За разработването, изпитанията и внедряване на новите устройства били определени 6 години. Така че примерно от 2016 година те могат да бъдат задействани. В 2012 година ENLETS получила за програмата половин милиард евро.

Сега европарламентаристите поискали да бъдат публикувани всички аспекти на секретната програма и за нея да бъде обявено в Страсбург.

Най-големият проблем с последното полицейско нововъведение в ЕС е в това, че неговите възможности са много по-широки от обявените. Устройствата могат не само да блокират колите. Те могат да определят тяхното местоположение, данните за собственика, адресът, посоката на движение, количеството бензин, да подслушват разговорите в колите и да знаят кой, откъде и с кого пътува. С една дума, съблазънта за специалните служби „допълнително да шпионират” се получава много голяма.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696474
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031