Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2014 20:29 - САЩ злоупотребяват със споразумението за използване на военни бази във Великобритания Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове:
0



САЩ злоупотребяват със споразумението за използване на военни бази във Великобритания

imageАмериканските военни бази на територията на Великобритания ще се превърнат в акцент за властта – Вашингтон е обвиняван в използването на базите за излитане на безпилотни самолети и шпионаж. Високопоставени британски политици изискват от правителството да извърши щателна проверка по настоящите споразумения между Великобритания и САЩ в сферата на разузнаването.

Американците пристигат във Великобритания по време на Втората световна война, остават на Острова до края на студената война, а днес във Великобритания работят около 10 хиляди войници в десетки различни военни обекти. Както правят американците във Великобритания сега?

imageСпоред данни, една от военните бази на САЩ във Великобритания има отношение към прихващането на телефонните разговори на канцлера на Германия Ангела Меркел. Три високопоставени члена на палатата на лордовете от три основни британски партии изискаха по-голяма прозрачност по отношение на военните бази на САЩ. Те искат да знаят следното: какво именно правят американските военни във Великобритания.

Според думите на един от авторите на инициативата – членът на партията на Либералните демократи баронеса Сюзън Милер, между САЩ и Великобритания има особени отношения. Но програмата за глобално наблюдения на Агенцията за национална сигурност на САЩ, според британците, е излязла напълно от рамките на позволеното в областта на безопасността.

image„Говорим за базата Менвит-Хил. Жителите на Йоркшир добре я познават: огромни съоръжения, приличащи на топки за голф – там работят хиляди служители. Мащабът на случващото се подсказва, че задачите на тази бази излизат от рамките на противоракетната отбрана“, – отбеляза Милер.

„Последните няколко десетилетия парламентаристите се опитваха да задават въпроси, но с тях отказваха да разговарят или отговаряха не особено вежливо. Като че ли нашите министри не знаят какво се случва там, което само по себе си е ужасно, или те знаят всичко и то напълно ги устройва. Но при всички случаи, струва ми се, вече е необходимо да се доберем до по-голяма отчетност пред британския парламент по отношение на американските бази. Трябва да предприемем напълно съзнателни стъпки, а не просто да гадаем какво се случва там. В противен случай се получава, че Големият брат ни диша във врата и следи всяка наша кихавица“, – продължават британката.

imageПредложените за разглеждане поправки в закона за отбраната преминават през обсъждане. Случващото се доказва, че в британското правителство съществува становище, че щом американските бази са разположени на територията на Великобритания, то те трябва да спазват британските закони.

image

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19842082
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930