Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2014 17:01 - Кремъл вече открито говори за разделянето на Украйна http://www.mediapool.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2267 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кремъл вече открито говори за разделянето на Украйна 08:48 | 07.02.2014 | 2721 прочитания Размер на текста image image
image

Властта в Украйна прави грешка, като отлага силовото решение на кризата в страната, а ако Майданът не се разотиде сам, силовото потушаване на протеста ще бъде неизбежно. Такова мнение изразява съветникът на руския президент Сергей Глазев в интервю за московския вестник "Комерсант".

Глазев, в чиито задължения според вестника влизат въпросите на "сближаването между Украйна и Русия", в необичайно остър тон поставя на практика въпроса за разделяне на Украйна, като се застъпва за идеята за "дълбока федерализация и сближаване на югоизточната част на страната" с водения от Москва Митническия съюз.

Той освен това обвинява САЩ в намеса във вътрешните работи на Украйна и финансиране на протестите. Глазев обявява, че Русия ще предприеме ответни действия, но не посочва какви.

"По наши данни американски източници харчат по 20 милиона долара седмично за финансиране, включително за въоръжение, на опозицията и метежници. Има информация, че на територията на американското посолство преминават инструктаж бойци, че ги въоръжават. Разбира се, това е недопустимо и с това трябва да се приключи", казва Глазев.

Според него американският посланик Джефри Паят се опитва да представя ”престъпление като тържество на демокрацията, а масовите противозаконни действия да прикрива зад сентенции за правата на човека”.

”Но най-любопитното е, че посланикът уверено заяви, че Украйна ще подпише споразумение за асоцииране с ЕС, сякаш той, а не ръководството на Украйна решава този въпрос. А то вече реши да не подписва това противоестествено споразумение, защото този документ е път към катастрофа", продължава съветникът на Путин. Според него в Киев се извършва опит за държавен преврат и силово сваляне на властта с превземане на сгради и опити за щурмуване на президентството.

”Не само украинското, но и международното право характеризира това като опит за преврат, а шизофреничната ситуация се състои в това, че по някаква причина всички се страхуват да нарекат нещата с истинските им имена”, твърди Глазев.

За шизофренията на Украйна

"Западът нарича "активисти" хора, които са терористи и пучисти, опитва се да ги представи като мирни демонстранти, макар да виждат как те нападат милицията, заливат я с коктейли молотов, готвят напалм, въоръжават се. Всеки ден има открити призиви за сваляне на властта, а тя не изпълнява задълженията си по защита на държавността, разговаря с превратаджии като със законопослушни граждани", обяснява Глазев.

Съветникът смята, че "шизофреничната ситуация" и нежеланието на двете страни да се договорят, докато не настъпи катастрофа, се дължи отчасти на това, че властта се бои, че Западът и преди всичко САЩ ще вкарат семейството на президента Виктор Янукович и олигарси в черен списък с блокиране на активи и сметки и конфискуване на имуществото им.

"Нещо повече, те дори го заплашиха (с международния трибунал в Хага). Властите треперят за милиардите си и се опитват да издържат без нищо да губят, което само влошава заболяването", казва съветникът на руския президент.

В отговор на въпрос как се лекува такава "шизофрения", Глазев предлага три стъпки. Първо иска протестите да се наричат опит за преврат, после Западът да прекрати шантажа на властта и после да се приеме предложението на Москва за създаване на тристранна система за консултации ”Украйна-Русия-ЕС” за бъдещото търговско-икономическо сътрудничество с Киев.

Съветникът твърди, че на срещата ЕС-Русия е била постигната договореност с Путин за необходимостта от такъв формат, докато САЩ били заложили на силово сваляне на властта. Той обяснява, че дори опозицията да победи, тя не може да подпише споразумение за асоцииране, защото в него се предвиждало Украйна да приеме Римския статут на Международния наказателен съд, което няма как да стане без поправка в украинската конституция.

Освен това Янукович правел всичко възможно да избегне гражданска война и разцепление на страната, но противниците му се занимавали само с провокации, а западните райони вървели към разкол и отказ от легитимната централна власт. "Те вече не се подчиняват на Украйна и се намират в състояние на метеж. Поради това са разколници", казва съветникът на Путин.

Изходът е федерализацията

Според него за Русия не е изгодно Украйна да се разцепва на две, но вече е очевидна необходимостта от федерализирането й. "В рамките на строго унитарна държава постоянно ще има противопоставяне и за да бъде прекратено е нужна федерализация. Трябва на регионите да се дадат достатъчно права, възможност сами да си правят бюджети и дори частично да имат външнополитическо самоопределение", казва съветникът

Сред аргументите му за федерализиране е това, че така ще се получи по-гъвкава структура, приспособима към нови условия и избягване на тоталното противопоставяне.

"Обърнете внимание - днес икономическите, културните и човешките връзки между областите на Западна и Източна Украйна са по-малко, отколкото между Югоизточна Украйна и Русия и между западните области и страните от ЕС. Сега това е видимо в механизмите на културен обмен, скоро ще се прояви и в икономиката. Факт е също, че разните части на Украйна се стремят към различни търговско-икономически образувания. При това заинтересованите от Митническия съюз (с Русия) са много повече от тези, които могат да разчитат на реална полза от свободната търговия с ЕС", казва Глазев.

Запитан доколко е възможна активна намеса на Русия, ако се тръгне по негативен сценарий, Глазев припомня за документ от 1994г. Според него в т.нар. Будапещенски меморандум за присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядреното оръжие всички участници са се споразумели да гарантират суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Откровено казано, тези страни са длъжни да се намесват, когато възникнат конфликтни ситуации от подобен род. А това, което вършат американците е едностранна груба намеса във вътрешните работи на Украйна и очевидно нарушаване на този договор. Съглашението предполага колективни гаранции и колективни действия", обясни той

Първата реакция на Белия дом на това интервю бе изявлението, че "САЩ са решени да работят с правителството и опозицията за намаляване на кризата".

Говорителят на президента Лора Лукас Магнусон допълни: "Ние осъждаме употребата на сила от която и да е от страните в Украйна. Руските официални лица би трябвало да сторят същото. Русия не бива да гледа на волята на украинския народ за повече демокрация и по-близки отношения с Европа като на игра единствено на губещи и печелещи".




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. aboychev - НАДЪЙ СЪ ЖЕНЬО НЪ БЕЛЪ ГОЯ
07.02.2014 19:20
УКРАЙНА ЩЕ ОСТАНЕ ЕДИННА И ЕВРОПЕЙСКА
цитирай
2. nikikm - Бойчев,
07.02.2014 22:29
европа е курва!В европа Украйна,исконна българска земя,територия,царство и родствен народ ще бъде претопена и те ще страдат,както ние!Ще изчезнат,както нас!Това ли искаш?Наясно ли си с това,което пишеш?ЕВРОПА Е СМЪРТ ЗА НАЦИИТЕ,ЗА ЕТНОСИТЕ! Спри се с примитивните си изявления!Наистина този път ме ядоса.не за друго,но това ти изявление,показва интелектуална немощ,неразбиране на новата история,геополитическите противопоставяния,всъщност театър и в известен смисъл простащина!Винаги съм готов да променя мнението си при добър коментар.
цитирай
3. aboychev - ПЪРВО НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЗНАЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА ГОИ И ГОЙ
08.02.2014 03:20
ВТОРО НЕ ЗНАМ ОТ КЪДЕ СИ ВАДИШ ТВЪРДЕНИЕТО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕВРОПА,
ТРЕТО ПОНЯТИЕТО НОВА ИСТОРИЯ Е БЕЗСМИСЛИЦА,
ЧЕТВЪРТО ГЕОПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОТИВОПОСТАВЯНИЯ СА СЪЩИТЕ КАТО ПРЕДИ 30 ГОДИНИ НО ПРИ РАЗЛИЧЕН БРОЙ ПОДЧИНЕНИ НА "РУСИЯ" "ИГРАЧИ",
ПЕТО НИЩО НОВО РУСИЯ ОТНОВО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ САТРАП,
И ШЕСТО "НАДЪЙ СЪ ....." Е СТАР ИДИОМАТИЧЕН ИЗРАЗ ОТ ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
С КОЙТО СЕ ИЛЮСТРИРАТ НЕОСЪЩЕСТВИМИ МЕЧТИ.
И ЕДНО ДОПЪЛНИТЕЛНО
ПРЕДИ ОКОЛО 26 ГОДИНИ -
МЕСЕЦИ ИЛИ ГОДИНА ПРЕДИ 10.10
МЕ ПОПИТАХА КАКВО МИСЛЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.
ТОГАВА ИМ КАЗАХ ЧЕ
ТОЙ Е ОСЪЩЕСТВИМ САМО НА БАЗАТА НА БЪЛГАРСКАТА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА
ПРИЗНАВАНА И ИЗЯВЕНА КАТО БЪЛГАРСКА.
СИГУРНО СА МЕ ПИТАЛИ В КАЧЕСТВОТО МИ НА ГОЙ,
НЕ ЗНАМ,
НО ЗНАМ ЧЕ
ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ
ПЪРВО ЗАЩОТО НЕ СЕ КИЧИ
С КУЛТУРАТА НИ И ИСТОРИЯТА НИ И НЕ ГИ ОБЯВЯВА ЗА СИ НЯКАКВИ ТЯХНИ
ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА "РУСИЯ"
ВТОРО ЗАЩОТО Е ДЕМОКРАТИЧНА И
ЗНАЧИТЕЛНОТО УВЕЛИЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВИ
ЩЕ ПРОМЕНИ "ЕТНИЧЕСКИТЕ" БАЛАНСИ В ЕВРОПА В НАША ПОЛЗА
ТРЕТО ЗАЩОТО УКРАЙНА ДОСТА СКОРО ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕДВАНА И ОТ ДРУГИ БЪЛГАРСКИ "НАРОДНОСТИ" ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА "РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ"
И ЧЕТВЪРТО ЗАЩОТО
УБИЕЦА ОТ БЕСЛАН СЕ КАЗВА ПУТИН
цитирай
4. nikikm - Благодаря ти
08.02.2014 16:58
за стойностният отговор!Постарал си се,доколкото си можал и най-важното,обяснил си с подробности на баща си,как да прави деца!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19841629
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930