Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 18:11 - Дребният бизнес на съд срещу Lafka http://www.desant.net
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1241 Коментари: 2 Гласове:
1



Дребният бизнес на съд срещу Lafka Автор : Огнян Марков   Павилион на веригата в Габрово Снимка: gabrovo.bg Търговската верига, приписвана като собственост на олигарха Пеевски, безогледно унищожава малките фирми у нас   В средата на отминаващата вече седмица стана ясно, че Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес у нас е входирала в Административния съд в Бургас жалба срещу предстоящото навлизане на  веригата от павилиони за продажба на алкохол, цигари, печатни издания и други пакетирани стоки Lafka.

Причината е съвсем прозаична и поради това - напълно основателна. Въпросната верига идва със своите типизирани обекти и със свой персонал. При това добре забележимо е, че подобни търговски пунктове в центъра и средищата на жилищните комплекси на Бургас съвсем не липсват и в момента, дори са и в предостатъчно количество, та да липсва възможността гражданите да пазаруват от тях това, което им трябва.

Не, тук не става дума за запълването на някаква ниша в дребната търговия по улиците, а за най-безогледно налагане, при това очевидно с държавна подкрепа, монопола на една търговска марка, което като следствие ще доведе до фалита на сега съществуващите павилиони за дребна търговия и подреждането на техните собственици или наематели пред по-оскъдната и от Дянкова постна пица ясла на социалното подпомагане.

Само в Бургас, както се посочва в жалбата на асоциацията, 522 са фирмите, които ще бъдат засегнати, ако Lafka-та се настани в града. Нещо повече – веригата, както е станало известно, си има свои доставчици и няма да разчита на местните, което още повече би влошило икономическата конюнктура в града и поради това числото на пряко или косвено засегнатите се увеличава вече на над 4000 души.

Как обаче става това, е основателният въпрос, който всеки ще си зададе. Отговорът е съвсем прост - още през юли 2013 г. без много шум бургаските съветници са позволили на Lafka продажбата на тютюневи изделия, а през октомври - и на пакетирани продукти.
От края на миналата година веригата магазини за дребна търговия се опитва да стъпи и в Сливен, като кандидатства да й бъдат предоставени под наем 22 терена, на които да постави своите павилиони, и то не къде да е, а точно на места в центъра на града, на които, както и в Бургас, отдавна съществуват пунктове за продажбата на същите стоки.

В изпълнение вероятно на спуснати му отгоре партийни указания червеният кмет на града и бригаден генерал от резерва е бил депозирал за обсъждане на заседанието на Общинския съвет от 30 януари 2014 г. две точки от дневния ред на сесията, касаещи именно трайното установяване на веригата  Lafka в града на войводите.
Под натиска обаче на съветници и на търговци от града, част от които са присъствали и в заседателната зала, кметът Кольо Милев е решил да оттегли разглеждането на въпросните точки, най-вероятно обаче само временно...

Не недоумение, не почуда, а негодувание буди фактът, че кметското предложение е било наемната цена на въпросните 22 обекта да възлиза на 1483 лева, тоест смешните 67 лева без ДДС месечен наем на павилион, докато в същото време отдадените на концесия спирки по основните булеварди на града плащат 5,5 пъти по-високи суми за същото нещо.
Така вече твърде вероятно става предположението, че кметовете, избрани с листата на „Коалиция за България“, а реално - на БСП, какъвто е и сливенският Кольо Милев, са получили нареждате „отгоре“ не само да налагат в своите региони Пеевската Lafka, но и да й предоставят на безценица ползването на общинска, тоест – общата на всички граждани  собственост.

Подобно е положението и в Кърджали. Там още през ноември миналата година по докладна на кмета Хасан Азис Общинският съвет е взел решение старите преместваеми конструкции за дребна търговия, определени като неугледни и амортизирани, да бъдат заменени с нови, тоест с тези на Lafka, което пък щяло да придаде много по-угледен вид на града.

Става дума за разполагането на 21 павилиона за продажба на вестници, цигари, закуски, при това и тук на смешната цена от 70 лева на месец в централната част на града и до 20 лева в отдалечените квартали. А в същото време например търговците на сувенири в подножието на Перперикон мръзнат или се пекат на летните жеги за от 300 до 500 лева месечен наем за много по-малки обекти от Lafka-джийските.

В Кърджали обаче, дали по погрешка или пък в нарушение на правата партийна линия, депутат от БСП и местните съветници от тази партия са поискали областният управител Бисер Николов да спре решението за поставянето на павилионите на Lafka, а той изразил пълната си солидарност с тях. Остава само да се види дали ще подкрепи това със съответното административно разпореждане или ще си затрае, за да си запази поста.

На други места обаче веригата вече е пробила и върти търговията си на воля. Както съобщава вестник „Под тепето“ в броя си от 20 декември миналата година, фракция на ранобудните студенти била провела акция пред вече наличните 47 павилиона на Lafka в града под лозунга "Не купувай от мафията, остави Пеевски гладен!”
Което от своя страна идва да докаже, че тихото настъпление на типизираните павилиони за дребна търговия е в ход и там, където обществеността не внимава какво става в града й, успява да пусне корени.

Аналогично е положението в София, където Lafka планомерно завладява територията на дребния бизнес, при това с пълното съдействие на Столичния общински съвет, на кмета на града Фандъкова, на главния архитект, които, за да стане възможна инвазията на монополиста, са променили дори съответната общинска наредба. А предстои и конкурс за отдаване на концесия и на столичните спирки, при това с условия, писани сякаш специално за новия монополист.

Но и съпротивата срещу вземането хляба на хиляди хора в столичния град расте, негодуванието срещу безогледните действия на собственика на веригата и мълчаливата и всестранна подкрепа на властимащите намират все по-голям отклик в социалните мрежи, изразявайки не друго, а позицията на гражданското общество, иначе казано - на суверена в тази страна.

Както става ясно, вече навсякъде тече процес на консолидация на дребния бизнес и обикновените хора срещу изграждащата се верига от павилиони със странното от чисто езиково гледище значение на наименованието Lafka. Причината това да става е съвсем очевидна.

На първо място, хиляди хора от сферата на дребната търговия ще останат без препитание. Става дума не само за търговията с печатни издания и цигари, както е сега, но и за баничарници, цветарници, обущарници, на ядки, плодове  и зеленчуци, парфюмерии, кинкалерии, кафета, книжарници, сервизи и магазини за авточасти, часовникари и много други, тъй като няма никаква гаранция, че настанила се вече веднъж в търговията на големите градове у нас, Lafka няма да отвори уста и за по-голяма хапка.

На второ място, става очевидното – установява се нов монопол, при това на фона на крещящата политическа демагогия, която се разнася отвсякъде, и според която вече се води безпощадна борба с монополите у нас. Тук обаче господстващото положение не е само по хоризонтала, защото то обхваща и производството, и дистрибуцията, и търговията, с което кръгът напълно и опасно се затваря.

Проблемът със значението на думата Lafka обаче е най-малкият и за разлика от него отдавна е обществена тайна както съдържанието на самата верига Lafka, така и чия е тя и кой стои зад гърба й. А най-вече - каква е целта на занятието, както се казва на казармен език.

Обществена тайна е, че зад тази марка стои олигархът Делян Пеевски, чрез сложна схема на преплетени компании и зависимости. В голямата си част павилионите се водят собственост на  фирма „Булгартабак трейдинг”, която е търговският клон за продажби на дребно на  холдинга „Булгартабак“. Бившият държавен монополист бе купен в края на 2011 г. от руската банка VTB, която е обаче само прикритие на боса на КТБ Цветан Василев и Пеевски.

С голяма доза увереност може да се предположи, че Пеевски се ползва в това си свое търговско начинание и с подкрепата на управляващите от БСП, и на съпартийците си от ДПС. А причината това да е така всеки може да познае още от първия път. Не изглежда никак невероятно въпросният олигарх да е спомогнал  я с пари, я с медийно рамо за победата на днешната властова коалиция, след като в предишния състав на Народното събрание той рядко ходеше в заседателната зала, а ако го правеше, обикновено се маскираше някъде в миманса на парламентарната група на ДПС.

За разлика от първите заседания на 42-я парламент, в който Пеевски седеше вече до председателя на партията и сипеше люти закани от парламентарната трибуна срещу Цветанов, ГЕРБ и герберите.
Така че е напълно възможно зеленият светофар, който е светнал сега пред веригата Lafka, да е мотивиран от иначе принципно доброто желание управляващите да си върнат дълга към човека, след като явно спазареният от него още преди изборите пост на председател на ДАНС не му се получи поради неочаквано пламналите и необичайно бурни граждански протести в страна, в която сиянието или срамът от всяко чудо се забравят след третия ден.

Поглеждайки тези примери, човек може да остане с впечатлението, че наистина Lafka с лекота се настанява там, където кметовете на градовете са избрани с розовата или със светлосинята депесарска бюлетина, но примерите от Бургас и София говорят точно за обратното, тъй като там мнозинството на ГЕРБ е очевидно и неоспоримо. Така че е напълно възможно да се окаже и тук вярна поговорката, че парите, за разлика от искрените или мними идейни пристрастия, нямат цвят, а това вече прави пропастта между политическата класа в България и народа все по-дълбока и непреодолима.

Защото на хората определено им писна други да ядат кюфтетата, а те да ги плащат, а ставащото се приема не като нещо друго, а буквално като христоматиен пример за превърналото се вече в традиционно за паразитните български политици пренебрегване на обществените интереси в името на тяснопартийни далавери и в изпълнение на потайни предизборни обещания.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. borko83 - Всичко си зависи от съзнанието на ...
09.02.2014 18:29
Всичко си зависи от съзнанието на гражданите,защото явно че българите отдавна нямаме държавност. Бойкот на тази марка. Нека губи. Ако никой не купува от тази верига, са аут. И без това по продават само пакетирани вредни боклуци на такива места.
цитирай
2. nikikm - borko83
09.02.2014 19:23
Много си прав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804502
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930