Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2014 17:18 - Как АНС пренебрегна Крим http://www.epochtimes-bg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
0



Как АНС пренебрегна Крим

 Игор Силецки

САЩ, които благодарение на програмите за следене на АНС контролират световните лидери, така и не успяха да разберат, че Владимир Путин ще направи всичко, за да не загуби Крим.

Да обяснят невнимателността на Вашингтон в интервю за „Гласът на Русия” се опитаха руски политолози и специалисти в областта на разузнаването.

Върховният съвет на Крим прие във вторник Декларация за независимост и намерение за присъединяване към Русия. Сега остана да изчакаме референдума на 16 март, и ако по-голямата част от жителите на Крим гласуват за такова развитие на събитията, необходимите документи от Симферопол ще тръгнат към Москва. Обещават да оформят всичко бързо и без допълнителни трудности.

Реакцията на новите „власти” в Киев не е толкова важна - това, което има значение, е как ще реагират САЩ. Президентът на САЩ Барак Обама ежедневно прави изявления в духа на "няма да го допуснем, ще ви задушим със санкции”. Много хора си задават въпроса: къде бяхте по-рано, г-н президент, заедно с вашата всесилна АНС? САЩ, страната с най-модерната система за следене и наблюдение, не знаят какво се случва в останалата част на света - пише, в частност, Микеле Зурлени в италианския вестник „Panorama”.

Ето как изглеждат събитията, представени от автора. На 27 февруари, няколко часа след създаването на временното правителство в Киев, Владимир Путин обявява „внезапна проверка” на бойната готовност на войските. В ученията в близост до западните руски граници са привлечени 150 хиляди души. На същия ден във Вашингтон, републиканецът Майк Роджърс, председател на Комисията за сигурност на камарата на представителите, получава доклад от канцеларията на директора на АНС. Неговата същност е кратка: действията на Путин са просто блъф. На следващия ден, в Крим се появява нова проруска власт, полувоенни формирования контролират летищата и обкръжават украинските военни бази. Путин иска да изпревари събитията.

Пет дни по-късно, Америка започва да си задава въпроса: защо правителството на САЩ беше хванато неподготвено. Говорят за мудната политика на Обама по отношение на Путин, обвиняват цялата разузнавателната общност на САЩ, ръководството на агенциите, чиновниците и експертите, отбеляза анализаторът Владимир Евсеев:

- По отношение на Русия е имало явно подценяване на възможностите на Москва, погрешна преценка на ситуацията. Руските специални служби показаха, че могат да работят в условията на информационна война и глобално наблюдение от страна на САЩ.

Путин не обсъжда стратегията си по мобилния си телефон, не прави това във „Facebook”, и дори „Twitter”, каза бившият агент на ЦРУ Боб Байер. Старото ЦРУ щеше да се опита да намери информатор в ръководството на военния апарат на Кремъл. Но това бяха други времена. Съвсем очевидно е, че цифровата програма за наблюдение в този случай се е оказала безполезна, сигурен е Байер. Западът, започвайки своята операция за смяна на украинските власти, изведнъж осъзна, че Путин има ответен план. И че няма някаква представа какъв е този план. Това е провал на аналитичния отдел: след като получиха неограничен достъп до информация, специалните служби на САЩ не станаха всемогъщи.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19855130
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930