Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2014 15:47 - 100 милиона лева порция за ДПС http://www.mignews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове:
0



100 милиона лева порция за ДПС Винаги доволен Партията на Доган за пореден път доказа, че е истинският управляващ в България image Илияна Христова        

Аз разпределям порциите в държавата, казва на 18 юни 2009 г.  Ахмед Доган в село Кочан, община Сатовча. Публиката в местното читалище е събрана предизборно, слуша го в захлас. Думите не привличат кой знае какво внимание. Няколко седмици по-късно те стават публични чрез клип в интернет мрежите.

Настава гръмовен скандал – “порциите” са поредното самопризнание на философа от Дръндар, с който той онагледява силата си в държавата. Предишното бе “обръчите от фирми”.

Доган днес не е лидер на ДПС, времето не е предизборно, но тихата планинска община Сатовча отново е емблема на мощта на партията. Със скромното си население от около 15 хиляди души тя получава 1,5 млн. лв. по правителствената програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, която стартира в началото на февруари. Ще реализира 15 проекта – ремонт на градинки, кметства, улици. Друга благоевградска община – Разлог, с 20 хиляди души население, едва се врежда с 1 проект за 800 000 лв.

Под 1 млн.лв.  има и трикратно по-многолюдната и важна от гледна точка на инфраструктурата община Сандански. Каква е разликата? Разликата е, че в Сатовча управлява ДПС, тя е бастион на движението, а в Разлог и Сандански не е така.  Разбира се, Сатовча е регионален пример. Отпуснатите милион и половина лева са бледи на фона на малко над 100-те млн. лв., които получават регионите на ДПС.

Скандалите около програма “Растеж” станаха публични – кметове на ГЕРБ възнегодуваха, че кабинетът финансира общините на БСП и ДПС, после обжалваха програмата. Георги Първанов се оплака, че и градоначалниците на АБВ са ощетени, а неправителствени организации изчислиха, че две трети от всичките 289 млн. лв отиват при кметове на управляващите партии.

Но истинската новина е, че лъвският пай се пада на ДПС. Справедливо ли е? Едва ли – в България етническите турци, които държат движението във властта, са 9% от общото население. 100-те милиона лева за регионите на ДПС обаче са повече от една трета от отпусната сума.

Така нови площадки, канализация, читалища, административни сгради, междуселски пътища и тротоари, които ще бъдат финансирани по програма “Растеж”,  ще има приоритетно във вилаетите, където ударно се изсипваха пари и в периода 2001 г. – 2009 г. Тогава отново управляваше ДПС, пак тя разпределяше порциите в държавата. Доста неща се подобриха в тези региони, но е незначително на фона на излетите средства.
А ето и настоящата разбивка: 17.5 млн. лв. за общините от област Кърджали, 15.8 млн. лв. за област Разград, 7.4 млн. за Търговище. “Десант” направи детайлна проверка и установи, че с общините на ДПС в областите Варна, Добрич, Русе, Бургас, Сливен, Благоевград, Смолян и Шумен сумата по програма “Растеж” надхвърля 70 млн. лв.

Но има и още – рекордните 17 млн. лв. за Враца и 11.4 млн. за Пазарджик. Ще кажете какво за тях, населението нали там е предимно българско? Отговорът е – това са два особени случая, които също дължат “благоденствието” си на ДПС.  Дълги години партията не можеше да спечели депутат от Враца. ДПС полагаше всякакви усилия, но все удряше на камък. На последните избори обаче успя  – неин представител в парламента стана не кой да е, а Камен Костадинов, един от най-верните ортаци на стария лидер Ахмед Доган и дясна ръка на новия – Лютфи Местан.

В деня на вота и след него непрекъснато валяха оплаквания, че ДПС пазарува избиратели по селата. Както винаги в България, нищо не се доказа. Едно от най-обсъжданите с алъш-вериша села бе борованското Малорад. В него живеят много роми, известно е с набезите им по къщите, с наглите престъпления.
Точно защото селото е една от столиците на “мургавата престъпност”, наскоро жандармерията прати там полицаи, които да следят за реда (шумно рекламираната акция на МВР “Тежко въоръжени мъже пазят селата”).

Но всъщност, правителството сътвори виртуозен фокус – докато с едната ръка размаха пръст на ромите, с другата щедро ги възнагради. 473 000 лв.  по програма “Рстеж” отиват за изграждане на културно-информационен център в ромската махала на Малорад. Почти половин милион лева! Местните хора – българи, с основание попитаха защо “центърът” не бъде изграден  на площада в селото, та да го ползват всички, не само циганите. Отговор не последва. На от уста на уста се споделя, че това е половин милионн благодарност на ДПС за “дисциплината при вота”.

Община Борован е зарадвана и с още 1 млн. лв. – тя, както се подразбира, също е управлявана от ДПС. 7 млн. са предназначени за канализация на град Враца, пари има за Мездра, Роман и Хайредин  – ДПС и Камен Костадинов са доволни от гласоподавателите в региона! А 17-те милиона за област Враца наистина са си множко. Сравнете – Видин получава 7.8 млн. лв., Монтана – под 2 млн. лв.. Област Велико Търново, в която избирателите на ДПС са кът, а населението е със 100 000 повече от врачанското, получава под  10 млн. лв.

Сравнението сочи, че Кърджали и Враца са най-щедро финансираните региони. Изпреварват дори София-област. А каква е историята на Пазарджик. Защо тази област получава цели 11.4 млн. лв. ? Не е кой знае каква. Просто депутат от Пазарджик е…  Делян Пеевски. ДПС спечели цели два мандата в местния избирателен район.
Читателите трябва да знаят, че 289-те милиона лева за общините не са всички средства по програма “Растеж”. Има и други 210 млн., които ще се харчат от министерства и учреждения. Част от тях също се ръководят от ДПС.

А ето и една доста комична “инвестиция”: 500 000 лв. са предвидени за община Дългопол – за да изгражда тротоари и агломерация със село Медовец. Стоп! Агломерация ли? Агломерация е урбанизирана територия, която възниква около голям град. А Дългопол е почти село. Къде ти тук агломерация?

Изводът не е смешен. Той е печален. И преди, и сега, България се управлява от ДПС. Но да не би някой да помисли, че обикновените хора от Сатовча ще се замогнат? Не, те ще си останат все така бедни, отрудени, чакащи с надежда нормална цена на тютюна и една по-благоденстваща и честна България. От време на време Доган, Местан, “соколи и орли” ще прелитат над тях предизборно, за да ги залъгват с развъждане на биволи, строежи на заводи, язовири… Колкото да ги държат зависими.  А порциите отиват в обръчите.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19792289
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930