Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 18:02 - Виктор Орбан – стратегическият съюзник на Владимир Путин http://news.ibox.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2014 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Виктор Орбан – стратегическият съюзник на Владимир Путин Георги Коларов  

Парламентарните избори в Унгария очаквано приключиха с победата на десните консерватори от ФИДЕС (Съюз на Младите Демократии). Те спечелиха почти половината от гласовете на избирателите, оставяйки далече зад себе си социал-либералната коалиция, с около 30% и крайно-дясната партия „Йоббик" с 20%.

Социалистическият лидер Аттила Мещерхази и националистическият водач Габор Вона вече признаха поражението си. Всъщност, социалистите и либералите не са никакви конкуренти на ФИДЕС по две причини: катастрофалното управление на Унгарската Социалистическа Партия, начело с бившия лидер на унгарския Комсомол Ференц Дюрчани, както и поради несъмнените успехи на консерваторите досега.

Тъй като унгарската изборна система е смесена - пропорционална и мажоритарна, ФИДЕС разгроми конкурентите си, печелейки 133 от 199 места в Парламента.

Лидерът на ФИДЕС Виктор Орбан, на когото не се налага да напуска премиерската си резиденция, изведе успешно страната от икономическата криза, прехвърли тежестта на кредитите, получени от унгарците в швейцарски франкове, за сметка на чуждите банки. Нанесе няколко тежки удара срещу корупцията, включително и срещу директора на Унгарската Национална Банка (намериха му сметка в Кипър за 5 000 000 евро) и използва повода да я лиши от самостоятелност.

Стегна вътрешния ред и, за разлика от редуващите се български колеги, успя да се справи с циганската битова престъпност (бич за унгарското общество в не по-малка степен, отколкото за българското).

Когато се налага, заявява официално на Брюксел, че „мене са ме избрали унгарските гласоподаватели и аз ще се съобразявам най-напред с техните желания, и едва след това със законите на ЕС". Поради тези и други свои изказвания, е недолюбван в Брюксел и боготворен от повечето унгарци.

Той произхожда от средно селско семейство с 4 деца и неговите също са 4. Така дава личен пример на унгарците и ги стимулира да създават поколение, за да не позволят на нежелателни малцинства (като циганското) да увеличават процента си.

Иначе, в унгарския парламент 13-те признати малцинства, включително и българското, имат по един представител със съвещателен глас. Българите, между другото, са изключително уважавани в страната - унгарската пословица гласи: „Работи като българин"! Де така да ни обичаха в съседните страни на Балканите...

Новият стар унгарски министър-председател Виктор Орбан продължава да развива външно-политическата доктрина на Будапеща към съседните и по-далечни страни. За това помага блестящото му образование в престижен католически университет в Белгия.

Отношението му към Русия и Европа претърпя еволюция на 180 градуса за по-малко от 2 години, без да загуби от престижа си в страната.

От традиционната за унгарските националисти русофобия, той се превърна в стратегически съюзник на Владимир Путин. И сега двамата са всепризнатите лидери на европейските десни консервативни сили. На Путин му е изгодно, когато някой отвътре компрометира еврочиновниците от Брюксел, а на Орбан му е удобно да ги заплашва, че ако му наложат икономически санкции, ще обърне унгарската външна търговия на Изток.

Затова не е случайно изключително топлото посрещане на унгарския премиер в Москва по време на неотдавнашното му посещение. Там той заяви, че „Русия и Унгария ще градят специални отношения".

Сравнително сериозни са проблемите с Украйна, поради това, че последната съвсем се компрометира като независима държава. Неотдавна построеният паметник на основателя на унгарската държава Свети Стефан (Сейнт Ищван) на хълма над прохода Верецке (на украински Вересковий) напомня на местните украински власти за незабравените унгарски териториални претенции към Закарпатска Украйна, някога част от унгарското кралство и после от Австро-Унгария.

На този етап Виктор Орбан се грижи предимно за унгарското малцинство там, като издава паспорти на етническите унгарци и дава възможност за безплатно обучение в унгарските университети за децата им. Покрай тях се уреждат и много русини, украинци, руснаци и представители на други народи, живеещи в Закарпатието. От друга страна, в случай на спиране на руския газ, Будапеща изрази готовност да подава газ през граничния пункт Чоп и да не остави унгарците там на студено.

Традиционният антируски вектор във външната политика на управляващите в Будапеща консерватории е вече минало. В началото на 90-те години, когато Виктор Орбан беше още студентски лидер, русофобията в Унгария се свързваше изключително с антикомунизма. А сега в Руската Федерация управляват десните.

Най-значителна е промяната в националната доктрина на унгарците - външният министър Янош Мартони започна да установява специални отношения с тюркските държави, а като по команда унгарските историци започнаха да подчертават туранския произход на народа си, оставяйки угро-финския на заден план.

Тези две доктрини обаче взаимно се допълват и съвпадат с евразийската ориентация на Будапеща. Освен това, Турция и Азербайджан изкупиха унгарски държавни облигации за 3 млрд. долара преди 2 години и извадиха страната от кризата.

Политическото бъдеще на Виктор Орбан и на ФИДЕС засега изглежда безоблачно.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701681
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031