Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 19:45 - ГРЪМНА ПЪРВИЯТ ОТ ТРИТЕ БАЛОНА НА ГЕРБ Автор: kolevm38
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 5117 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2014 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРЪМНА ПЪРВИЯТ ОТ ТРИТЕ БАЛОНА НА ГЕРБ  
Проф. Кръстю  Петков
Гръмна първият от трите балона на ГЕРБ

Става дума за загуби за България от 1,5 млрд. евро

         
image    

Снимка: Преса

 

Три балона бяха надути по време на предишния мандат. Единият от тях вече се спука. Това мнение сподели днес проф. Кръстьо Петков. "Балонът с усвояването на еврофондовете е надут доста по-рано и е добре, че се спука навреме, защото сега е ясно кой е предизвикал тази беля и кой би трябвало да носи отговорността. Това е малкият балон, защото има още два, за които също ще стане дума, но този е по-специален, тъй като по него не може да се спори".

"Имаме потвърждение от Европейската комисия, т.е. делото е подписано и подпечатано. Няма мърдане и трябва да се дадат обяснения от предишните управляващи от ГЕРБ, но най-вече от министър-председателя Бойко Борисов и министър Томислав Дончев, който беше назначен специално да отговаря за тези въпроси.

Тук става дума за загуби от над 1,5 милиарда евро, но това не е всичко. Разговорите, които водя със специалисти от консултантския бранш в България и чужбина, показват, че нашата родина е загубила по европейските програми възможността да усвои и да инвестира малко над 3 милиарда евро", посочва проф. Петков.

"Вторият балон - средният. Предишното правителство е успяло да натрупа за 3,5 години управление над 3 милиарда загуби само в енергийния сектор. Това е резултат от некомпетентно, а в някои случаи безотговорно управление на предприятия и дружества с над 50% държавно участие или изцяло държавни.

Третият балон - най-големият. Става дума за около 7-8 милиарда лева, които са профукани от държавната хазна през отминалия мандат /2009 - февруари 2013/.

Сега стои следният въпрос. Тези милиарди преки и косвени щети, нанесени на българския бюджет, на държавната хазна, няма ли да се превърнат в повод за сериозен разговор и търсене на отговорност. Не съм съгласен с министър-председателя Пламен Орешарски, който заяви, че няма да се връща назад и да повтаря това, което правеше Бойко Борисов - да прехвърля вината на предшественика си. Но тук не става дума за манипулация на числа, а за доказана финансова и парична статистика. Призовавам премиера и цялото правителство да сложат на масата фактите и да предизвикат сериозен дебат в парламента. Те трябва да поставят въпроса ребром: докога български правителства ще се разпореждат по такъв начин, след което си отиват и все едно, че нищо не се е случило с държавните активи и финансовия ресурс, още повече в условията на икономическа криза.

Като икономист винаги съм се питал какво се случва с пропилените, злоупотребените или откраднатите пари. Принципният отговор е, че те не се стопяват във въздуха. Те се местят от един джоб в друг, от една банкова сметка в друга и т.н. Тази тема също трябва да бъде предмет на разговор, даже още преди да е започнала новата финансова година и новият програмен период за финансиране от Европейската комисия.

Знае се, че над 15 милиарда лева са изнесени и се държат по офшорни сметки. И ако половината от тях са редовен капитал, т.е. пари, чиито произход може да се докаже, то другата половина - не.

Всяка година се губят от контрабанда и корупция 2-2,5 милиарда лева. Тези пари са отишли във физически лица, компании и неформални мрежи. По тази причина моята реакция извън чисто статистическия коментар е, че трябва да се търси политическа и наказателна отговорност. Крайно време е.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19785268
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930