Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2014 21:46 - Местят църквата „Св. Неделя“ край НДК заради уникална находка под нея? http://bezpartien.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2014 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Местят църквата „Св. Неделя“ край НДК заради уникална находка под нея?
  | Публикувано на 22/06/2014

image

Преди дни бе съобщено, че няколко неправителствени организации са внесли сигнал за спиране на строежа на транспортен възел „Лъвов мост”. Те обявиха разрешителното му за незаконно и набързо разпоредено с цел да бъдат усвоени от общината 26 млн. лева. Междувременно според вносителите на сигнала при изкопните работи са били унищожени артефакти от историческо значение, за които се очаква да се произнесат специалисти.

Бяха ни предоставени огромен брой снимки. С днешна дата към тях прибавиха и нова – на нея се вижда каменен блок, за който се предполага, че е бил нещо като обреден масив. Очаква се резултат от експертизата му. Според специалисти това не е единственото недомислие на строеж на територията на София в последните години.

 Арх. Димитър Димитров е работил дълго време в дирекция „Генплан“ на бившия „Софпроект“. Инициатор е на „Граждански общински съвет“, „Граждани за София“ и „Граждани за устойчиво развитие“, „Алтернативен Устройствен план на София“. Участвал е в изграждането на южните комуникации на столицата, на пл. “Света Неделя“, ул. “Граф Игнатиев“, подлезите пред Спортната палата, Ректората, ул. “Сан Стефано“, реконструкцията на парка-паметник на Съветската армия, подробния план на „Зона Б 2-3“ и мн. др.

- Арх. Димитров, сигналът на гражданските организации, разбрах, е обиколил десетки институции като Министерството за инвестиционно проектиране, дирекциите „Общински строителен контрол” и „Национален строителен контрол”, та чак Софийска градска прокуратура. В него се изтъква, че започналият ремонт е „погром над историческата памет на София в района на „Лъвов мост”. Иска се строителните работи да бъдат частично преустановени, тъй като се предполага, че археологическите находки са само анонс към по-големи разкрития в западна посока под бул. „Княгиня Мария-Луиза”… Обяснете логични ли са тези искания?
- На „Лъвов мост“ денонощно се извършва посегателство върху историческата памет на София! Заличава се с най-съвременна строителна техника археологическата тъкан, оцеляла повече от 16-17 века! Само за 16-17 дни строителите, подкрепени от чиновниците от Столична община, от кметицата Фандъкова, от министъра на инвестиционното проектиране и министъра на културата рушат всичко това! Изреждам ги, защото всички тези хора са в състояние да спрат разрушаването и заличаването на „Сердика“. Министърът на инвестиционното проектиране се оправдава с това, че началникът на ДНСК бил „проспал“ услужливо незаконосъобразното строително разрешение и сега вече нищо не можело да се направи, освен да се намесела прокуратурата. Как ви се вижда такъв отговор?! След посещението на Симеон Пашов при този министър той рязко смени позицията си от „Дайте аргументи по ЗУТ за спиране на обекта!”, до…

„проспаното” строително разрешение от неговите подчинени

Позицията на Столична община, изразена от зам.-кмета по култура д-р Чобанов,е още по-неадекватна. Цитирам го: „Открити са още монети от III и IV век, които най-вероятно са попаднали на мястото заедно с пръст, използвана при строителството на моста преди повече от един век. Не е ясно от кои части на града е взета тази инертна маса“, казва той пред един вестник преди десетина дни. Тъжно и страшно е, че за доктора по археология, поборника за признаването на София за световна столица на културата, археологическата тъкан на „Сердика“ е „инертна маса”. Напомняме на Чобанов, че при строителството на „Лъвов мост“ същата археологическа тъкан на „Сердика“ беше изнесена като инертна маса и унищожена безвъзвратно. Така беше на „Ларгото“ с „Vea Principalis” , така беше пред ЦУМ, така е и сега – на „Лъвов мост“.

- Защо според вас се случва всичко това?
- Всички тези посегателства върху „Сердика” и паметта на София са поради липсата на ясна визия за културно-историческите приоритети у общинарите. Тази липса толерира работата на парче и на мига. Така последователно, с чиновническо безхаберие се ликвидират, застрояват и омаловажават най-съществени елементи на „Сердика”.

- Разбрах, че е имало идея за преместването на църквата „Св. Неделя”, защото била изградена върху дворец и затова изглежда като на възвишение!…
- Това е вярно. В новата история на София храмът „Света Неделя“ е един от най-младите храмове, променял многократно образа си. Той е „стъпил“ върху руините на една от най-важните сгради по времето на управлението на Император Константин – преториума. Преториумът е мястото, от което е управлявана Източната Римска империя повече от 30 години през IV век. Тази великолепна сграда от южната страна на Сердикийския форум е възможно да бъде възстановена реално върху руините си, а храмът „Св. Неделя“ в този си великолепен вид е възможно да бъде преизграден в зоната на бившия пл. “Баба Неделя“, пред пилоните на НДК. С премахването на пътните платна, бордюрите, ограждащите парапети, трамвайните релси, спирко-навесите и павилионите, ще се създаде спокойната площадна среда за храма „Св. Неделя“. Чрез създаването на ново площадно пространство около НДК София ще има възможността да покаже в пълнота най-великото време по тези земи – Сердикийското, в потвърждение думите на император Константин:

„Сердика е моят Рим!“

- Знаете ли, в много разговори с архитекти чувам от тях, че голяма вина за недомислията на територията на София са продиктувани от решения на главния архитект Петър Диков… Когато се стигне да го кажат в прав текст обаче, някак си се въздържат. Вие дръзвате ли да кажете, че арх. Диков има вина за ставащото?
- Да, имам! Ще проявя тази доблест – главният архитект на София – арх. Диков, отдавна трябваше да бъде приканен да си ходи от този пост!

 

Източник:Блиц





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19838325
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930