Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 23:46 - Боливия призна със специален закон, че Земята има права! http://snaiper-bg.net
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 728 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Боливия призна със специален закон, че Земята има права!   image


След Бутан, още една добра новина за любимата ни природа. Този път идва от Боливия. Президентът на страната Ево Моралес е подписал “Закон за Майката Земя”, който декларира, че Земята също има права.

Преди това земеделският министър на Бутан Пема Гямчо, обяви че е взето решение в хималайската държава да се забрани използването на вредни торове и химикали в земеделието. В изявлението си миенистърът се позовава на будизма, който изисква да се живее в хармония с природата и затова  кралството ще се развива изцяло като зелена икономика.

Заради будизма или не, това решение превръща Бутан в първата биоземеделска държава в света!

Всъщност, за по-запознатите с житието и битието на малката хималайска страна, подобни нормативи не са за учудване. В кралството е забранено пушенето и търговията с тютюн (!), забранено е за коли в четвъртък, има дори забрана, свързана с телевизията. В Бутан има Брутно Национално Щастие, вместо Брутен Вътрешен Продукт.Обявяването на новия закон в защита на Майката Земя в Боливия е било по време на емоционална церемония в Palacio Quemado Tawantinsuyu.

Законът определя Земята като  “… динамична система,  формирана от  неделима общност от всички жизнени системи и живи същества, които са взаимосвързани, взаимозависими и взаимно допълващи се, които споделят обща съдба”, добавяйки, че Майката Земя се смята за свещена в мирогледа на местните народи и нации.

Бел. на www.snaiper-bg.net: А ние високомерно изписваме с малки букви и Земя, и Космос и Вселена! Фукливо, тъпо и разрушително същество е човекът. За съжаление. Където и да сте – огледайте се и ще получите отчайващи доказателства за това твърдение!

http://biozemedelie.com/normativi

 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. asthfghl - ...
02.09.2014 00:16
Не знам кой ги изписва с малки букви. Навсякъде съм ги срещал с главни букви.

В Бутан си има и БНЩ, и БНП. Това не са взаимоизключващи се показатели. Също така, гъстотата на населението на Бутан е 18 д./кв.км., което му отрежда едно от най-последните места по гъстота на населението, т.е. там човешкият натиск над околната среда е минимален и могат да си позволят екстензивно (вместо интензивно) селско стопанство - без торове, натурално и естествено. В страни с огромно и гъсто разположено население, това просто не е възможно. Толкова хора не могат да се изхранят без намесата на технологиите. Алтернативата е избиване (или оставяне на гладна смърт) на милиарди хора по целия свят - което, вярвам ще се съгласиш, далеч не е по-хуманно от експлоатацията на околната среда в сегашния й вид.

С две думи: просто и еднозначно решение на иначе комплексни проблеми няма и не може да съществува. Постъпките на боливийските и бутанските власти за хармонизиране на законодателството си със собствените си културни традиции е похвално и е стъпка в правилната посока. Но пътят към по-хармонично общество е доста по-дълъг и сложен от написването на някакъв общ меморандум, който обявява Земята (главно "З") за свещена, или пък основаването на "Министерство на щастието".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696289
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031