Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 20:48 - Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев.http://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев.
Има руски войски в Донецк и Луганск, съобщи украински министър

image

Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия, че е започнала "пряка и открита агресия", която по думите му радикално е променила баланса на силите на бойното поле в борбата на Киев срещу проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

"Срещу Украйна бе започната пряка и открита агресия от съседна държава. Това промени по радикален начин ситуацията в зоната на конфликта", каза Порошенко в реч във военна академия в Киев.Той съобщи, че украинското държавно ръководство смята да си направи "сериозни изводи" от ситуацията в Източна Украйна и че ще има кадрови промени на високо ниво в украинските въоръжени сили, предаде ИТАР-ТАСС.Засягайки въпроса за външнополитическите приоритети на Украйна Порошенко заяви, че Украйна "е преден пост на Европа и ще бъде част от европейската цивилизация".Председателят на украинския парламент Олександър Турчинов помоли президента Петро Порошенко да обяви траур по повод смъртта на военнослужещи в района на Иловайск. "Във връзка с трагичната гибел на защитници на Украйна, обкръжени в района на Иловайск, Донецка област, предлагам да се обяви национален траур", каза Турчинов.Вчера лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош съобщи за значителни човешки загуби в редиците на специалните подразделения, които участват във военната операция в Югоизточна Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.Междувременно и украинският министър на отбраната Валерий Хелетей заяви, че в сепаратистките бастиони Донецк и Луганск има руски войски.

"Появиха се руски войски не само в Донецк, но и в района на летището на Луганск. Има такива войски и в други градове", заяви министърът пред телевизия Интер.

"Воюваме с Русия и Русия решава какво става в Донбас" - минния басейн, който включва Донецка и Луганска област, посочи Хелетей.

Руският президент Владимир Путин пък упрекна европейските лидери, че си затварят очите за военните действия на украинските сили, насочени срещу граждански райони, предаде Франс прес. Силите на Киев "разстрелват с право мерене жилищни квартали", заяви пред журналисти руският държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС. "И това е нещо, което за жалост много страни, включително в Европа, предпочитат да не забелязват", добави Путин.

"Опълченците в Източна Украйна целят да отблъснат украинските въоръжени сили и артилерията от градовете, за да не им позволят да стрелят по жилищни зони", отбеляза руският президент, чиито изявления бяха излъчени по телевизията.

Руският лидер обвини Киев, че отказва политически диалог със сепаратистите от Източна Украйна. Конфликтът в Източна Украйна е взел близо 2600 жертви.                             Миналата седмица той премина в нов етап след информации от различни източници за присъствието на руски редовни войски в Украйна, над 1000 войници според НАТО, припомня Франс прес.

Двама матроси са в неизвестност, а осем са спасени, след като вчера проруски сепаратисти подложиха на артилерийски обстрел украински патрулен катер в Азовско море, съобщи говорител на украинската брегова охрана, цитиран от Ройтерс.                "Катерът потъна. Успяхме да спасим осем матроси, след като други катери се притекоха на помощ. Седем от спасените са получили изгаряния или други наранявания. Двама матроси са в неизвестност. Спасителните операции продължават", заяви говорителят Серхий Астахов."След анализ на ситуацията смятаме, че атаката е дошла от артилерийска система, но още не знаем откъде е извършен обстрелът", добави той. Вчера два кораба на украинската брегова охрана бяха подложени на обстрел близо до стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, което проруските сепаратисти са посочили като своя следваща цел, отбелязва Франс прес.

Мариупол е разположен на близо 100 км южно от сепаратистката крепост Донецк на брега на Азовско море. Той е стратегически пункт, който свързва руската граница с Крим, посочва БТА. На един от пътищата към града са разположени бетонни блокове и са изкопани окопи за спиране на евентуално нашествие на танкове на проруски сепаратисти, съобщи журналист на АФП.

По публикацията работи: Елка Василева





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19830060
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930