Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2014 20:06 - На бас, че 6-ти блок на АЕЦ-а ще спре на 13-ти септември, ± 1 ден? Автор: gikotev
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На бас, че 6-ти блок на АЕЦ-а ще спре на 13-ти септември, ± 1 ден?

Нито се правя на врачка, нито пък искам да ви паникьосвам с предсказание за авария. По-постоянните читатели на блога ми сигурно си спомнят, че преди около две години аз успешно предсказах тук предстояща авария, която се случи на 95% в рамките на предсказаните параметри. За тези, които са пропуснали, могат да се запознаят със случая от материала Прогнозата за саботаж с авария в АЕЦ „Козлодуй” се сбъдна!.
Случая сега не е такъв. По-скоро обратното. Използвам случая за да ви покажа един от режимите на експлоатация на ядрен, енергиен блок, който се практикува масово по света, в края на повечето горивни кампании (горивна кампания е времето между две поредни презареждания на реактора с ядрено гориво). Този режим на работа се нарича "работа на мощностен ефект" и се характеризира с постепенно намаляване на мощноста, което позволява продължаване на работата на реактора, респективно - блока, до определено приемливо ниво (около 75%), след което блока се спира за планов, годишен ремонт, а реактора се презарежда със свежо ядрено гориво (не цялото количество, а само частично, между 1/3-та и 1/4-та част от цялото гориво, най-изгорялото, се заменя със свежо).
Като основен и най-достоверен източник на информация ще използвам производствените показатели на блокове 5 и 6, от интернет страницата на самата АЕЦ "Козлодуй".

image

Такава е идеалната картинка и тя се е случила в деня и часа, както е показано на снимката от индикатора.

image

Но идва "мъртвия" за икономиката месец август и поради свитото потребление и мощноста на 6-ти блок е свита със 7%.

image

В края на същия месец забелязваме началото на нов, по-бавен но постоянен процес на понижаване на мощноста на 6-ти блок, което е започнало още през предишния ден (26-ти) и, на практика, дава началото на т.нар. процес на работа на мощностен ефект.

image

image

И така нататък, до днес:

image

За по-нагледно представяне на процеса ще се възползваме от
Отворени данни за произведен и използван ток , дело на господин Боян Юруков, за което му благодарим. (За съжаление моя прекрасен графопостроител пропадна. Ало, ядрената мафия! Вие ли ми го взехте?) Както и да е.

image

На лявата графика е изобразен тренда на сумарната мащност на двата блока (5 и 6) в рамките на последните (към момента на запечатването на снимката) седем денонощия. Дясната графика показва същото, но в обсега на само последните шест часа. Тренда е повече от забележим.

image

Според това движение именно около 13-то число на този месец ще бъде достигната психологическата граница от около 75% от номиналната мощност на 6-ти енерго-блок. Формално биха могли да продължат да работят с понижаващ тренд на мощноста, но това ще ги вкара в голям риск и едва ли биха си позволили.

Разказвам ви това не само за да повиша разбирането ви за технологията на експлоатация на един ядрен енергиен блок, а по-скоро за да ви обърна внимание върху поредното доказателство за продължаващото огромно престъпление с източването на АЕЦ-а през цената на ядреното гориво.

През предходната горивна кампания (2012-2013 г.г.) същия 6-ти блок беше принуден дълго време да работи на понижени (доста под номиналните) параметри. Това доведе до неефективно използване/недоизгаряне на ядреното му гориво. В резултат на което през настоящата горивна кампания (стартирала през октомври 2013-та г.) със съгурност в реактора му е заредено по-малко количество свежо ядрено гориво. Вместо средно-годишните 45 броя свежи горивни касети със сигурност в него са били поставени максимум 42, а много по-вероятно само 36 броя. Същото на практика се отнася и за 5-ти енерго блок. В резултат на създалата се ситуация би следвало през 2013-та година разходите на централата за ядрено гориво да са намалели. Но дали това е така?

Последния фифансово счетоводен отчет на централата, публично достъпен на сайта на Търговския регистър, показва/казва точно обратното!!! (
Източването на АЕЦ "Козлодуй" през цената на ядреното гориво продължава!)

image

Нито един/една български "политик, медиа или институция" няма да ви обърне внимание върху такива "малки подробности", но всички те в единен хор ще продължават и ще продължават да ви убеждават, че тока трябва единствено и само да поскъпва. Вие им вЕрвайте и им гласувайте след месец.

Както за този и много други все още зависими марионетки от задкулисната държавна сигурност -
Как Държавна сигурност дирижира поскъпването на тока?.

Г. К.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19798494
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930